Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analitičari

Bez obzira na bolje prihode, deficit 
će ostati na oko 5 posto BDP-a

Boris Lalovac
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
09.08.2015.
u 07:00

Na punjenje tog poreza utjecala je jednokratna uplata Ine i veće trošarine

Punjenje proračuna u sedam mjeseci bolje je nego lani, a pridoda li se tome dobra turistička sezona od koje se ove godine očekuju veći prihodi nego prethodnih godina, rast BDP-a i potrošnje, proračunski prihodi mogli bi biti znatno veći nego lani što daje tračak optimizma.

Sporna statistika

No, analitičari ponavljaju da problem javnih financija prisutan godinama je rashodovna strana, zbog njezine visine i strukture. Od primjerice mirovinskog i zdravstvenog sustava te javne uprave. U odnosu na lanjskih sedam mjeseci prihodi su veći za oko tri milijardi kuna, od čega se je najizdašnije popunio prihod od PDV-a. No, treba uzeti u obzir da je u tu stavku uračunata 'kazna' Ini zbog neplaćanja iz ranijih godina, jednokratne uplate na temelju predstečjanih nagodbi, ali i da na povećanje utjecalo podizanje stope na trošarine za gorivo, koja je osnovica za obračun PDV-a. Za razliku od prihoda, Ministarstvo usporedbu s rashoda nema. Da problem postoji, pokazuje visina deficita koja je bolja tek 300 milijuna kuna u odnosu na lani, i koji će teško do kraja godine završiti na četiri posto BDP-a čemu se nada ministar financija Boris Lalovac. Iako, i sam priznaje, da se to može dogoditi samo ako bude discipline kod njegovih kolega na rashodovnoj strani. Primjerice, lani se je pred kraj godine pohvalio s deficitom od 12 milijardi, ali koji je na kraju završio na 18 milijardi kuna. U istoj su poziciji bili i njegovi prethodnici. Profesor Ekonomskog fakulteta Tomislav Čorić kaže da će deficit opet biti na pet posto, jer će prihodi biti veći, a imamo i rast BDP-a, a tek nešto bolju prognozu od 4,9 posto BDP-a daje Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta. Trebao je pasti na 3,5 posto, a Fitch je u zadnjem izvješću predvidio 5,5 posto. Lovrinčević upozorava kako su i teško usporedivi proračunski brojevi od lanjske i ove godine, odnosno upozorava na statistiku zbog dvojnog knjiženja koje može pokazati i drugačiju proračunsku sliku. HZZO je naime izdvojen iz riznice, a u proračun su ušle institucije poput bolnica, nacionalnih parkova, fakulteta.. što, predvidjeli su analitičari i lani, može utjecati na veću potrošnju. A takvo što se je vidjelo već na rashodima za plaće u svibnju koje su bile 10 posto veće nego u svibnju lani. Primjerice, neki institut uz novac iz proračuna ima i vlastite prihode i oni se prikazuju zajedno u proračunu, no na isti bi način trebali biti obuhvaćeni i rashodi. Takva statistika bi mogla biti i opasna, jer i Grčka je kreirala svoje statistike za javne financije, a ne kraju ju je EK prislio na red. Zbog statistike, ali i činjenice da nisu uvršteni u proračun svi korisnici, zakjlučke oko konačnih brojki do kraja godine je teško donositi – kaže Ante Žigman iz saborskog povjerenstva za fiskalnu politiku, koji kao i analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić upozorava na potrebno vođenje brige oko rashodovne strane.

Skuplji dug

Problem za nas bi moglo biti smanjenje rejtinga i povećanje kamata na tržištu sljedeće godine, zbog čega će i naše zaduživanje postati skuplje. Šantić dodaje i problem neizvjesnog poreznog sustava koji onda suzdražava potrošnju i ulaganja. 

>> Lalovac trlja ruke: deficit bi u 2015. mogao pasti na 4% BDP-a 

>> Lalovac se pretvara u računovođu, a na dnu smo zbog fiskalne politike

Komentara 14

TH
than
10:22 09.08.2015.

Deficit je kudikamo veci. Kasnjenje sa placanjem ne ulazi u deficit, a ono je ogromno. Eno neki dan na vecernjem pisalo da se isporuciteljima lijekova kasni i po 1000 dana. Ovi ce reci to su bolnice, a onda ce tim bolnicama isplatiti novce, dakle, drzava je duzna. Ovo sa deficitom isto kao sa smanjenjem nezaposlenoscu. Cim malo odskrines ormar ne da vidis kostur, vec prakticki groblje. Na papiru jedno, a u stvarnosti enormno zaduzenje da bi se opstalo na vlasti, a reforme ostavili nekom drugome, bar dok daju kredite. Kada zavrnu pipu kao Grcima, ne bi bio niti lijevom niti desnom krilu SKH u kozi.

DD
ddh
09:40 09.08.2015.

Slijedece sto bi se medijski trebalo obraditi, su ulaganja. Meni i mnogima drugima je jasno, da nitko pametan ili rijetko koji zeli ulagati u nekakav posao, pa da mu onda razni Vrdoljaci ili Marasi odredjuju kaj smije ili ne smije raditi. Nitko ne zeli ulagati u nekakav posao, pa da ga onda sindikati i razni Matijasevici, Severi ili Ribici ucjenjuju i preko raznih Drobaca i Pavicki sa Jutela (HRT) razvlace kroz medije, da ga apostrofiraju kao tajkuna i skoro razbojnika. Nitko nece ulagati u drzavi u kojoj se porezi i nameti mjenjaju preko noci i to kako god de nekom segrtu ili studentu iz vlade po noci prisnilo. A nitko ne zeli ulagati niti u drzavi u kojoj glavnu rijec vode komunisti, razni "antifasisti" i Pupovci, gdje su ideoloske lazi jedne Terselicke ili Pupovca vaznije od svake ekonomije. I to trebaju mediji rasclaniti.

DD
ddh
09:29 09.08.2015.

Ovdje treba konacno, a to bi trebali raditi mediji koji imaju monopol nad javnim prostorom, poceti objektivnu diskusiju u radu vlade, o financijama i o lazima Koje vlada i oko nje skupljeni mediji stalno plasiraju u javnost. Jedan od prvoj tema bi bila trosenje novca i zaduzivanje. Ova vlada je u tri i pol godine zaduzila Hrvatsku za ca. 100 miliardi kn. Ako se uzme u obzir, da stare kredite s kamatima servisiraju sa ca. 15 miliardi kn godisnje, onda dolazimo do jedne sume od ca. 50-55 miliardi kuna. I sad bi ti "strucnjaci" morali objasniti kod su potrosili ca. 45-50 miliardi kn. Nisu otvorili niti jednu investiciju koja bi bila vrijedna spomena. Nisu ulagali niti u zdravstvo niti u znanost, a najmanje u ekonomiju. Znaci, da su te novce jednostavno potrosili na svoje uhljebe odnosno popili i pojeli. A sad je za tu vladu jesen. Silosi su prazni ili polu prazni, a oni tvrde da su "super" radili, a ljetine i berbe nema, bez obzira na to, da nije bilo niti tuce, niti suse, niti poplave. To znaci, da je vlada zatajila i da je nesposobna. I sad hoce jos jedan mandat. Moze se strpati u rubriku "vjerovali ili ne". Radi toga mora ta vlada prvo javno objasniti kamo su otisli posudjeni novci? I to do zadnje lipe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije