Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Kineski laboratorij tvrdi da će možda ove godine imati lijek za COVID-19

Lijek koristi neutralizirajuća antitijela koje je proizveo ljudski imunološki sustav kako bi se spriječio prodor virusa u stanicu. Antitijela su izolirana iz krvi 60 oporavljenih pacijenata
19. svibnja 2020. u 13:37 1 komentara 208 prikaza
FILE PHOTO: Scientist Linqi Zhang shows a tube with a solution containing COVID-19 antibodies in his lab he works on research into novel coronavirus disease (COVID-19) antibodies for possible use in a drug at Tsinghua University in Beijing
Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Kineski laboratorij razvija lijek za koji vjeruje da može zaustaviti pandemiju koronavirusa i biti spreman za masovnu proizvodnju kasnije ove godine. Lijek koji se razvija na temelju antitijela i razvija na prestižnom Pekinškom sveučilištu skraćuje vrijeme oporavka oboljelima od COVID-19, ali i stvara kratkotrajan imunitet na virus, tvrde istraživači. 

lijekovi Svi su složni 'Proizvodnju lijekova treba vratiti u Europu'

Sunney Xie, direktor sveučilišnog inovacijskog centra za genomiku, ističe kako se lijek pokazao uspješnim kod životinja. 

Xie je rekao i kako se količina virusa u zaraženim miševima znatno smanjila nakon što su im ubrizgana neutralizirajuća antitijela. "To pokazuje da potencijalni lijek ima i terapijski učinak".

>> VIDEO Ivan Đikić o najnovijim saznanjima o koronavirusu i razvoju cjepiva

Lijek koristi neutralizirajuća antitijela koje je proizveo ljudski imunološki sustav kako bi se spriječio prodor virusa u stanicu. Antitijela su izolirana iz krvi 60 oporavljenih pacijenata. Članak o istraživanju objavljen je u znanstvenom časopisu Cell. Xie ističe kako je njegov tim "danonoćno" tražio antitijela. 

Dodao je da bi lijek trebao biti spreman za upotrebu kasnije ove godine, na vrijeme za mogući drugi val pandemije u zimi. Koronavirusom je u ovom trenutku zaraženo 4,8 milijuna ljudi, a umrlo ih je 315 tisuća. 

"Klinička testiranja su u planu", rekao je Xie, dodavši kako će se ona provoditi u Australiji i drugim državama jer je broj slučajeva zaraze u Kini rapidno pao. "Nadamo se da će neutralizirajuća antitijela postati specijalizirani lijek koji će zaustaviti pandemiju", kazao je. 

Donald Trump hidroksiklorokin Trump opet šokirao cijeli svijet: 'Svako jutro uzmem jednu tabletu lijeka protiv malarije'

Testiranje na ljudima

Kineski zdravstveni dužnosnik prošli je tjedan rekao da Kina već testira pet potencijalnih cjepiva na ljudima. No Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da će razvoj cjepiva trajati između 12 i 18 mjeseci

Znanstvenici ukazuju i na potencijalnu korist krvne plazme oporavljenih pacijenata koji su razvili antitijela na koronavirus. Više od 700 pacijenata primilo je terapiju plazmom u Kini, a vlasti tvrde da se to pokazalo vrlo dobrom terapijom. "No plazma je ograničene količine", ističe Xie i dodaje kako lijek na kojem radi može brzo krenuti u masovnu proizvodnju. 

Novi lijek mogao bi stvarati kratkotrajni imunitet koji se potvrdio pri testiranju na miševima. To bi zdravstvenim radnicima moglo pružiti privremenu zaštitu na nekoliko tjedana ili čak nekoliko mjeseci, kazao je Xie.   

U svijetu se trenutno razvija više od stotinu cjepiva, no taj je proces mnogo zahtjevniji od razvoja lijekova. Xie se nada da će lijek njegovog tima biti brži i djelotvorniji put na zaustavljanju pandemije. 

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Avatar LisaAJ85
    LisaAJ85:

    w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b