Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ

Kopal: Nisam sudjelovao u pisanju niti jedne rečenice sporne izjave o povjerljivosti

Robert Kopal
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.02.2019.
u 13:07

HDZ je članovima poslao izjavu o povjerljivosti, kojom se, potpišu li je, obvezuju da neće otkrivati nikakve informacije o stranci bez odobrenja stranke

Predsjednik HDZ-ova Odbora za informiranje, informatizaciju, medije i digitalno društvo i posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za nacionalnu sigurnost Robert Kopal izjavio je u utorak da HDZ nije sudjelovao u pisanju niti jedne rečenice sporne izjave o povjerljivosti, te da ona ne odražava stav stranke, a članovima je poslana zbog "interne neusklađenosti".

HDZ je članovima poslao izjavu o povjerljivosti, kojom se, potpišu li je, obvezuju da neće otkrivati nikakve informacije o stranci bez odobrenja stranke. Među ostalim, potpisom se obvezuju da podatke neće otkrivati ni pred sudom, što je u suprotnosti sa Zakonom o kaznenom postupku.

Odgovornost za tako sročenu izjavu preuzela je tvrtka koju je HDZ angažirao, Apicura business Intelligence, koja je najavila da će je izmijeniti. Kopal je u izjavi novinarima u središnjici HDZ-a rekao da HDZ nije sudjelovao u pisanju niti jedne rečenice te izjave te da ni u kojoj rečenici niti izričaju ne odražava mišljenje i stav te stranke.

"Ta izjava se smatra ništavnom i ništetnom, članstvo ni po kojoj osnovi nema obveze prema toj izjavi. Sastavila ju je tvrtka koja je potpisala ugovor da nas suportira i prati u procesu usklađivanja s europskom direktivom i svim relevantnim propisima u vezi zaštite podataka. Bit će sastavljena nova izjava", rekao je Kopal.

Upitan kako je moguće da je izjava već upućena članstvu, Kopal je ustvrdio kako je razlog tome "interna nekoordinacija", a što se tiče odgovornosti za taj gaf poručio je da će se to interno riješiti.

Nitko iz vrha HDZ-a nije pročitao spornu izjavu

"Na nižim razinama se dogodila nekoordinacija", kazao je te izrazio žaljenje što je do toga došlo. "Mi ćemo to popraviti i ispraviti", dodao je.

Na pitanje kako to da nitko iz vrha stranke nije pročitao spornu izjavu prije nego što je poslana članovima, Kopal je ustvrdio da "ako bi vodstvo stranke moralo pročitati svaki papir koji planiramo poslati i obavijestiti, onda bi doveli u problem i vodstvo stranke".

Ustvrdio je  da nitko iz HDZ-a nije sudjelovao u pisanju izjave, a što se tiče daljnje suradnje s tvrtkom Apicura business Intelligence kazao je da su moguće razne konzekvence.

"Moguće su razne konzekvence, poput prekida ugovora, no sad smo tražili hitne promjene i zanima nas prijedlog izjave koja bi zaista odražavala stav i mišljenje HDZ-a i bila u skladu s direktivom", istaknuo je Kopal.

Apicura business Intelligence je izabrana jer ima određene reference za tom području i dosta certifikata o informacijskoj sigurnosti. Pomažu tvrtkama da se usklade s Općom uredbom o regulaciji zaštite podataka (GDPR).  Dodao je kako su u tvrtki izrazili žaljenje što je s njihove strane došlo do previda. Naprosto su primijenili korporativna pravila na demokratske uzuse, a to je neprihvatljivo, naglasio je Kopal.

>> Hrvatski političari koji su se spominjali u seks-aferama

Ključne riječi

Komentara 24

HD
HDZSDP
11:54 12.02.2019.

Nisu oni (članovi HDZ-a) tu da misle. Pupovac misli za njih.

JP
jpavicic
11:53 12.02.2019.

Plenković je iznevjerio, prevario i izdao one koji su HDZ-u dali glas i one koji su mu donijeli najviše mandata. Takva izdaja se ne zaboravlja, pogotovo što nas na takvu prevaru svaki dan podsjećaju koalicijski partneri koje je prevarom uvukao u vlast, protivno volji birača koji su Hdz- u dali glas. Još jednom ona opaska Milanovića, da ne zna što Plenković radi u Hdz - u, obzirom na njegovo prirodno stanište u društvu jugonostalgičara i njihovih simpatizera u raznim strvinarskim udrugama, strankama i strančicama. Da je tome tako potvrđuje i njegovo ignoriranje izjave njegova koalicijskog partnera, javno u Hrvatskom saboru, da "kokarda" nije zakonom zabranjena u Hrvatskoj. Takav stav i izričaj ostali su bez reakcije HDZ-a, što dovoljno govori o smjeru kojim Plenković vodi HDZ. Puno puta se pokazalo da onaj koji iznevjeri narod ne prolazi dobro.

Avatar Obama
Obama
11:47 12.02.2019.

Kad se na Referendumu zabrani financiranje političkih stranaka iz proračuna RH tada će prestati trošenje našeg novca za ovakve gluposti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije