Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Europa lansirala meteorološki satelit za istraživanje vjetrova

Taj je satelit dio projekta Kopernik, zajedničke inicijative Europske unije i Europske svemirske agencije (ESA) kojoj je cilj pratiti ekološku štetu i pomoći pri operacijama kod elementarnih nepogoda.
23. kolovoza 2018. u 12:56 3 komentara 154 prikaza
Lansiranje
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Novi satelit koji će koristiti naprednu lasersku tehnologiju kako bi pratio globalne vjetrove i poboljšao meteorološke prognoze uspješno je poslan u orbitu, objavila je tvrtka Arianespace koja ga je lansirala.

raketa Uspješan let Raketa danskih amatera dosegla šest kilometara iznad Zemlje

Lansiranje satelita "Aeolus", nazvanog po grčkom bogu vjetra Eolu, izvedeno je u srijedu u 22:10 sati po hrvatskom vremenu iz Francuske Gvajane, nakon odgode od 24 sati zbog loših vremenskih uvjeta. Arianespaceov satelit "Vega prevezao je svog putnika tijekom leta koji je trajao manje od 55 minuta i Aeolus je stavljen u orbitu sinkroniziranu sa Suncem", objavila je tvrtka nakon lansiranja. 

Takve orbite omogućavaju satelitima da uvijek imaju pogled na Sunce i da primaju solarnu energiju. Aeolius će "istraživati najnižih 30 kilometara atmosfere kako bi mjerio vjetrove oko Zemlje", otkrila je tvrtka. 

Ilustracija svemirski program Kina lansirala satelit za istraživanje nevidljive strane Mjeseca

Taj je satelit dio projekta Kopernik, zajedničke inicijative Europske unije i Europske svemirske agencije (ESA) kojoj je cilj pratiti ekološku štetu i pomoći pri operacijama kod elementarnih nepogoda. 

Satelit je opremljen samo jednim instrumentom - Dopplerovim lidarom za vjetar, naprednim laserskim sustavom koji je dizajniran da precizno mjeri obrasce svjetskih vjetrova iz svemira. 

"Gotovo istovremena zapažanja lidara davat će pouzdane profile vjetrova, dodatno će poboljšati preciznost numeričkih meteoroloških i klimatskih predviđanja te poboljšati shvaćanje dinamike tropa i procesa važnih za klimatsku varijabilnost", pojasnio je Arianespace. 

Ilustracija ATLAS 5 NASA lansirala istraživačku sondu na Mars, putovanje traje 6 mjeseci

Aelous je peta ESA-ina planirana misija u sklopu programa Earth Explorer. Drugi sateliti koji su već završili svoje misije ili one još uvijek traju, mjerili su Zemljino gravitacijsko i geomagnetsko polje, vlažnost tla, salinitet oceana i kriosferu, odnosno zaleđena područja planete. 

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
  • lun47:

    ovaj priglupi zaluđeni midea jako uporan sa svojim iseravanjem. Jesi ti svjestan da ti se normalni ljudi smiju? Nemoj zaboraviti pilule večeras. 🤣😂

  • midea:

    koja budala opremi navodni satelit samo jednim instrumentom 2018 godine ??? kamere znaci nisu potrebbe , naravno , kada bi stavili kameru shvatili bi da zemlja nije kugla , da se sateliti ne vrte oko nje . Dali je ikada ... prikaži još!ada itko vidio ili snimio satelit koji se samostalno kreće oko kugle a da nije vezan za balon ?? to vam sve govori , sonde , sateliti , mega teleskopi su izmišljotina , hubble kao vidi milijarde kilometara udaljene galaksije , šalje kao fol realne slike na zemlju a nisu u stanju okrenuti ga prema našoj kugli????? Hubble ne postoji , nije nikada lansiran , Hubble je u stvari obični zrakoolov tu na zemlji ! istražujte , be budite ovce.