Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kopal: Nisam sudjelovao u pisanju niti jedne rečenice sporne izjave o povjerljivosti

HDZ je članovima poslao izjavu o povjerljivosti, kojom se, potpišu li je, obvezuju da neće otkrivati nikakve informacije o stranci bez odobrenja stranke
12. veljače 2019. u 13:07 24 komentara 1683 prikaza
Robert Kopal
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik HDZ-ova Odbora za informiranje, informatizaciju, medije i digitalno društvo i posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za nacionalnu sigurnost Robert Kopal izjavio je u utorak da HDZ nije sudjelovao u pisanju niti jedne rečenice sporne izjave o povjerljivosti, te da ona ne odražava stav stranke, a članovima je poslana zbog "interne neusklađenosti".

Plenković Tviteraš Premijer Plenković razjasnio misterij svoje poruke objavivši fotografiju svoje kćeri

HDZ je članovima poslao izjavu o povjerljivosti, kojom se, potpišu li je, obvezuju da neće otkrivati nikakve informacije o stranci bez odobrenja stranke. Među ostalim, potpisom se obvezuju da podatke neće otkrivati ni pred sudom, što je u suprotnosti sa Zakonom o kaznenom postupku.

Odgovornost za tako sročenu izjavu preuzela je tvrtka koju je HDZ angažirao, Apicura business Intelligence, koja je najavila da će je izmijeniti. Kopal je u izjavi novinarima u središnjici HDZ-a rekao da HDZ nije sudjelovao u pisanju niti jedne rečenice te izjave te da ni u kojoj rečenici niti izričaju ne odražava mišljenje i stav te stranke.

"Ta izjava se smatra ništavnom i ništetnom, članstvo ni po kojoj osnovi nema obveze prema toj izjavi. Sastavila ju je tvrtka koja je potpisala ugovor da nas suportira i prati u procesu usklađivanja s europskom direktivom i svim relevantnim propisima u vezi zaštite podataka. Bit će sastavljena nova izjava", rekao je Kopal.

Upitan kako je moguće da je izjava već upućena članstvu, Kopal je ustvrdio kako je razlog tome "interna nekoordinacija", a što se tiče odgovornosti za taj gaf poručio je da će se to interno riješiti.

Zagreb: Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Otkrivanje informacija HDZ poništio spornu izjavu o povjerljivosti, agencija koja ju je pisala posipa se pepelom

Nitko iz vrha HDZ-a nije pročitao spornu izjavu

"Na nižim razinama se dogodila nekoordinacija", kazao je te izrazio žaljenje što je do toga došlo. "Mi ćemo to popraviti i ispraviti", dodao je.

Na pitanje kako to da nitko iz vrha stranke nije pročitao spornu izjavu prije nego što je poslana članovima, Kopal je ustvrdio da "ako bi vodstvo stranke moralo pročitati svaki papir koji planiramo poslati i obavijestiti, onda bi doveli u problem i vodstvo stranke".

Ustvrdio je  da nitko iz HDZ-a nije sudjelovao u pisanju izjave, a što se tiče daljnje suradnje s tvrtkom Apicura business Intelligence kazao je da su moguće razne konzekvence.

"Moguće su razne konzekvence, poput prekida ugovora, no sad smo tražili hitne promjene i zanima nas prijedlog izjave koja bi zaista odražavala stav i mišljenje HDZ-a i bila u skladu s direktivom", istaknuo je Kopal.

Apicura business Intelligence je izabrana jer ima određene reference za tom području i dosta certifikata o informacijskoj sigurnosti. Pomažu tvrtkama da se usklade s Općom uredbom o regulaciji zaštite podataka (GDPR).  Dodao je kako su u tvrtki izrazili žaljenje što je s njihove strane došlo do previda. Naprosto su primijenili korporativna pravila na demokratske uzuse, a to je neprihvatljivo, naglasio je Kopal.

>> Hrvatski političari koji su se spominjali u seks-aferama

Spin City car sharing
Pokretanje posla
Pet stvari koje morate znati prije pokretanja biznisa

A1 izdvaja za Vas

  • HDZSDP:

    Nisu oni (članovi HDZ-a) tu da misle. Pupovac misli za njih.

  • jpavicic:

    Plenković je iznevjerio, prevario i izdao one koji su HDZ-u dali glas i one koji su mu donijeli najviše mandata. Takva izdaja se ne zaboravlja, pogotovo što nas na takvu prevaru svaki dan podsjećaju koalicijski partneri koje je prevarom uvukao ... prikaži još! u vlast, protivno volji birača koji su Hdz- u dali glas. Još jednom ona opaska Milanovića, da ne zna što Plenković radi u Hdz - u, obzirom na njegovo prirodno stanište u društvu jugonostalgičara i njihovih simpatizera u raznim strvinarskim udrugama, strankama i strančicama. Da je tome tako potvrđuje i njegovo ignoriranje izjave njegova koalicijskog partnera, javno u Hrvatskom saboru, da "kokarda" nije zakonom zabranjena u Hrvatskoj. Takav stav i izričaj ostali su bez reakcije HDZ-a, što dovoljno govori o smjeru kojim Plenković vodi HDZ. Puno puta se pokazalo da onaj koji iznevjeri narod ne prolazi dobro.

  • stefj:

    Najobičnija GDPR izjava prepisana iz Njemačkog predloška koji se može kupiti on-line. Baš me zanima koliko su im to zaračunali... A što se tiče novinara, nitko se nije bunio, niti analizirao te besmislene birokratske odredbe kada ih je donio EU. ... prikaži još! Pa sad imamo to što nam je birokracija dala...