Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hidroksiklorokin

Trump opet šokirao cijeli svijet: 'Svako jutro uzmem jednu tabletu lijeka protiv malarije'

Donald Trump
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
18.05.2020.
u 23:33

"Svaki dan uzmem po jednu pilulu. Vjerojatno ću uskoro prestati uzimati, ali prvo trebam vidjeti hoće li djelovati. Možda hoće, možda neće"; zaključio je predsjednik SAD-a.

Predsjednik SAD-a, Donald Trump, priznao je u ponedjeljak da već više od tjedan dana samoinicijativno uzima hidroksiklorokin. Podsjetimo, riječ je o lijeku kojim se primarno liječi malarija, a za kojeg je nekolicina svjetskih znanstvenika iz područja medicine, kemije i molekularne biologije uvjereno tvrdila da u kombinaciji sa Sumamedom pomaže i u liječenju infekcija nastalih od COVID-19. 

Njihove teze o tobožnjem blagotvornom učinku kod oboljelih od koronavirusa još nisu službeno dokazane, ali nisu ni demantirane.  

"Odlučio sam uzimati taj lijek jer je jako djelotvoran, a mnogi bi se iznenadili kad bi samo znali koliko ga ljudi i liječnika uistinu uzima. Mislim da je riječ o super lijeku, a s mnogih strana čuo sam da može izliječiti koronavirus", kazao je Trump tijekom redovnog sastanka za okruglim stolom u Bijeloj kući, piše CNBC.

Trump je već pokušao hidroksiklorokin doslovno silom proglasiti svojim čudotvornim lijekom, no naišao je na oštro negodovanje zdravstvene zajednice. Taj lijek, u zdravstvu se najviše zbog malarije koristi i za liječenje artritisa i lupusa, a brojna klinička istraživanja u posljednje vrijeme pokazala su da u pogledu koronavirusa možda čak više može naštetiti nego pomoći zaraženima. 
Naime, hidroksiklorokin može uzrokovati zatajenje i nepravilan rad srca, a što za dobar dio kroničnih bolesnika ili zaraženih osoba narušenog imuniteta može završiti čak i smrću. Upravo zbog toga je američka Agencija za hranu i lijekove nedavno izdala i vrlo važno upozorenje po tom pitanju.

No, čini se kako se Trump, koji odbija nositi masku i koji je prošlog mjeseca sasvim ozbiljno iznio ideju da bi ljudima ubrizgavao dezinficijens, time ne zamara.

"Svaki dan uzmem po jednu pilulu. Vjerojatno ću uskoro prestati uzimati, ali prvo trebam vidjeti hoće li djelovati. Možda hoće, možda neće"; zaključio je predsjednik SAD-a.

Komentara 3

BR
brrrrn
01:51 19.05.2020.

Od svih vijesti iz SAD-a vi ste u zadnjih tjedan dana izvukli samo ovu, pfuuu, vau.

PL
@ploto@
06:47 19.05.2020.

Nikakvi lijekovi ne dolaze u obzir,čak niti ako su djelotvorni. Samo cjepivo Bill Gatesa dolazi u obzir.Ovdje je Trump sa ovakvom objavom izravno gurnuo ruku u Gates-ov novčanik.Pa ne možeš tako,a čovjek uložio 40 milijardi usdda bi nas sve procjepioo i zaradio 20 x više.

DU
Deleted user
23:57 18.05.2020.

kako lepa reč 'pilula',lepo je kako me ponekad učeni rvati podsete na lepu prošlost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije