Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKI INTERVJU TJEDNA

Anka Mrak Taritaš: Tužna sam i razočarana situacijom u Zagrebu. Tomašević ne bi dobio dobru ocjenu

Zagreb: Anka Mrak Taritaš
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/7
08.06.2022.
u 11:56

– Uloga je države da brzo pomogne svojim građanima. Njezina uloga nije da svoje građane maltretira – poručila je predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš

Predsjednica stranke Glas Anka Mrak Taritaš gostovala je u političkom intervjuu tjedna Večernjeg lista. S njom je razgovarala Petra Maretić Žonja. 

 

Prvo je upitana o cijenama goriva i intervenciji Vlade. 

– To nije dovoljno. Ovo je samo jedna vatrogasna mjera. Meni se čini da je to sve prekasno. Već dva mjeseca govorimo kako je cijena goriva u Hrvatskoj viša nego što je bila u okruženju, sad više nije tako. Pitali smo se zašto je to tako. Sve što se napravi za građane je dobro, ali prekasno je. Mjesec dana će proći, već sad trebamo razmišljati što dalje – kaže Mrak Taritaš. 

Glas je tražio da se krenu popunjavati zalihe plina. 

– Moramo znati kakvo je stanje energenata. Onda je došla analiza gdje se pokazalo da će Hrvatska imati problem s plinom. Već sad treba krenuti da bi se Okoli popunio. Moraju se zakupiti rezerve i za LNG terminal. Srećom, nemamo mi velike industrije, elektrane na plin, imamo LNG koji nam daje određenu neovisnost o ruskom plinu. S kim je HEP dogovorio opskrbu plinom? – rekla je. 

Brine li vas inflatorni šok?

– Vlada kaska. Inflacija je uvozni proizvod. Mi nismo ti koji smo generirali inflaciju, generirao ju je rat u Ukrajini. Rat će biti dug i s velikim posljedicama i osjetit će ih zemlje Europske unije. To se sad događa. Tu su energenti, sljedeća tema je hrana. Trebamo znati kakvo nam je stanje s hranom. Imam osjećaj kao da se Vlada ponaša kao kroničar događaja. Uloga Vlade jest da razmišlja korak unaprijed. Problem je što se ne misli korak unaprijed ni do jeseni. Zna se kakve zalihe moramo imati, znamo o čemu je riječ – kaže. 

Upitana je i o obnovi. 

– Uloga države jest da brzo pomogne svojim građanima. Nije bila uloga države da svoje građane maltretira. Već smo i zaboravili da je postojao ministar Horvat. Njemu je trebala godina dana da shvati da ima neprovediv zakon. Umjesto da nakon njega dođe netko tko to može operativno pospremiti, dolazi Paladina koji je postao ministar samo zbog svog životopisa da bi imao crticu da je bio ministar u jednoj vladi. Viđate li vi tog čovjeka? Suvisle obnove od države, koja bi bila u realnom vremenu, neće biti. To će trajati godinama. Sigurna sam da će dio novaca iz EU propasti – rekla je Mrak Taritaš. 

Smatra kako će do idućeg ljeta ljudi na Banovini biti u kontejnerima. 

– Ne vidim da se nešto radi. Natječaji propadaju, ne gradi se... Država bi trebala nuditi stabilnost i sigurnost. Država je napravila procedure. Kad je potres u pitanju, onda se procedure zaborave – kaže. 

Što se dogodilo s najavljivanim referendumom da u Ustav uđe pravo žene na pobačaj? 

– Ne smijemo dopustiti da čekamo sljedeći slučaj Čavajda. Ovu stvar treba dovesti do kraja. Išli smo sa zakonom, znali smo da neće proći. Ponudili smo da uzmu zakon i dorade ga i dođu u drugo čitanje i mi ćemo takav zakon prihvatiti. Naravno da vladajući to nisu htjeli. Ja sam bila za to da se odmah krene pripremati referendum, da referendum bude u rujnu i da skupimo potpise da bi se u Ustav ugradila kategorija. Kad to postane ustavna kategorija, onda smo mi tu sigurni. Većina kolega iz opozicije bila je za to da prvo pokušamo kroz Sabor, no to će biti teško – rekla je. 

Kaže kako ona u politici ima liniju koju ne prelazi. 

– Istanbulska konvencija bila je vrlo jasna. Nije bilo tema rodne ideologije i svega ostaloga. Tad je bilo zanimljivo vidjeti kako su kolege iz Mosta glasali. Kad su tada tako glasali, neće drukčije ni danas. Stalni postav Mosta je Božo Petrov, Nikola Grmoja i Miro Bulj, ostali se mijenjaju. Morate gledati tko je bazična infrastruktura Mosta.

Je li se Tomašević snašao u Zagrebu? 

– Cijelo vrijeme sam govorila da treba vremena, problemi su, velika je to struktura. Ali prošla je jedna godina i moram priznati da sam razočarana. Zapravo sam tužna. Tomašević je postao gradonačelnik s velikim brojem građana koji je glasao za njega. Nažalost, neke stvari idu puževim korakom, sad je prošla jedna godina, a nisu uspjeli posložiti sve pročelnike. Nemamo posložene sve urede u gradu Zagrebu. Ocjena za njegov rad ne bi bila dobra – kaže. 

Bi li dobio dovoljan? 

– Rubno – kazala je kroz smijeh. 

Komentara 22

Avatar Anacetripistolja
Anacetripistolja
12:51 08.06.2022.

Gospođa je zaboravila koliko je maznula love kad je bila poplava u Gunji

PK
Posljednji Komšikanac
12:18 08.06.2022.

Ti si ga podržala, Anka. Mogla si znati da od njega nema ništa. Kako će golobrado dijete bez radnog iskustva voditi grad? Drugo, on nije slobodan čovjek. Prvo se treba osloboditi kojekakvih baba, rada, glumaca-glumica, pjevača koji su čitav svoj život na proračunu i to na način da čak nisu morali ni projekte pisati da dobiju donaciju. Dakle, prvo sapun, onda parfem.

LE
LenardHr
12:34 08.06.2022.

Koliko je ljevica medijski jaka kad osoba koja ima potporu od 0,94% biraca dobiva toliko medijskog prostora. Niti jedno pitanje o obnovi Gunje u kojoj su nestali toliki novci i u kojoj je kvadrat obnove placan 1.700 eura a u Zagrebu je tada kvadrat stana bio 2.000 eura. Nece svoj na svoga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije