Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moralno dozvoljeno

Papa Franjo: Prekid terapeutskog nasilja nije eutanazija

Foto: Reuters
16.11.2017.
u 15:08

Prekid terapeutskog nasilja nije eutanazija, koja je uvijek nezakonita, jer se njome prekida život i izaziva smrt, napisao je papa Franjo u poruci koju je uputio skupu europskih liječnika

Papa Franjo je pozvao danas da se ne pretjeruje u upotrebi terapeutskih sredstava posebno kada ona ne pomažu bolesniku.

Prekid terapeutskog nasilja nije eutanazija, koja je uvijek nezakonita, jer se njome prekida život i izaziva smrt, napisao je papa Franjo u poruci koju je uputio skupu europskih liječnika Svjetskog medicinskog saveza koji su se sastali (16. i 17. studenoga) u Vatikanu.

Danas je moguće produžiti život u uvjetima kakvi se u prošlosti nisu mogli ni zamisliti, poručio je Franjo i naglasio kako intervencije na tijelu čovjeka postaju sve učinkovitije, ali nisu uvijek i odlučujuće. Medicinske intervencije mogu podupirati biološke funkcije koje nisu više dostatne ili ih čak zamijeniti, ali to nije jednako promicanju zdravlja, drži Franjo i naglašava kako je u takvim slučajevima potrebna mudrost, jer danas je iskušenje veliko da se inzistira s tretmanima koji na tijelu izazivaju snažni učinak, ali pokoji puta oni ne pomažu cjelovitom boljitku osobe.

1/30

“Moralno je dozvoljeno odustati od primjene terapeutskih sredstava, ili prekinuti s njima, kada njihova upotreba ne odgovara etičkom i humanitarnom kriteriju koje se definira kao proporcionalnost liječenja”, napisao je Franjo. Dakle Franjo drži kako se mogu isključiti strojevi, odnosno liječnička pomagala, koja održavaju nečije tijelo na životu, premda u tijelu, praktički, nema više života. 

Komentara 3

Avatar ivek
ivek
22:40 16.11.2017.

ubice il trgovci organa,,,,, tak pacijent uopce se ne pita za svoj zivot,,,ak ljekari odluce da triba nekog ubit il prosvercat organ,,,kriminalu nema kraja...uzas

MX
Mister X
21:46 16.11.2017.

OK a što je sa pacijentom koji kaže daj mi da odem ja sada, neću više ništa ? Zašto nemamo pravo i na osnovu čega se meni to brani ? Zašto je Bog -crkva protiv toga ? Pozna Čovjeka kojegaega je Bog stvorio ne možeš mu to povjeriti jer će početi serijski ubijati starce i bolesnike bez veze i bez kazne ... To je to i zato neki ili dio mora polako i u mukama umirati jer zakonodavac&crkva to brani u mnogim državama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije