Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Austrija dobila novog ministra zdravlja i socijalne skrbi: Mückstein prisegnuo

Ministar zdravlja i socijalne skrbi je po položaju  ujedno i ministar njege i zaštite potrošača
19. travnja 2021. u 12:27 1 komentara 136 prikaza
Austria's designated Health Minister Mueckstein and Chancellor Kurz leave the Chancellery in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

 Uz stroge epidemiološke mjere, u bečkom Hofburgu je u ponedjeljak pred predsjednikom Republike Austrije Alexanderom Van der Bellenom prisegnuo novi austrijski ministar zdravlja i socijalne skrbi Wolfgang Mückstein (47) da će ministarsku dužnost obavljati u skladu s Ustavom, savjesno i nepristrano. 

Beč 2076 NOVOZARAŽENIH Lagano olakšanje u austrijskim bolnicama. Svaki peti Austrijanac već cijepljen prvom dozom

Ministar zdravlja i socijalne skrbi je po položaju  ujedno i ministar njege i zaštite potrošača.

Mückstein je naslijedio sada veš bivšeg ministra zdravlja Rudolfa Anschobera koji je prije tjedan dana podnio ostavku iz zdravstvenih razloga.

Prisezi su nazočili i savezni kancelar Sebastian Kurz iz redova Narodne stranke (ÖVP) i potkancelar Werner Kogler iz stranke Zelenih, dviju stranaka vladajuće koalicije.

Austrijski predsjednik Van der Bellen uvodno je podsjetio da se nalazimo u izazovnom razdoblju savladavanja pandemije koronavirusa.

Michael Ludwig NAKON NAJAVE 'OTKLJUČAVANJA' Bečki gradonačelnik Ludwig: 'Ne može se sve istovremeno otvoriti'

„Nalazimo se ured zdravstvene krize, ali razvijena demokracija kao naša može izdržati sve teškoće, ako se ostane u dijalogu“, istakao je austrijski predsjednik. Napomenuo je kako „cijepljenje napreduje, a dinamika se i dodatno ubrzava“ dodavši optimistično:

„Možda ćemo se uskoro moći i ponovno rukovati“.

Van der Bellen je Mücksteinu rekao kako je prema Ustavu upravo  ministar zdravlja u zdravstvenoj krizi „glavni i odgovorni“ u odlučivanju na tom području.

„On donosi bitne odluke“, dodao je. S posebnim poštovanjem pohvalio je dosadašnji Mücksteinov „pionirski rad“ kao liječnika opće prakse na primarnoj zdravstvenoj zaštiti građana.

„Vi ste posljedice pandemije doživjeli u vašoj praksi, posve blizu i  nefiltrirano. Vi znate kako se ljudi osjećaju“, istakao je austrijski predsjednik.

Mückstein je do sada bio jedan od trojice suvlasnika Centra skupne primarne zaštite u Beču, a za Zelene je bio aktivan kao savjetnik za skupne liječničke prakse i nove organizacijske oblike u Bečkoj liječničkoj komori.

Sebastian Kurz SLOBODA JE BLIZU Kurz najavio 'otključavanje' Austrije sredinom svibnja

„Pritom ste napravili važan pionirski rad“, bile su riječi pohvale Van der Bellena upućene novom ministru zdravlja. Uz poruku da „pandemija ne poznaje stanku“, te se stoga odmah mora prionuti na posao.

Van der Bellen je zaželio Mücksteinu puno uspjeha u obnašanju ministarske dužnosti na dobrobit svih građana Austrije i izrazio uvjerenje da će svojom stručnošću doprinijeti savladavanju pandemije i izlasku zemlje iz koronakrize.

„Sada se veselim poslu“, rekao je novi ministar zdravlja i socijalne skrbi novinarima nakon prisege, dodavši kako je sve to za njega „vrlo uzbuđujuće“.

PANDEMIJA COVID-19 Austrijski politički vrh održao komemoraciju za žrtve koronavirusa: 'Važno je pokazati suosjećanje'

Ono što je svima odmah upalo u oči na prisezi je da posve ležerno odjevenog Mücksteina, s tenisicama na nogama očito ne zanimaju statusni simboli. Da li će tako ležerno „kormilariti“ i kroz koronakrizu, uskoro će se vidjeti i osjetiti.

Novi ministar zdravlja, koji je danas, svoj prvi radni dan došao na posao javnim prijevozom odnosno podzemnom željeznicom, diplomirao je medicinu na Bečkom sveučilištu, a uz to je završio i bachelor studij Tradicionalne kineske medicine (TCM) u Beču. Član je stranke Zelenih. Oženjen je i otac je dviju kćeri školskog uzrasta.

 

Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje ovaj tjedan!

popularna emisija
RTL Direkt idućih se tjedana neće emitirati: Mojmira Pastorčić u odjavi posljednje emisije otkrila razlog
d
OBLJETNICA
DignetSoftware proslavio jedanaest godina uspješnog rada
  • Vlaskoulicanec:

    "...da će ministarsku dužnost obavljati u skladu s Ustavom, savjesno i nepristrano." Ako je tako, onda mora sve mjere ukinuti jer su sve do zadnje neustavne!!!