Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HT i Vipnet spremni

Što Vlada čeka s početkom gradnje brzog interneta

net
Foto: Andreas Franke/DPA/PIXSELL
19.01.2018.
u 14:05

Za agregacijsku mrežu Hrvatska je također dobila europski novac, 85 posto od ukupne vrijednosti projekta – 770,6 milijuna kuna

Kada će brzi ili ultrabrzi internet stići u sve dijelove Hrvatske? Govorimo o fiksnom internetu koji omogućuje brzinu veću od 30 megabita u sekundi odnosno ultrabrzu od 100 megabita u sekundi, a mahom je riječ o ruralnim i teško dostupnim krajevima države u kojoj telekom operatori nemaju komercijalnog interesa graditi vlastitu mrežu.

Upravo za takve, bijele zone postoji novac fondova EU. Hrvatskoj je sredinom 2016., odobreno 123 milijuna eura bespovratnih sredstava za gradnju pristupne mreže u ruralnim krajevima. Gradnja još nije počela, a kad počne bit će potrebne još gotovo tri godine da se izgradi.

Investicijski modeli A i B

Početak izgradnje mreže, kažu u Ministarstvu regionalnog razvitka i fondova EU, očekuju se u drugoj polovici 2018. Čeka se raspisivanje javnog poziva za dostavu projektnih prijedloga i uvjeta za prijavitelje. U kratkom roku od objave javnog poziva očekuje se da će 40 konačnih planova razvoja širokopojasne infrastrukture biti dostavljeno HAKOM-u na ocjenu.

Pogledajte galeriju CES-a u Las Vegasu:

net
1/34

Nakon dobivanja potvrde o usklađenosti sa strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa (ONP) bit će spremni za raspisivanje javne nabave za operatora partnera (u slučaju investicijskog modela A) ili odmah za dostavu projektnog prijedloga upravljačkom tijelu (u slučaju investicijskog modela B), odgovaraju u HAKOM-u, telekom regulatoru, koji ima ulogu nadzora i savjetnika u pripremi dokumentacije i naposljetku ocjenitelja usklađenja s ONP-om.

Projekte koje su lokalne uprave na vrijeme pripremile u visokoj su fazi spremnosti pa samo čekaju dodatne uvjete resornog Ministarstva kako bi bili spremni za konkuriranje za dodjelu novaca.

Spremni su i u HT-u i Vipnetu, budući da su oni neizostavni akteri ove priče i sudionici modela. U HT-u kažu da su aktivno sudjelovali u svim dosadašnjim javnim raspravama projekata.

Više državnih potpora

Usput se pripremaju za nadolazeće postupke javne nabave jer vide značajnu sinergiju u iskorištenju privatnog investicijskog potencijala u kombinaciji s javnim financiranjem putem fondova EU. Time će se korisnicima na sadašnjim bijelim adresama omogućiti brzi i ultra-brzi širokopojasni pristup, no za još kvalitetniju i potpuniju provedbu ove inicijative, smatraju u HT-u, bilo bi potrebno osigurati više sredstava državnih potpora od trenutno predviđenih.

U Vipnetu pak ističu aplicirat će za realizaciju projekata izgradnje mreža, odluka Vipneta ovisi o finalnima uvjetima prijave i broju kućanstava u bijelim (ruralnim) područjima koja će biti obuhvaćena pojedinim projektom. Naglašavaju kako Hrvatska sada ima jedinstvenu priliku iskoristiti europski novac ne samo za ciljeve Digitalne agende 2020 već i Digitalne agende 2025 u bijelim područjima što uključuje ultrabrzi internet.

Ako sada ne počnemo graditi ultrabrzu mrežu, upozoravaju iz Vipneta, stalno ćemo zaostajati. Podsjećaju da je za punu primjenu Okvirnog nacionalnog programa potrebno graditi agregacijsku mrežu koja osigurava kapacitete. Za to je Hrvatska također dobila novac EU, 85 posto od ukupne vrijednosti projekta – 770,6 milijuna kuna. Kada će se to dogoditi nije izvjesno jer Vlada još nije donijela odluku kojom se pokreće proces dobivanja novca.

Pogledajte što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

net
1/10
Ključne riječi

Komentara 4

BU
BubyZG
09:09 20.01.2018.

Potpore državne i europske, a profit privatni !!!??? Što se u ovaj posao imaju miješati HT i VIP ? Ako im je stalo da krajnjeg korisnika neka same izgrade mrežu SVOJIM novcima. Ovako ispada da će država i EU ( dakle opet nečija/naša država ) sagraditi infrastrukturnu mrežu koju će onda HT i VIP koristiti za zgrtanje profita ! Ili će možda takvim priključcima dati besplatan internet ?? Mo'š mislit' !

GA
GAGI-ANTIBARBARUS
19:57 19.01.2018.

ja u mostaru za siću imam 40 megabita optički. a to je najmanja brzina. al firmu vode hrvati iz hrvatske plus austro amer kapital. za 160 kuna imam net 40mb i kablovsku sa 700 kanala. a mogao bih imati net od 200mb stalne brzine ne do 200

Avatar Zloćo Mlađi
Zloćo Mlađi
14:42 19.01.2018.

Planiraju kako preveslati EU i strpati taj novac u svoje đepove .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije