Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kurz najavio 'otključavanje' Austrije sredinom svibnja

Ministar Nehammer: Policija drugi tjedan dobiva dodatnih 10.000 doza cjepiva
16. travnja 2021. u 20:53 5 komentara 6198 prikaza
Sebastian Kurz
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/5

Nakon sastanka s predstavnicima oporbe i pokrajinskim čelnicima austrijski kancelar Sebastian Kurz je u petak poslijepodne na konferenciji za novinare u Beču, u nazočnosti potkancelara Wernera Koglera koji je privremeno mijenjao ministra zdravlja, te vicerektora Bečkog medicinskog sveučilišta Oswalda Wagnera izvijestio javnost o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji, najavivši mogućnost poduzimanja prvih koraka ponovnog „otključavanja“ zemlje sredinom svibnja. I to, kako je istakao, istovremeno za sve pokrajine i za sva područja, od ugostiteljstva i turizma do kulture i sporta, uz obvezne sigurnosne koncepte.

PANDEMIJA COVID-19 Austrijski politički vrh održao komemoraciju za žrtve koronavirusa: 'Važno je pokazati suosjećanje'

Središnja tema na koju se je osvrnuo bilo je ubrzavanje procesa cijepljenja nakon potvrde da će Austrija do kraja lipnja dobiti dodatnih milijun doza Pfizerovog cjepiva.

Kurz je rekao kako je trenutačno potpuno procijepljeno 7,60 posto stanovništva, a 18,63 posto je cijepljeno prvom dozom. Posebno zadovoljstvo izrazio je spremnošću Pfizera za „turbo“ isporuku cjepiva.  Napomenuo je kako se očekuje da Austrija u travnju dobije 100.000 doza cjepiva BioNTech / Pfizer, u svibnju daljnjih 300.000, a u lipnju preostalih oko 600.000 doza.

„Sloboda je dohvatljivo blizu“, poručio je austrijski kancelar dodavši:

„Cilj je da se u ljeto možemo vratiti normalnosti, ali to nije samo postavljeni cilj nego će ubrzo biti i stvarnost“.

Sebastian Kurz | Autor : Snježana Herek Foto: Snježana Herek

Kurz je rekao kako dodatnih milijun doza cjepiva znatno ubrzava situaciju s cijepljenjem stanovništva i da će vladino Povjerenstvo za „otključavanje“ Austrije krajem drugog tjedna predstaviti Plan i okvirne uvjete te točan datum ponovnog „otvaranja“ zemlje.

„Imamo razloga za optimizam“, rekao je ustvrdivši da se radi o „posljednjim metrima“ do cilja.

Kancelar je posebno ponosno naglasio kako se scenariji nekih o „propasti svijeta“ zbog regionalizacije borbe protiv koronavirusa i nespremnosti vlade da „zaključa“ cijelu Austriju „nisu obistinili“. Dodao je kako se je naprotiv regionalni pristup pokazao „uspješnim modelom“.

Koronavirus u Austriji COVID-19 PANDEMIJA U Austriji 2.678 novozaraženih. Stručnjaci tvrde da je treći val dosegao vrhunac

Kurz je rekao kako je epidemiološko stanje u zemlji „stabilno“, a prisutan je i lagani pad broja novozaraženih. Unatoč toga,  kako je istakao, s „otvaranjem“ će se ići „oprezno“, a veliku ulogu u tome će imati testiranje i nošenje FFP2 maski te „zelena putovnica“.
Potkancelar Kogler je rekao kako je pandemija „dosegnula svoj vrhunac“ i da je upravo sada važno ljudima dati perspektivu i ponuditi im točne datume „otključavanja“ zemlje na svim područjima. I to slijedeći tjedan objaviti, kako bi se mogli na vrijeme pripremiti. Posebno značajnim naveo je odaziv Austrijanaca na cijepljenje, apelirajući na stanovnike da se cijepe:

„Prijavite se za cijepljenje i pružite ostalima potporu da se i ostali prijave“. Dodao je kako isto vrijedi i za testiranje ustvrdivši:

„Testirajte se. Kapaciteti su tu i besplatni su“.

Sebastian Kurz | Autor : Snježana Herek Foto: Snježana Herek

Kurz je otkrio da se radi o davanju perspektive od „sredine svibnja“.

„ Samo ne prehrabro“, upozorio je vicerektor Medicinskog sveučilišta u Beču Wagner, koji je također pozdravio planirano „otključavanje“ Austrije. Istakao je  kako je situacija u usporedbi s prije dva tjedna „opuštenija“ i da je u cijeloj Austriji zabilježen znatan pad novozaraženih.

„Lockdown u Austriji je bio učinkovit“, istakao je. Upozorio je na moguću situaciju da unatoč sve više cijepljenih može doći do četvrtog vala zaraze o kojem je govorio njemački virolog Christian Drosten, ako se prebrzo i neoprezno „otključava“. Posebno je pohvalio pokrajinu Vorarlberg koja se je uspješno „otključala“ već sredinom ožujka. Wagner je također rekao da je „regionalni pristup“ rješavanja epidemiološke situacije po pokrajinama bila „pravilna“ odluka austrijske vlade.

Policija dobiva dodatnih 10.000 doza cjepiva

Na konferenciji za novinare u petak poslijepodne u sjedištu austrijske vlade, vidno zadovoljan ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer je rekao da nakon prve tranše od 2.500 doza cjepiva, policija slijedeći tjedan konačno dobiva dodatnih 10.000 doza.

„Već sam bio nestrpljiv, tim više se sada jako veselim“, istakao je Nehammer. Uz policiju  dodatnih 5.000 doza cjepiva dobiti će i austrijska savezna vojska.

„Prijave počinju slijedeći tjedan, a cijepljenje je dobrovoljno i anonimno“, istaknuto je na Pressici.

Karl Nehammer | Autor : Snježana Herek Foto: Snježana Herek

Nehammer je rekao kako MUP ima 37.000 zaposlenih, od čega 30.000 policajaca i 7.000 „sigurnjaka“.

„Dodatne doze cjepiva dopuštaju nam pozitivan pogled u budućnost“, poručio je ministar unutarnjih poslova, istaknuvši kako je cijepljene važan čimbenik u sprečavanju širenja koronavirusa. Pozvao je ne samo svoje policajce nego i sve ostale Austrijance da se u što većem broju odazovu na cijepljenje.

Odgovarajući na novinarske upite Nehammer je rekao kako je trenutačno koronavirusom zaraženo 230 policajaca.

„Stoga je veliki uspjeh da konačno možemo ponuditi već prethodno dugo najavljivano cijepljenje širih razmjera policajaca, koje je trebalo uslijediti još prije tjedna“, zaključio je austrijski ministar unutarnjih poslova na kratkoj Pressici, govoreći o posebno odgovornoj dužnosti policije, posebice u vrijeme pandemije koronavirusa, vezano uz kontrolu Austrijanaca u pridržavanju obveznih mjera zaštite. 

„A te zadaće su vezane uz uski kontakt s građanima, te je tim važnija mogućnost cijepljenja“, pojasnio je nehammer. 

Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • _________:

    Ništa od toga, ne budite naivni. Tako ste nasjeli i pred Božić. Koliko puta vas još ta ekipa mora prevariti da progledate? Sigurno će taman tjedan dana pred famozno "otključavanje"dramatično porasti broj pozitivnih, što će najaviti početak četvrtog i do ... prikaži još! sad najsmrtonosnijeg vala plandemije, a situaciju će još dodatno pogoršati pojava naj naj naj novijeg soja virusa, koji će dobiti ime po nekoj dalekoj i egzotičnoj zemlji. I nažalost, baš sad neće biti vremena za opuštanje, jer će naredna dva tjedna biti ključna. Probudite se.

  • aabbcc:

    otključavanje_Jel to važi i za Austrijance koji su zdravi, primili vaccinu ?

  • mile06:

    Sta je sad to odjednom,zato sto mu se blizi kraj