Naslovnica Vijesti Svijet

Papa Franjo: Prekid terapeutskog nasilja nije eutanazija

Prekid terapeutskog nasilja nije eutanazija, koja je uvijek nezakonita, jer se njome prekida život i izaziva smrt, napisao je papa Franjo u poruci koju je uputio skupu europskih liječnika
16. studenoga 2017. u 15:08 3 komentara 1433 prikaza
Foto: Reuters

Papa Franjo je pozvao danas da se ne pretjeruje u upotrebi terapeutskih sredstava posebno kada ona ne pomažu bolesniku.

RANO LIJEŽE, RANO USTAJE Papa Franjo priznao: ponekad zaspim dok molim

Prekid terapeutskog nasilja nije eutanazija, koja je uvijek nezakonita, jer se njome prekida život i izaziva smrt, napisao je papa Franjo u poruci koju je uputio skupu europskih liječnika Svjetskog medicinskog saveza koji su se sastali (16. i 17. studenoga) u Vatikanu.

Danas je moguće produžiti život u uvjetima kakvi se u prošlosti nisu mogli ni zamisliti, poručio je Franjo i naglasio kako intervencije na tijelu čovjeka postaju sve učinkovitije, ali nisu uvijek i odlučujuće. Medicinske intervencije mogu podupirati biološke funkcije koje nisu više dostatne ili ih čak zamijeniti, ali to nije jednako promicanju zdravlja, drži Franjo i naglašava kako je u takvim slučajevima potrebna mudrost, jer danas je iskušenje veliko da se inzistira s tretmanima koji na tijelu izazivaju snažni učinak, ali pokoji puta oni ne pomažu cjelovitom boljitku osobe.

1 / 30
Papa Franjo u Kolumbiji

“Moralno je dozvoljeno odustati od primjene terapeutskih sredstava, ili prekinuti s njima, kada njihova upotreba ne odgovara etičkom i humanitarnom kriteriju koje se definira kao proporcionalnost liječenja”, napisao je Franjo. Dakle Franjo drži kako se mogu isključiti strojevi, odnosno liječnička pomagala, koja održavaju nečije tijelo na životu, premda u tijelu, praktički, nema više života. 

Lamborghini Huracan Papa Franjo dobio skupocjenu jurilicu i već ima plan za nju Posao i rad u uredu. Radnici stres i loše navike Ova je bolest 'tihi ubojica' od koje obolijeva sve više poduzetnika žena kako si pomoći Znanstvenici došli do novih spoznaja oko raka dojke!
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar ivek
    ivek:

    ubice il trgovci organa,,,,, tak pacijent uopce se ne pita za svoj zivot,,,ak ljekari odluce da triba nekog ubit il prosvercat organ,,,kriminalu nema kraja...uzas

  • Tihi:

    OK a što je sa pacijentom koji kaže daj mi da odem ja sada, neću više ništa ? Zašto nemamo pravo i na osnovu čega se meni to brani ? Zašto je Bog -crkva protiv toga ? Pozna Čovjeka kojega ... prikaži još!ega je Bog stvorio ne možeš mu to povjeriti jer će početi serijski ubijati starce i bolesnike bez veze i bez kazne ... To je to i zato neki ili dio mora polako i u mukama umirati jer zakonodavac&crkva to brani u mnogim državama.