Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Aktivistica za eutanaziju odlučila je umrijeti 2020.

Jencquel želi umrijeti jer se boji starosti i pomirila se sa svojom odlukom. O njoj je obavijestila i svoju obitelj, a jedan sin se protivi njenoj odluci.
11. rujna 2018. u 21:25 58 komentara 12520 prikaza
Foto: Facebook screenshot

Jacqueline Jencquel 74-godišnja je Francuskinja koja se od velike većine svojih sunarodnjaka razlikuje po tomu što točno zna kad želi umrijeti. U siječnju 2020. godine želi da ju liječnik eutanazira, a u tom će trenutku imati 76 godina. Nije bolesna, već jednostavno želi sama odabrati datum smrti jer se boji starosti.

David Goodall Australski znanstvenik Danas će biti eutanaziran: Nisam bolestan samo ne želim više živjeti

No, kako bi se to dogodilo, mora ići u Švicarsku jer francusko zakonodavstvo to ne dopušta.

 

‘Loš seksualni život’

Jencquel je godinama bila jedna od predvodnica kampanje za legalizaciju ove prakse u Francuskoj i članica je skupine za eutanaziju ADMD. Smatra da bi ljudi trebali biti u mogućnosti sami odabrati, ako to žele, kada će umrijeti. A njoj je na prvom mjestu dostojanstvo.

Marieke Vervoort NEIZLJEČIVA BOLEST Tužna priča sportašice: Ne mogu više patiti, podnijela sam zahtjev za eutanazijom...

Uz to, boji se patnje, starosti i bolesti koju ona nosi. Ne želi doživjeti bolest ili moždani udar koji bi je pretvorio u biljku.
– Kada si star, nikada nisi u dobroj formi. Nikada! – tvrdi ona.

O svojim je stavovima obavijestila obitelj. Suprug i dvojica sinova je podržavaju, ali najmlađi ne.

– Mislim da bi moja djeca mnogo više patila kada bi vidjela bolesnu majku u samrtnoj postelji o kojoj bi se trebala brinuti. Mislim da ću im umjesto toga ostaviti sliku slobodne, odlučne žene koja se ne boji – otkrila je.

Nazi Radio za naciste Ugledni bečki pedijatar Hans Asperger djecu slao na eutanaziju

– Dobro sam o svemu razmislila. Čovjek je sa 76 godina star i ne može biti više potpuno zdrav. Kvaliteta života znatno pada. Ja to već sad vidim po svojem seksualnom životu koji nije tako dobar koliko bih ja htjela – tvrdi.

– Uživala sam u životu i sada želim umrijeti prije nego osjetim sve terete starosti. Ne želim umjesto strasti osjećati sažaljenje – nastavlja. U Švicarskoj će postupak eutanazije platiti oko deset tisuća franaka.

Belgija najliberalnija

Dio Europe koji je najliberalnije pristupio eutanaziji zemlje su Beneluksa gdje je dozvoljena tzv. aktivna eutanazija, u kojoj sam liječnik ubrizgava supstancu od koje pacijent, koji to želi, umire. Nedavno je isplivala informacija da su liječnici u Belgiji u 2016. i 2017. pomogli u eutanaziji 9-godišnjeg i 11-godišnjeg djeteta.

Moralno dozvoljeno Papa Franjo: Prekid terapeutskog nasilja nije eutanazija

To je jedina zemlja na svijetu u kojoj i djeca mogu biti eutanizirana, pod uvjetom da su u neizdrživim bolovima. U Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji dozvoljena je eutanazija u kojoj liječnik osigurava pacijentu dozu koju si on sam ubrizgava.

>> Pogledajte video - Kako si pomoći ako imate alergiju na ambroziju

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • samograd:

    Bože pomozi.Samo sex,uživanje ...sve je to čista sebičnost.Dok muslimani u francuskoj imaju puno djece domaći se ubijaju.To ne može na dobro završiti.

  • juma:

    Iskreno sumnjam kako je sa 74 godine seksualni zivot bilo kome dobar kao u mladosti ili u srednjoj dobi, ali opet samo rijetki su spremni zbog toga se ubiti. Imas jos toliko lijepih stvari koje mozes raditi i u starosti, ... prikaži još! ali za to trebas imati puno srce, osjecati zivotnu radost i sposobnost uzivati u naizgled malim stvarima.

  • Traxx:

    Ljevicari se pretvorili u kult smrti. Zalazu se za eutanaziju, abortiranje, liberalizaciju droga, pederizam, unistenje familije i demografsko unistenje Europljana. Na srecu Hrvatska jos malo zaostala u tim trendovima ali ima zemalja poput Francuske, Njemacke, Nizozemske itd. koje su na putu bez povratka.