Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVLJEN NOVI PROJEKT

MammalNet: Znanstvenici pozvali građane da se i sami uključe u projekt putem aplikacija

Ilustracija
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
29.10.2019.
u 09:08

Prikupljat će i podatke s foto-kamera, postavljenih u prirodi u cijeloj zemlji za nadziranje divljih životinja, a svatko može postati “osmatrač”, pomažući s fotografijama sa svoje foto-kamere. Može se i volontirati kao “tragač”, postavljanjem vlastite foto-kamere i učitavanjem fotografija s nje

Ideja im je katalogizirati biološku raznolikost prvenstveno sisavaca, a tome bi im trebali pomoći građani. Na taj način stručnjaci sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta znat će točno koje vrste žive oko nas, gdje se pojavljuju i koji aspekti okoliša utječu na njihovu pojavu i aktivnost. Dio je to europskog pilot projekta MammalNet, koji se, osim u Hrvatskoj, u prvoj fazi provodi i u Španjolskoj, Njemačkoj te Poljskoj, a jučer su ga na Agronomskom fakultetu predstavili njegovi voditelji – izv. prof. dr. sc. Nikica Šprem i Nera Fabijanić, mag. ing. agr. Simultano je projekt predstavljen u sve četiri zemlje, pa su jučer u svakoj aktivirali i internet stranice.

Znanstveni projekt o ekologiji i zdravlju divljih životinja vodit će konzorcij sastavljen od vodećih institucija o ekologiji i zdravlju divljih životinja tih zemalja, a građani će imati mogućnost da putem raznih aplikacija u njemu sudjeluju te time pomognu stručnjacima u prikupljaju podataka s terena.

Prikupljat će i podatke s foto-kamera, postavljenih u prirodi u cijeloj zemlji za nadziranje divljih životinja, a svatko može postati “osmatrač”, pomažući s fotografijama sa svoje foto-kamere. Može se i volontirati kao “tragač”, postavljanjem vlastite foto-kamere i učitavanjem fotografija s nje. Detalji o ovom znanstvenom projektu mogu se pronaći na internet stranici, a Može ih se pratiti i na Facebooku te Twitteru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije