Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Izetbegović napokon protiv preglasavanja hrvatskih birača

Čelnici glavnih hrvatskih i bošnjačkih stranaka dogovorili su reforme izbornog zakona, a stručnjaci SDA i HDZ-a BiH pregovore će početi sljedećeg tjedna
09. studenoga 2019. u 23:00 4 komentara 4280 prikaza
Čović i Izetbegović
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Čelnici vodeće hrvatske i bošnjačke stranke u BiH, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović, izjavili su jučer kako vjeruju da je moguće postići dogovor o reformi izbornog zakonodavstva kojim bi se onemogućilo preglasavanje Hrvata i provele presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu o pravima manjina, o čemu će stranački eksperti već sljedećeg tjedna započeti razgovore.

Emmanule Macron Izazvao oštre reakcije Zašto Macron govori o BiH kao tempiranoj bombi baš u ovom trenutku?

Koordinacija stranaka

– S obzirom na to da je riječ o provedbi presuda Ustavnog suda BiH i Suda iz Strasbourgu, tu će nam trebati dvotrećinska većina. Mogu vam kazati danas da nije nemoguće to postići. Iako u ovom trenutku suprotstavljene strane, optimist sam da možemo naći rješenje – rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare. Pri tome je objasnio da su predstavnici njegove stranke zajedno s HDZ-om BiH započeli raditi na načelima za uspostavu nove Vlade Federacije BiH, u kojima će se naći i Izborni zakon.

Predsjednik HDZ-a BiH dodao je kako su ove dvije stranke i proteklih godina bile nadohvat rješenju izmjene Izbornoga zakona.

Dragan Čović | Autor : Denis Kapetanovic/PIXSELL Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL


– Činjenica je da se rješenja mogu naći i da su bila na stolu posljednjih nekoliko godina. Bili smo često nadomak dogovoru. Nadam se da ćemo ovaj put prijeći tu barijeru kako bismo postigli cjelovito rješenje – rekao je Čović. Po njegovim riječima, već sljedećeg tjedna ekspertni timovi dviju stranaka počet će razgovore o pronalasku zajedničkog rješenja o izmjeni Izbornog zakona koji bi zadovoljio načelo da Hrvatima drugi ne biraju člana državnog vrha te izaslanika u Domu naroda parlamenta BiH. Odbacio je mogućnost negiranja legitimnog predstavljanja.

– Svi koji kažu da je takozvani legitimni izbor neka pročitaju odluke Ustavnog suda, tko god da su. Mi ćemo se slijepo držati Ustava BiH, zajamčene konstitutivnosti hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u tom Ustavu i odluka Ustavnog suda, a ima ih nekoliko o legitimnom predstavljanju i ulozi konstitutivnih naroda te natkrovljujućom ustavnom ulogom – rekao je Čović. Izetbegović je na konferenciji za novinare naveo i kako su dvije stranke spremne na suradnju u sredinama gdje su Hrvati i Bošnjaci u manjini, što praktički znači uglavnom na području RS-a.

Giuseppe Conte i Emmanuel Macron Intervju podigao prašinu Macron izazvao pomutnju u Sarajevu: BiH je bomba koja otkucava kraj Hrvatske

– Dogovorili smo se, kada su lokalni izbori posrijedi, da u općinama gdje Hrvati i Bošnjaci čine manjinu koordiniramo aktivnosti, odnosno da zapravo zajednički nastupimo na lokalnim izborima – rekao je predsjednik SDA. 
Dvije su stranke razgovarale i o uspostavi vlasti, pri čemu su opetovali identična stajališta o ustroju ministarskoga vijeća BiH. SDA i dalje inzistira na tome da prihvaćanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) bude uvjet za ustroj Vijeća ministara, čemu se protivi SNSD Milorada Dodika, dok pak HDZ BiH smatra kako ANP treba odvojiti od provedbe izbornih rezultata iz listopada prošle godine.

Nitko neće siliti Srbe

Izetbegović je opet rekao kako će se za uspostavu vlasti morati napraviti iskorak i kompromis sa srpskom stranom, a to je, prije svega, napredovanje prema NATO-u. Uvjeren je kako će srpska strana promijeniti stajališta o ovome savezu.

Bakir Izetbegović | Autor : Denis Kapetanovic/PIXSELL Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

– Sa Srbima treba raditi da se pokrenemo prema NATO-u. Treba ih uvjeriti da se vrate na pozicije na kojima su bili prije deset godina. Pritisak neće biti od pomoći. Ali ono što treba jest da se sadašnji zakon o strategiji mora primijeniti. Taj moj pristup bio je u smislu relaksiranja. Nema članstva u NATO-u, nitko ih neće na to tjerati, ali napredovanja prema prijašnjim odlukama, zakonima, strategijama... mora biti – rekao je Izetbegović.

Čović i Izetbegović SPREMNI NA KOMPROMISE Mijenjat će izborni zakon kako bi se spriječilo preglasavanje Hrvata?

Čović je uvjeren kako bi uspostavom Vijeća ministara BiH dobila prigodu sljedeće godine dobiti pozivnicu za otvaranje pregovora o članstvu s Europskom unijom.


– Brza uspostava vlasti na razini BiH daje nam prigodu da se u vrijeme predsjedanja Republike Hrvatske EU u svibnju, kada će ponovno biti na dnevnom redu kandidatski status Sjeverne Makedonije i Albanije, Bosna i Hercegovina nađe u tom paketu. Jedina prepreka da budemo u tom paketu uspostava je vlasti i prihvaćanje planova koji definiraju našu europsku budućnost – rekao je Čović.

Irma Baralija
, mostarski ogranak Naše stranke

Prošlog je tjedna Europski sud za ljudska prava presudio u korist ove političarke te je naložio Bosni i Hercegovini da u Mostaru provede demokratske izbore, kojih u gradu nije bilo od 2008. godine

1. Reforma izbornog zakona

Čović i Izetbegović složili su se da je moguće dogovoriti model prema kojem neće biti preglasavanja

2. Provesti presudu

Stranački lideri smatraju da BiH može provesti presudu Europskog suda za ljudska prava o manjinama

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • ing-12345:

  Samo budala može vjerovati Izetbegoviću. Taj čovjek laže čim zine.

 • Barbasmora:

  U UK wales i engleska mogu preglasat s.irsku i kad je bia u pitanju brexit.

 • Avatar Ada
  Ada:

  Čak i Bih će promijeniti izborni zakon prije nego Hrvatska. I to bez skupljanja 400 000 potpisa za referendum koji nisu "prošli" kontrolu vladajućih. Dvaput. S obje strane Velike koalicije.