Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vilajtović: Blaž Curić neće iza rešetaka jer je već odslužio zatvorsku kaznu

Uskok Curića sumnjiči da je Franji Vargi, osumnjičenom za izradu lažnih SMS-ova među ostalima i za Zdravka Mamića, dojavio da će biti uhićen te da uništi dokaze
15. veljače 2019. u 09:52 3 komentara 461 prikaza
Franjo Varga i Blaž Curić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Čak i ako bude osuđen za sprječavanje dokazivanja u aferi SMS vozač iz Ministarstva poljoprivrede Blaž Curić neće iza rešetaka jer je u pet mjeseci istražnog zatvora, po riječima njegova odvjetnika Krešimira Vilajtovića, odslužio više od većine kazni ranije dosuđivanih za isto nedjelo. Uskok Curića sumnjiči da je Franji Vargi, osumnjičenom za izradu lažnih SMS-ova među ostalima i za Zdravka Mamića, dojavio da će biti uhićen te da uništi dokaze. Zbog toga je Uskok i protiv njega pokrenuo istragu u kojoj ga je isprva teretio za poticanje, a potom i za pomaganje u sprječavanju dokazivanja.

Franjo Varga i Blaž Curić Promjena u istrazi Blaž Curić je za USKOK pomagač, a ne poticatelj

Kvalifikaciju kaznenog djela, ali unutar istog činjeničnog opisa, Uskok je izmjenio prije nekoliko dana. Curić je, zajedno s Vargom zbog toga u srijedu ponovno ispitan u osječkom Uskoku, ali se za razliku od Varge i dalje branio šutnjom. Posljednje ispitivanje u Uskoku održano je u srijedu, šest dana prije nego što će osječki Županijski sud još jednom odlučivati o produljenju istražnog zatvora za Curića i Vargu u kojem su od rujna prošle godine.

Da njegovom branjeniku više nije mjesto u zatvoru Curićev odvjetnik potkrepljuje i sudskom praksom. U novoj ustavnoj tužbi Vilajtović donosi pregled sudske prakse iz kojega proizlazi da je od 1998. do 2008. za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja izrečena samo jedna bezuvjetna zatvorska kazna i to u trajanju od 30 dana.

Preko 90 posto uvjetnih osuda

Odvjetnik ističe da je za kaznena djela protiv pravosuđa 2016. godine izrečeno preko 90 posto uvjetnih osuda i samo šest bezuvjetnih zatvorskih kazni. Curić je istovremeno iza rešetaka do sada proveo pet mjeseci i time došao u poziciju maksimalnog trajanja istražnog zatvora što je, po Vilajtovićevim riječima, suprotno sudskoj praksi i kaznenoj politici sudova.

Blaž Curić PRODULJEN PRITVOR Novi dokazi u aferi SMS: Odbili pustiti Vargu i Curića na slobodu

U ustavnoj tužbi Vilajtović problematizira i obrazloženja ranijih odluka osječkog suda o određivanju i produljenju istražnog zatvora, a u pitanje dovodi i pristranost suda jer su članovi sudskog vijeća koje je odbijalo Curićeve žalbe sudilo Mamiću kojemu je Varga navodno želio pogodovati lažnim SMS-ovima.

Varga je osumnjičen da je u postupku koji se protiv bivšeg čelnika  "Dinama" Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom izradio lažnu SMS prepisku između bivšega Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.

Zdravko Mamić u Međugorju Varga uskoro na slobodi? Zdravko Mamić u tajnosti ispitan u BiH u aferi SMS

Lažnu prepisku Varga je potom navodno dostavio Zdravku Mamiću koji ju je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja ove godine. Tužiteljstvo tvrdi kako je Mamićev branitelj tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo osuđujuću presudu za izvlačenje novca iz Dinama.

Osim toga Varga je, tvrdi tužiteljstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbama te ju predao Mamiću kako bi je iskoristio u žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječilo uhićenje kojem je prethodila Curićeva dojava.

Curić se brani šutnjoj, dok Varga u obrani spominje mnoge

Curić, inače vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, je uhićen 26. rujna u Zagrebu, a osumnjičen je da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje. Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili.

Josip Đakić JOSIP ĐAKIĆ Zaprepašten sam. Poznajem Blaža Curića, fin, tih čovjek. Nisam znao da je Brkićev kum

I dok se Curić brani šutnjom Varga je u nekoliko navrata iznosio obranu. Krajem studenoga u medijima su objavljeni detalji Vargina istražnog iskaza u kojem osim o svom odnosu s Mamićem govori i o suradnji s Karamarkom, Brkićem, bivšim savjetnikom predsjednice Republike Vladom Galićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem. I Todorić je također, uz Brkića i Karamarka, ispitan u ovoj istrazi zbog sumnje da je Varga povezan s SMS prepiskom skupine "Borg".

Krešimir Vilajtović, odvjetnik osumnjičenog Blaža Curića

 

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Deleted user:

  To je prasina u oci puku osiromasenom ..blokiranima i siromasnima.. ...nakradu se puno onda pricaju price..

 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Djelo navodi da u vrhu vlasti i policije postoje osobe koje pomažu kriminalcima i to organizirano u zločinačkoj skupini. Kada ih se uhiti tada ne surađuju s istragom i izruguju se policiji i istražiteljima, jer se nadaju podršci ostalih članova ... prikaži još! organizirane kriminalne skupine povezane s vrhovima policijske i pravosudne vlasti. To nisu ustaše i partizani, to su kriminalci koji su potpuno svjesni što rade. Zanima ih samo organizirana pljačka ove države. I to im izvrsno ide od ruke. U stanju su napraviti i zakone i javne natječaje gdje jedino oni dobivaju. Bude li ih se eliminiralo, smanjit će se odmah iseljavanje, jer teško je gledati toliko, ali toliko organiziranog kriminala oko nas. Koji uništava našu mladost, obitelji i tjera ljude iz države.

 • misho32:

  čim se vi bavite i zaluđujete izmanipulirani narod ,što je u tom postupku uoće sporno dajte objasnite narodu .Vjerojatno je taj Varga skinuo stvarne SMSporuke, što je kažnjivio i progoni se čovjek koji ga je obavjestio da se nad njime ... prikaži još!e radi istragaa. I to su ta stravična kriminalna djela koja ne dozvoljavaju uskoku da se ne bavi pravim kriminalom.