Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrija uvela kaznu od 4000 eura za korištenje ustaškog znaka

Zabrana korištenja tih znakova i zastava na snagu stupa 1. ožujka te je svojevrsna nadopuna postojećoj zabrani uporabe simbola terorističkih organizacija Islamske države i Al-Qa’ide
12. veljače 2019. u 11:42 184 komentara 12779 prikaza

Austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je grafički prikaz simbola koji će u toj zemlji biti zabranjeni od ožujka, među kojima se nalazi i simbol ustaškog pokreta.

bauštela Pokrenut postupak Europska komisija protiv austrijskog zakona kojim se diskriminiraju i Hrvati!

Opisan je kao "srebrna granata iz koje izlazi crveni plamen. Na kugli se nalazi grb s uzorkom bijelih i crvenih kvadrata (počinje s lijeve gornje strane bijelim poljem), s plavim obrubom otvorenim s gornje strane (u obliku slova U sa serifima)".

Drugi zabranjeni ustaški simbol jest štit s uzorkom crvenih i bijelih kvadratića, s prvim bijelim početnim poljem, iznad kojega je slovo U. 

 | Autor :

Austrijska je vlada lani prihvatila novelu postojećeg zakona o zabranjenim simbolima totalitarnih režima. Sve zabranjeno znakovlje tretirat će se na isti način – kaznom do 4000 eura i zatvorom do mjesec dana. U slučaju ponavljanja djela, kazna se penje do 10.000 eura i šest tjedana zatvora.

Sebastian Kurz Novi lider konzervativaca Kurzova prva godina: vole ga i centristi i populisti

Inicijativu za dopunu zakona inicirao je ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl (Slobodnjačka stranka) u rujnu prošle godine. Austrijski zakoni sada zabranjuju samo znakovlje i simbole koji se odnose na nacionalsocijalističku prošlost Austrije, ali i one koji se odnose na Al-Qa’idu i ISIL. Nova promjena zakona velikim se dijelom usredotočila na znakovlje militantnih ili fundamentalističkih skupina poput Hamasa, Radničke kurdistanske stranke (PKK), Muslimanskog bratstva i turskih Sivih vukova, ali i ustaškog pokreta.

 | Autor :

>> Komemoracija u Bleiburgu

 

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • milerazbojnik@gmail.com:

  to je ta divna jjjjjj europa našima toliko radi isticanja znakova a svojima upola manje pa izgleda bračo moja da ste ipak ako po ničem po kazni vredniji i više se vas boje nego li svojih hrpa ddddda

 • Avatar velebit15
  velebit15:

  Mi Hrvati trebamo učiti iz povijesti. Kao svi drugi imamo crnih i svijetlih vremena, ali ih ne treba stlno ponavljati, isticati nego samo raditi na tome da budemo bolji i ništa ne zaboraviti. Učiti naše naraštaje cijelu povijest, neovisno bilo ... prikaži još!o dobro ili zlo. Zlo da ne činimo ponovo, a dobro da postanemo još bolji.

 • Deleted user:

  Samo onda trebaju znati razlikovati ustaske oznake od povijesnih starih hrvatskih oznaka.Da i njima ne bude prvo bijelo slovo u grbu ustasko.