Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napetosti u Južno kineskom moru

Američki razarač osporio Kini suverenost nad Paracel otocima, uslijedila bijesna reakcija

Youtube screenshot
20.01.2022.
u 11:45

Ratna mornarica SAD-a navodi u svojem priopćenju kako je Benfold osporio i zahtjeve Vijetnama i Tajvana.

Američki razarač klase Arleigh Burke Benfold osporio je kineske tvrdnje suverenosti na području otoka u Južno kineskom moru, pri čemu u priopćenju navode kako takve tvrdnje Kine krše međunarodni zakon i "predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi mora". 

Benfold plovi oko Paracel otoka, poznatih i pod imenom otoci Xisha u Kini, koje čini 130 koraljnih otoka u sjevernozapadnom dijelu Južno kinesko mora. Prema CIA-inim javno objavljenim podacima tamo ne živi autohtono stanovništvo, već su tamo kineski vojni garnizoni koje čini 1400 ljudi. Vijetnam i Tajvan također polažu pravo na otočje. Međutim, Paracel otoci su u kineskim rukama već 46 godina. 

Ratna mornarica SAD-a navodi u svojem priopćenju kako je Benfold osporio i zahtjeve Vijetnama i Tajvana.

- Sve tri zemlje zahtjevaju ili dopuštenje ili prethodnu obavijest prije nego vojno plovilo prolazi kroz teritorijalno more. Prema međunarodnom pravu brodovi svih država, uključujući njihove ratne brodove - uživaju pravo prolaza kroz teritorijalno more. Unitarno nametanje bilo kakve autorizacije ili nužnost prethodnog obavještavanja za prolaz je protuzakonito - stoji u priopćenju, prenosi CNN. 

Kina je ljuto reagirala na prisutnost Benfolda u području koje smatra da su njezine teritorijalne vode. 

- Ono što su SAD napravile ozbiljno narušava suverenitet i sigurnost Kine i još je jedan dokaz da im je cilj pomorska hegemonija i militarizira Južno kinesko more. Činjenice u potpunosti dokazuju da je SAD 'tvorac rizika' u Južnom kineskom moru i 'najveći razarač' mira i stabilnosti - navode iz Kine. 

VIDEO: Od ponedjeljka slobodan ulaz u Austriju putnicima iz cijelog svijeta s booster dozom cjepiva


 

Komentara 5

Avatar Jack Daniels
Jack Daniels
02:53 23.01.2022.

Kinezi imaju tamo vojne baze (imali su i vijetnamci ali su ih kinezi potjerali) i sad samo probaj. USA mogu ici medjunarodnim vodama i basta.Ostalo su samo operativn testiranja elektronike, radara itd.Ruski brodovi prolaze kroz La Manche i idu prema Kubi i Venezueli.Mogli bi proci i Panamskim kanalom, nitko im to ne moze zabraniti.

ST
sttipe
14:13 22.01.2022.

Da li Kinezi imaju automatizirane nuklearne podmornice, za plovidbu po Meksičkom zaljevu, sa samouništenjem ako ju se otvori?? Ako da, smiju plovit i Misisipijevim ušćem, kako ameri tvrde...

Avatar nekakav
nekakav
14:53 20.01.2022.

'prema međunarodnom pravu brodovi svih država, uključujući njihove ratne brodove - uživaju pravo prolaza kroz teritorijalno more...' zanimljivo. to znači da rusija, kina, mogu svojim ratnim brodovima prolaziti američkim teritorijalnim vodama? ono, na pol kilometra od obale u new yorku, provedeš kineski razarač... nek si ekipa s ovog broda pročita koje je to međunarodne sporazume njihova zemlja ratificirala, i one nek pogledaju što oni rade. famozno pravo slobode navigacije ne postoji u ni jednom međunarodnom sporazumu. sve ovo što amer radi će mu se vratiti. s kamatama. sve što sad govore da je neko pravo će im drugi baciti pod nos. ako su izraelu priznali okupaciju sirijskog golana, onda nemamo o čemu više pričati. paraceli su kineski. tko god misli drugačije, nek to testira. kina čeka, strpljivo gradi flotu velikih razarača, koji su u rangu najvećih na svijetu. i ove otoke, vanjske, oduvijek smatra svojim. neće to završiti samo prijekim pogledima, ovo će grunuti, a onda jao si ga onome koji će iskakati s broda. nek se svijet zapita tko i što je amerika, da radi ovo što radi i što želi raditi. ako su svoju obalnu stražu poslali u arapski zaljev, na pacifik, postavlja se pitanje imaju li druge države uopće pravo na more, svoju obalnu stražu, općenito na postojanje, jer je sve, ono, amerika. posadiš hektar kukuruza, ti si ugrozio američki interes, konkurencija si im. tako je sa elektronikom sada. baš jadno. ali i opasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije