Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Danas će biti eutanaziran: Nisam bolestan samo ne želim više živjeti

David Goodall (104) ne boluje od neke terminalne bolesti, ali je ocijenio da mu se kvaliteta života srozala i zato je vrijeme za odlazak
09. svibnja 2018. u 22:03 41 komentara 5114 prikaza
David Goodall
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Australski znanstvenik (104), koji se odlučio podvrgnuti eutanaziji u Švicarskoj jer u to u njegovoj domovini nije dopušteno, otpjevao je u srijedu novinarima pjesmu i najavio da nestrpljivo čeka smrt u švicarskoj klinici u roku od 24 sata.

Nazi Radio za naciste Ugledni bečki pedijatar Hans Asperger djecu slao na eutanaziju

David Goodall ne boluje od neke terminalne bolesti, ali je ocijenio da mu se kvaliteta života srozala i zato je vrijeme za odlazak.

"Ne želim više živjeti", rekao je pred okupljenim novinarima i tv-kamerama u jednom hotelu u Baselu. "Sretan sam što ću sutra skončati i cijenim stručnu medicinsku pomoć zemlje koja mi je to omogućila", dodao je ne skrivajući radost.

Na pitanje koju bi glazbu izabrao slušati u posljednjim trenucima, rekao je da o tome nije razmišljao, ali da bi to možda bila 9. Beethovenova simfonija i zatim je odlučno zapjevao Odu radosti na njemačkom što je dočekano pljeskom.

Goodallu nije bilo dopušteno potpomognuto samoubojstvo u Australiji i morao je doputovati u Švicarsku.

"Radije bih skončao u Australiji, stvarno žalim što Australija kasni za Švicarskom" u pitanju prava na smrt, objasnio je.

Stogodišnjak se nada da će zanimanje medija za njegov slučaj potaknuti Australiju i druge zemlje da razmotre svoja zakonodavstva.

Goodall je neuspješno pokušao počiniti samoubojstvo početkom godine.

Potpomognuto samoubojstvo je nezakonito u većini zemalja svijeta i bilo je potpuno zabranjeno u Australiji dok ga nije legalizirala država Victoria.

Marieke Vervoort NEIZLJEČIVA BOLEST Tužna priča sportašice: Ne mogu više patiti, podnijela sam zahtjev za eutanazijom... Danko Velimir Vrdoljak Stavovi o eutanaziji ‘Svaki se bolesnik bori za samo još jedan dan života’ Moralno dozvoljeno Papa Franjo: Prekid terapeutskog nasilja nije eutanazija
Zlatko Dalić
Pljušte čestitke
Prepoznajete li ga? Danas slavi 54. rođendan, a Hrvatskoj je donio neizmjernu sreću
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • than:

  Pa da boluje od terminalne bolesti ne bi imao potrebe ubiti se. Osim, ako sam život smatramo terminalnom bolešću koji to na neki način i je. Ovako ste valjda mislili da ne proživljava teške bolove. Nemam nekakvo posebno mišljenje o ... prikaži još! o eutanaziji. Jedino ne znam zašto mu se toliko pažnje u medijima daje. Ima daleko težih sudbina o kojima bi se moglo pisati, a ne o nekom starkelji koji ne zna što bi sa sobom pa se odlučio ubiti. Njegov život, njegov izbor, njegovo pravo.

 • Avatar Crnokošuljaš
  Crnokošuljaš:

  Švicarci rade sve za novac. Banditska država. Izrael i Švicarska!

 • jetix:

  neka dođe kod nas. Eutanizirat će ga režije