Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Afera SMS: Lažnu prepisku pronašli i u računalu kuma Milijana Brkića

Vargu se tereti kako je od sredine 2017. do 20. rujna lani izrađivao lažnu komunikaciju "u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja" na suđenju Zdravku Mamiću, kao i u postupku izručenja Ivice Todorića iz Velike Britanije
18. veljače 2019. u 20:40 22 komentara 7987 prikaza
Franjo Varga i Blaž Curić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

– Ono su dokazi koje sud prihvaća. Samo slušajte šta kažem i bit ćete slobodni. Tu je svastika, Cvitan i još puno toga. Imate dosta da bacite ljagu na istragu. Trebam vaše odvjetnike hitno. Ako mogu doć u Belišće, nađemo se u kafiću. Za njih sam Željko. Dat im sve s naputcima i Zdravko Mamić će biti slobodan" – poslao je ovaj informatičar iz Belišća u SMS-u Zdravku Mamiću lani u srpnju.

Na konferenciji za medije održanoj u Saboru o transparentnom troženju javnog novca na primjeru Bjelovara govorili su Darinko Kosor, Dario Hrebak i Vuk Vuković Neće biti izvanrednih izbora Kosor: Optužnica u aferi SMS neće utjecati na koaliciju ni na većinu

Stoji to u optužnici protiv informatičara Franje Varge i Blaža Curića koja je stigla na Županijski sud u Osijeku. Uz lažiranje SMS-ova za Zdravka Mamića, za što ga se u istrazi sumnjičilo, Vargi se optužnici, pak, na teret stavlja i krivotvorenje prepiske za Ivicu Todorića, i to između premijera Andreja Plenkovića i bivše ministrice Martine Dalić, te Ivana Crnjca, Damira Kuštraka i Ante Ramljaka, bivšeg povjerenika Vlade RH u Agrokoru. Po toj lažnoj komunikaciji, oni su dogovarali politički motiviran progon Todorića i njegovo uhićenje. Uloga Blaža Curića, kuma Milijana Brkića, bila je, po optužnici, da Vargi pribavi brojeve telefona premijera i ministrice Dalić.

Vargu se tereti kako je od sredine 2017. do 20. rujna lani izrađivao lažnu komunikaciju "u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja" na suđenju Zdravku Mamiću, kao i u postupku izručenja Ivice Todorića iz Velike Britanije.

– Iz te lažne korespondencije proizlazi kako pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude, a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovih prava – navodi USKOK.

Franjo Varga i Blaž Curić
1 / 9
Franjo Varga i Blaž Curić
Franjo Varga i Blaž Curić Afera SMS Vargin odvjetnik: Naravno da sam očekivao optužnicu, bilo bi neozbiljno da nisam

Varga je u istrazi tvrdio kako je materijale vezane za aferu Agrokor našao – slučajno, "na jednom serveru dok je igrao igrice". Uvjeravao je istražitelje i kako je riječ o originalnim porukama, te da je Ivica Todorić tražio da on za njega radi, ali ga je Varga odbio.

Todorić je, pak, porekao da uopće zna tko je Franjo Varga. Naveo je, pak, kako je "u proljeće 2017. više puta primio dokumentaciju koja se odnosila na nezakonito postupanje najviših državnih dužnosnika vezano za slučaj Agrokor".

– U početku sam ju smatrao nevjerodostojnom. No, kada su u medijima objavljene e-mail poruke Martine Dalić oko pisanja Lex Agorkora, dostavio sam tu dokumenatciju odvjetnicima, a oni su je proslijedili DORH-u – svjedočio je Todorić. U istrazi je pribavljena i dokumentacija koju je bivši šef Agrokora predao sudu u Londonu, a glavni mu je adut upravo tvrdnja da u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje i kako se protiv njega vodi politički postupak.

Franjo Varga i Blaž Curić ISTRAGE Vilajtović: Blaž Curić neće iza rešetaka jer je već odslužio zatvorsku kaznu

Dio lažne korespondencije koju je Varga sačinio za aferu Agrokor pronađen je i na računalu Blaža Curića, a on se od prvog dana brani šutnjom. Branio ga je i Varga, poričući da mu je Curić dostavljao ikakve brojeve. Ipak, "iskopana" je iz njihova prepiska kojom Varga traži od Curića broj M. Dalić, a ovaj mu ga i šalje. Koji su bili Curićevi motivi da postane, kako se tereti, Vargin pomagač u sprječavanju dokazivanja, ostaje nepoznanica.

Iako je ispitan u istrazi, iskaz Milijana Brkića, koliko nam je poznato, ne spominje se u obrazloženju optužnice. No, USKOK se poziva na svjedočenje Tomislava Karamarka. Karamarku je, naime, predočena Vargina obrana, u kojoj navodi kako je on, kao potpredsjednik Vlade, dogovorio sastanak između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i Milijana Brkića, "na kojem je Brkić od Cvitana tražio da se obustavi postupak protiv Mamića".

– To je apsolutna neistina – negirao je Karamarko.

Franjo Varga i Blaž Curić Promjena u istrazi Blaž Curić je za USKOK pomagač, a ne poticatelj

Govoreći o svom odnosu s Vargom, Zdravko Mamić nije poricao da je "Vargi financijski pomagao", pa mu kupio i kuću. Naveo je i da je, na njegovu zamolbu, automobil Vargi kupio brat mu Zoran Mamić.

Varga je, pak, ispričao i da mu je Zdravko Mamić spominjao kako ima više sudaca Vrhovnog suda koje kontrolira, te da mu je spominjao osobu po imenu Ranko s Vrhovnog suda koja bi navodno trebala primiti mito, da se radi o njegovom čovjeku koji mu dosta duguje.Naveo je i kako se u kolovozu sastao s Mamićem u Međugorju, "budući da je imao dokaze kako je Zdravka Mamića po nalogu Ranka Ostojića nezakonito prisluškivao Mario Bertina".

>> Kronologija afere lažnih SMS-ova

Franjo Varga piše 9. kolovoza Zdravku Mamiću:

"Ono što radim na Vrhovnom sudu ubacujem kao da se suci o ZM dopisuju s Cvitanom, to će morat rušit optužnicu. Dakle, imate Ostojića, Cvitana , imate čak i razgovor u kojem se traži kazna za vas, to je tražio netko iz DORH-a, dalje u DORH-u sam oko druge optužncie izmijenjao dokazni amterijal njihov. Bez brige, srušit ćemo sve"

"Ovisi o presudi, mi ćemo koristiti taktiku koju sam predložio Londonu, ići na žalbu i oplesti po DORH-u i po sudu u Osijeku. Samo mi vjerujte"

Kako su pukle tajne USKOK-ove mjere u aferi sms

S nepoznatog broja toga je 20. rujna Franji Vargi stigla poruka, a on na to pita "A tko je to?"

– Skužit ćeš, samo odgovaraj sa da i ne... - stiže novi sms. Varga je odmah potom pokušao nazvati Blaža Curića, ali mu se ovaj nije javljao. Za USKOK je to dokaz kako je Varga prepoznao Curića kao pošiljatelja.

Pretragom mobitela pronađena je intezivna prepiska koja je započela oko 22.20 sati. Trenutak je to kad su "pukle" tajne USKOK-ove mjere protiv Varge.

– Šta je bilo? - pita Varga Curića.

– A šta nisi razumio? - odgovara Curić.

– Sve briši i maknu apsolutno sve aparate ama baš sve – nastavlja Curić.

– Zašto? - zanima Vargu.

– Stvarno te ne razumijem – odgovara Curić.

– Maknuo sam sve – šalje zatim Varga.

– Ako nije dovoljno onda ne znam što još da ti kažem, sam očisti apsolutno sve – poručuje Curić.

– Jesi maknuo sve? Sve sa čega si radio? - priupitao je Curić, a ovaj odgovara da jest.

Supruzi se Varga kasnije požalio: "Uplašio me Blaž".

 

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • Pazin:

    khm i nakon UDBE eto nama opet UDBA... jednostranačije smo zamijenili jednostranačjem, kako je bilo našim starcima tako je nama isto opet. Čak su se i prvoborci ponovno stvorili kao povlaštena kasta. Nikako da iskoračimo iz ovog blata

  • BrankoZuti:

    Udbaške metode prešle na novu vlast, samo su iskaznice drugačije. I narod stalno glasa za jedne te iste

  • Rocky.Zg:

    Da smo normalna civilizirana država Brkić bi odavno bio u zatvoru. A on vodi sjednice Sabora. Kad to mladi ljudi vide, nije ni čudo što bježe iz Hrvatske.