Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
laserska tehnologija

Europa lansirala meteorološki satelit za istraživanje vjetrova

Lansiranje
Borna Filic/PIXSELL
23.08.2018.
u 12:56

Taj je satelit dio projekta Kopernik, zajedničke inicijative Europske unije i Europske svemirske agencije (ESA) kojoj je cilj pratiti ekološku štetu i pomoći pri operacijama kod elementarnih nepogoda.

Novi satelit koji će koristiti naprednu lasersku tehnologiju kako bi pratio globalne vjetrove i poboljšao meteorološke prognoze uspješno je poslan u orbitu, objavila je tvrtka Arianespace koja ga je lansirala.

Lansiranje satelita "Aeolus", nazvanog po grčkom bogu vjetra Eolu, izvedeno je u srijedu u 22:10 sati po hrvatskom vremenu iz Francuske Gvajane, nakon odgode od 24 sati zbog loših vremenskih uvjeta. Arianespaceov satelit "Vega prevezao je svog putnika tijekom leta koji je trajao manje od 55 minuta i Aeolus je stavljen u orbitu sinkroniziranu sa Suncem", objavila je tvrtka nakon lansiranja. 

Takve orbite omogućavaju satelitima da uvijek imaju pogled na Sunce i da primaju solarnu energiju. Aeolius će "istraživati najnižih 30 kilometara atmosfere kako bi mjerio vjetrove oko Zemlje", otkrila je tvrtka. 

Taj je satelit dio projekta Kopernik, zajedničke inicijative Europske unije i Europske svemirske agencije (ESA) kojoj je cilj pratiti ekološku štetu i pomoći pri operacijama kod elementarnih nepogoda. 

Satelit je opremljen samo jednim instrumentom - Dopplerovim lidarom za vjetar, naprednim laserskim sustavom koji je dizajniran da precizno mjeri obrasce svjetskih vjetrova iz svemira. 

"Gotovo istovremena zapažanja lidara davat će pouzdane profile vjetrova, dodatno će poboljšati preciznost numeričkih meteoroloških i klimatskih predviđanja te poboljšati shvaćanje dinamike tropa i procesa važnih za klimatsku varijabilnost", pojasnio je Arianespace. 

Aelous je peta ESA-ina planirana misija u sklopu programa Earth Explorer. Drugi sateliti koji su već završili svoje misije ili one još uvijek traju, mjerili su Zemljino gravitacijsko i geomagnetsko polje, vlažnost tla, salinitet oceana i kriosferu, odnosno zaleđena područja planete. 

Ključne riječi

Komentara 3

LU
lun47
02:49 24.08.2018.

ovaj priglupi zaluđeni midea jako uporan sa svojim iseravanjem. Jesi ti svjestan da ti se normalni ljudi smiju? Nemoj zaboraviti pilule večeras. 🤣😂

MI
midea
13:48 23.08.2018.

koja budala opremi navodni satelit samo jednim instrumentom 2018 godine ??? kamere znaci nisu potrebbe , naravno , kada bi stavili kameru shvatili bi da zemlja nije kugla , da se sateliti ne vrte oko nje . Dali je ikadaada itko vidio ili snimio satelit koji se samostalno kreće oko kugle a da nije vezan za balon ?? to vam sve govori , sonde , sateliti , mega teleskopi su izmišljotina , hubble kao vidi milijarde kilometara udaljene galaksije , šalje kao fol realne slike na zemlju a nisu u stanju okrenuti ga prema našoj kugli????? Hubble ne postoji , nije nikada lansiran , Hubble je u stvari obični zrakoolov tu na zemlji ! istražujte , be budite ovce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije