Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAČAK NADE?

Baby boom u Šibeniku: Sve je počelo prošle godine, ali postoji jedan problem

bebe
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
29.02.2020.
u 18:02

U posljednjih deset godina iz Šibensko-kninske županije iselilo se 12.047 stanovnika što je svrstava među prve četiri županije u Hrvatskoj s najvećim gubitkom stanovnika.

Šibensko rodilište u siječnju je obilježio baby boom, a ovaj se trend nastavio i u veljači. Od početka ove godine u Općoj bolnici  Šibensko-kninske županije rodilo se 126 djece.

- Trend povećanja broja rođenih nastavljen je i u veljači. Od početka godine u šibenskom rodilištu rodilo se 126 djece, dok smo lani u ovo vrijeme bili na 85. Siječanj je završio sa 73 rođenih, a u veljači imamo 53 bebe – rekao je Ivan Zmijanović, šef ginekologije.

Nastavak je to pozitivnog trenda koji je počeo prošle godine kada je u Šibeniku bilo 68 poroda (638 ukupno) više nego 2018. godine. Ipak, šef ginekologije napominje kako to još nije ni blizu dovoljno da bi se županija demografski oporavi. 

- Da bi bili 'u plusu' s brojem rođenih, trebali bi imati oko 1100 poroda na godinu. Ako se trend od početka siječnja nastavi do kraja godine do kraja 2020. bi mogli imati oko 750 rođene djece. Godine 2005. smo imali 730 poroda, dok se do 2018. taj broj spustio na 570, a sada opet imamo povećanje i to je tračak nade, ali ponavljam, demografski gledano to nije dovoljno – ističe Zmijanović. 

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u bolnicama u Šibeniku i Kninu u posljednjih je pet godina rođeno ukupno 4130 beba, ali je u istom razdoblju umrlo 7671 ljudi. To pak čini prirodni pad od 3451 ljudi i to u samo pet godina. 

Na negativnu demografsku sliku utječe i broj iseljavanja mladih. Naime, u posljednjih deset godina iz Šibensko-kninske županije iselilo se 12.047 stanovnika što je svrstava među prve četiri županije u Hrvatskoj s najvećim gubitkom stanovnika, piše ŠibenikIn.

 

Ključne riječi

Komentara 6

PR
prajdali100
18:31 29.02.2020.

Ma može se kad se hoće.

DU
Deleted user
18:40 29.02.2020.

Ovo je najveći i zapravo jedini problem u Hrvatskoj, što će nam država, zastava, himna, ako nas nema. Demigrafija, demografija, demografija - ključ svega. Ali odluka je u konačnici na svakome zasebno hoće li imati djece ili ne, a dužnost države da potiče ljude da imaju. Biti roditelj, imati dijete, danas je možda najveća hrabrost i čast i dobrobit koju možeš napraviti za Hrvatsku.

Avatar Denis Plamenac
Denis Plamenac
18:37 29.02.2020.

Ne bih se tek tako odrekao mogućnosti da Hrvatskoj i Hrvatima čak i u skoroj budućnosti pomogne netko kao što je Odilon Gbnoukpo Singbo i njegovi sunarodnjaci iz Benina, doseljavanjem u Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije