Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Vargin odvjetnik: Naravno da sam očekivao optužnicu, bilo bi neozbiljno da nisam

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela sprječavanja dokazivanja, stoji u priopćenju
18. veljače 2019. u 11:40 5 komentara 1276 prikaza
Franjo Varga i Blaž Curić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Podignuta je optužnica protiv Franje Varge i Blaža Curića zbog afere SMS. 

- Sutra će se tokom dana odlučivati o produljenju pritvora mom branjeniku. Ne mogu komentirati optužnicu dok ju ne vidim. Vidjet ćemo sve što mu se stavlja na teret, sutra ćemo biti pametniji. Naravno da sam očekivao optužnicu, bilo bi neozbiljno da nisam - rekao nam je Mario Poljak, branitelj Franje Varge.

Franjo Varga i Blaž Curić ISTRAGE Vilajtović: Blaž Curić neće iza rešetaka jer je već odslužio zatvorsku kaznu

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana F. V. (1982.) i B. C. (1969.) zbog počinjenja kaznenih djela sprječavanja dokazivanja, članak 306. stavak 2. Kaznenog zakona, a sve u svezi članka 21. stavak 2. točka 4., u svezi stavka 2. točke 1. Zakona o USKOK-u, i pomaganja u sprječavanju dokazivanja, članak 306. stavak 2. Kaznenog zakona u svezi članka 38. Kaznenog zakona (KZ/11), a sve u svezi članka 21. stavak 2. točka 4., u svezi stavka 2. točka 1. Zakona o USKOK-u. (18. 2. 2019.)

Franjo Varga i Blaž Curić Promjena u istrazi Blaž Curić je za USKOK pomagač, a ne poticatelj

Optužnicom se prvookrivljeniku stavlja na teret da je, od sredine 2017. godine do 20. rujna 2018., na području Belišća i Zagreba, u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku protiv M. P., Z. M., Z. M. i D. V. zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, kao i postupku predaje povodom EUN-a izdanog od strane Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu protiv I. T. pred nadležnim sudom u Velikoj Britaniji, izrađivao lažnu korespondenciju navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj iz koje proizlazi kako pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude, a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Zdravko Mamić u Međugorju Varga uskoro na slobodi? Zdravko Mamić u tajnosti ispitan u BiH u aferi SMS

Za potrebe izrade navedenog drugookrivljenik je prvookrivljeniku dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba. U optužnici se na temelju odredbe članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku predlaže produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika", stoji priopćenju.

Video: Kronologija Afere lažnih SMS-ova

PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
 • afera:

  Čak i ako bude osuđen za sprječavanje dokazivanja u aferi SMS, Blaž Curić ne bi trebao iza rešetaka jer je u pet mjeseci istražnog zatvora, prema riječima njegova odvjetnika Krešimira Vilajtovića, odslužio više od većine kazni prije dosuđivanih za isto nedjelo!

 • pa_kaže:

  jao jel opet priče o vargi

 • Avatar Kradeseze
  Kradeseze:

  a Vaso? protiv njega ništa? vjerojatno mu je to kum čuo na radiju... koja država sramota.