Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neće biti izvanrednih izbora

Kosor: Optužnica u aferi SMS neće utjecati na koaliciju ni na većinu

Na konferenciji za medije održanoj u Saboru o transparentnom troženju javnog novca na primjeru Bjelovara govorili su Darinko Kosor, Dario Hrebak i Vuk Vuković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
18.02.2019.
u 13:22

Dario Hrebak rekao je kako je po njemu pitanje zaštite osobnih podataka kao prepreka transparentnosti možda i veće pitanje od afere SMS

HSLS se zalaže za transparentno trošenje javnog novca, posebice u jedinicama lokalne samouprave, a kao primjer koji bi svi trebali slijediti danas su u Saboru prezentirali otvoreni proračun Grada Bjelovara. Kako bi se građanima olakšalo praćenje proračuna i razvojnih učinaka koje on omogućuje, gradonačelnik Bjelovara i potpredsjednik HSLS-a Dario Hrebak je u suradnji s Institutom sinergije znanosti i društva izradio aplikaciju za otvorenost proračuna.

- Ovo je jedan od naših najvažnijih projekata jer stavlja suradnju građana i vlasti na sasvim drugu razinu, dižemo birokraciju na novi nivo. Često izmišljamo razna pravila koja bi trebala ići u korist građana, ali su na kraju previše zamršeni, imaju previše rupa i podložni su različitim tumačenjima, pa na kraju umjesto građana štitimo određene interesne skupine ili korporacije kojima to sve odgovara. Mi u Bjelovaru nemamo što skrivati i zato želimo da građani na razumljiv način vide kako trošimo novac, a i Hrvatskoj to trenutno nije tako – kaže gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak koji, tvrdi, želi da Bjelovar postane u potpunosti najtransparentniji grad u Hrvatskoj.

Na konferenciji za medije održanoj u Saboru o transparentnom troženju javnog novca na primjeru Bjelovara govorili su Darinko Kosor, Dario Hrebak i Vuk Vuković
1/9

- U drugoj fazi to želimo sve dići na još višu razinu, da svaki građanin vidi svaki račun koji smo izdali, vrijedio on kunu ili nekoliko milijuna, nemamo što skrivati. Nije samo da građani imaju pravo znati, nego političari imaju obvezu to pokazati, a dosad su samo ljudi koji se bave ekonomijom to shvaćali, ni ja nisam do kraja sve stavke razumio. Mnogima su puna usta borbe protiv korupcije, a ovo je pravi početak borbe protiv korupcije na lokalnoj razini – vjeruje Hrebak. Projekt nije mogao biti potpuno otvoren, odnosno preostala je posljednja razina koja bi prikazala svaki izdani račun koja se trenutno nije mogla realizirati zbog zaštite osobnih podataka.

- Ustav garantira načelo transparentnosti, no GDPR se bavi zaštitom osobnih podataka, a kazne za kršenje su drastične, tako ne znamo smijemo li s računima objaviti imena pravih i fizičkih osoba, OPG-ova s kojima poslujemo. Sljedeći tjedan imamo sastanak s Agencijom za zaštitu osobnih podataka da vidimo možemo li objaviti sve račune, je li Ustav podređen u odnosu na GDPR. Grad Bjelovar je pokrenuo proces digitalizacije javne uprave, sad je sustav implementiran, educiraju se službenici, a sve to preduvjet da imamo ovakve aplikacije. Nismo svi lokalni šerifi, ima nas koji vidimo da se upravljati Hrvatskom može i na drugačiji način, jasno je da je dosadašnji model istrošen. Želimo ovako pokazati kako ćemo na transparentan način upravljati gradom, ali i još više razvijati digitalizaciju – objasnio je Hrebak-

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor naglašava kako bi sve jedinice lokalne samouprave trebale biti otvorene prema građanima.

- Grad Bjelovar bi trebao biti prvi takav grad koji ide prema potpunom otvaranju. Ovo je ujedno i naša poruka svim strankama i nezavisnima da se ovako postavi prema svojim građanima i da svaki građanin može vidjeti svaku stavku potrošnje javnog novca – kazao je Kosor.

Ekonomist Vuk Vuković iz Instituta sinergije znanosti i društva prikazao je kako je koncipirana aplikacija, odnosno web stranica Grada Bjelovara koja prikazuje sve stavke proračuna.

- Prvi puta u Hrvatskoj jedan grad ima ovako vizualiziran proračun, svi dosadašnji prikazi bili nejasni, puni nepreglednih tablica, prikazivale su se dvije, tri razine proračuna, nije se previše ulazilo u dubinu tko dobiva sredstva – kazao je Vuković dodavši kako je Institut napravio ovaj projekt ekskluzivno za Bjelovar. Građani tako mogu vidjeti dubinski prikaz proračuna, do četvrte razine, pojašnjenje kako se proračun puni i prazni, i detaljne analize konkretnijih stavki proračuna, primjerice koliko se troši na putne naloge, reprezentacije, za vrtiće, škole...

Darinko Kosor osvrnuo se i na sudbinu Uljanik grupe.

- Ako nema ozbiljnog strateškog partnera za kupnju Uljanik grupe treba ići u stečaj, to nije kraj za škverove, znam da postoji bar pet kupaca koji bi kupili 3. maj. Postoje opcije da se 3. maj proda iz stečaja, a da se i razmotre sve opcije za Uljanik. Ne dolazi u obzir da građani plate 4,8 mlrd kuna, to sam rekao na sastanku koalicije i sad ponavljam – poručio je Kosor.

Komentirao je i vijest o podizanju optužnice protiv Franje Varge i Blaža Curića zbog afere SMS, te odgovorio na pitanje može li to utjecati na vladajuću koaliciju s obzirom na vezu optuženog dvojca s potpredsjednikom HDZ-a Milijanom Brkićem.

- To neće utjecati na koaliciju, ni na većinu, niti će biti izvanrednih izbora, predani smo tome da se sankcionira svaka korupcija, i hvala Bogu da se ide ka završetku procesa istrage. Sve afere treba istražiti, po meni sve to sporo ide, ne samo u ovom slučaju – ustvrdio je Kosor.

Dario Hrebak zaključuje kako je po njemu pitanje zaštite osobnih podataka kao prepreka transparentnosti možda i veće pitanje od afere SMS.

- U Ustavu piše da građani imaju pravo znati, ja ne mogu vjerovati da bi nam u Agenciji za zaštitu osobnih podataka mogli reći da ne smijemo objaviti s kime poslujemo, mora se neko rješenje naći. Meni je ovo veće pitanje od afere SMS, kako je moguće da niste sigurni imaju li građani pravo znati kako se troši javni novac. Već mjesec i pol dana čekamo odgovore nekoliko meritornih institucija
čim dobijemo znak da možemo, za mjesec i pol dana možemo javno sve objaviti. Imamo neko tumačenje da možemo sigurno objaviti pravne osobe, no onda se oni mogu žaliti da su u neravnopravnom položaju u odnosu na fizičke osobe čiji se podaci štite, zato se ne želimo zalijetati – zaključio je Hrebak.

Pogledajte video - hrvatski političari koji su se spominjali u seks-aferama:

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
15:42 18.02.2019.

Što bi sad rekao veliki Vlado Gotovac? O ovom HSLSu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije