Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa Franjo: Prekid terapeutskog nasilja nije eutanazija

Prekid terapeutskog nasilja nije eutanazija, koja je uvijek nezakonita, jer se njome prekida život i izaziva smrt, napisao je papa Franjo u poruci koju je uputio skupu europskih liječnika
16. studenoga 2017. u 15:08 3 komentara 1499 prikaza
Foto: Reuters

Papa Franjo je pozvao danas da se ne pretjeruje u upotrebi terapeutskih sredstava posebno kada ona ne pomažu bolesniku.

RANO LIJEŽE, RANO USTAJE Papa Franjo priznao: ponekad zaspim dok molim

Prekid terapeutskog nasilja nije eutanazija, koja je uvijek nezakonita, jer se njome prekida život i izaziva smrt, napisao je papa Franjo u poruci koju je uputio skupu europskih liječnika Svjetskog medicinskog saveza koji su se sastali (16. i 17. studenoga) u Vatikanu.

Danas je moguće produžiti život u uvjetima kakvi se u prošlosti nisu mogli ni zamisliti, poručio je Franjo i naglasio kako intervencije na tijelu čovjeka postaju sve učinkovitije, ali nisu uvijek i odlučujuće. Medicinske intervencije mogu podupirati biološke funkcije koje nisu više dostatne ili ih čak zamijeniti, ali to nije jednako promicanju zdravlja, drži Franjo i naglašava kako je u takvim slučajevima potrebna mudrost, jer danas je iskušenje veliko da se inzistira s tretmanima koji na tijelu izazivaju snažni učinak, ali pokoji puta oni ne pomažu cjelovitom boljitku osobe.

1 / 30
Papa Franjo u Kolumbiji

“Moralno je dozvoljeno odustati od primjene terapeutskih sredstava, ili prekinuti s njima, kada njihova upotreba ne odgovara etičkom i humanitarnom kriteriju koje se definira kao proporcionalnost liječenja”, napisao je Franjo. Dakle Franjo drži kako se mogu isključiti strojevi, odnosno liječnička pomagala, koja održavaju nečije tijelo na životu, premda u tijelu, praktički, nema više života. 

Lamborghini Huracan Papa Franjo dobio skupocjenu jurilicu i već ima plan za nju Posao i rad u uredu. Radnici stres i loše navike Ova je bolest 'tihi ubojica' od koje obolijeva sve više poduzetnika žena kako si pomoći Znanstvenici došli do novih spoznaja oko raka dojke!
Zanimljivo
Slovo koje prvo ugledate na fotografiji otkrit će vam nešto o vašem karakteru, ali i koja je karijera prava za vas
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe
  • Avatar ivek
    ivek:

    ubice il trgovci organa,,,,, tak pacijent uopce se ne pita za svoj zivot,,,ak ljekari odluce da triba nekog ubit il prosvercat organ,,,kriminalu nema kraja...uzas

  • Tihi:

    OK a što je sa pacijentom koji kaže daj mi da odem ja sada, neću više ništa ? Zašto nemamo pravo i na osnovu čega se meni to brani ? Zašto je Bog -crkva protiv toga ? Pozna Čovjeka kojega ... prikaži još!ega je Bog stvorio ne možeš mu to povjeriti jer će početi serijski ubijati starce i bolesnike bez veze i bez kazne ... To je to i zato neki ili dio mora polako i u mukama umirati jer zakonodavac&crkva to brani u mnogim državama.