Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONTROVERZNI INVESTITOR KOJI USPIJEVA

Elon Musk, tehnomogul koji prkosi baš svima

Elon Musk
Foto: STEVE NESIUS/REUTERS/PIXSELL
1/4
25.05.2020.
u 11:03

Prodaje svoju imovinu, ruši dionice, vrijeđa konkurente.

Elon Musk nije obični predsjednik uprave, sklon je nekonvencionalnim metodama upravljanja i postupanja. Od kada je stupio na svjetsku scenu, taj tehnološki mogul, izumitelj, inovator, investitor, zapravo je dosljedan svom osebujnom provokativnom stilu komunikacije koji mu je priskrbio niz obožavatelja i kritičara.

Osnivaču i šefu Tesla Motorsa omiljena je društvena mreža Twitter, gdje ima više od 33 milijuna pratitelja. Nije tajna da mu Facebook nije drag, kao ni njegov osnivač Mark Zuckerberg, pa neprestano poziva ekipu da napusti Face. Nema nimalo zadrške u izjavama, a posljednja u nizu bila je – “Facebook sucks”. Pristojnim prijevodom – Facebook je bez veze.

Ili doslovnim – Facebook smrdi. Bila je to reakcija na tvit Facebookova lidera za umjetnu inteligenciju koji je ustvrdio da Muskovi stavovi kako će umjetna inteligencija pokoriti ljude i kako je opasnija o nuklearnog oružja ukazuje na Muskovo neznanje, jer tvrdi da razvoj AI-ja nije ni blizu tome o čemu Musk priča, odnosno ni blizu tome da na bilo koji način razmišlja i razumijeva stvari poput čovjeka.

Muskove izjave koje su imale veći odjek i prave posljedice jest serija tvitova po pitanju i u vezi s koronakrizom. Koronakriza dala mu je niz povoda da njegova osebujnost dođe do punog izražaja. Još 7. ožujka, dok je svijet bio u fazi zatvaranja, Musk je tvitao da je panika glupost, potom je to nadogradio te kazao da je “lockdown” zbog krize fašistički potez koji nema veze s demokracijom. Pretjeran i nepotreban. Unatoč tomu, donirao je stotine respiratora bolnicama u New Yorku.

Musk se na sve načine opirao zatvaranju proizvodnih pogona Tesle u Kaliforniji i među posljednjima ipak uveo svojevrsni hladni pogon od oko 15.000 radnika. Prema Forbesu, na poslu je ostavio njih 2500. Protekli tjedan, pak, pozivao je radnike da se vrate, prije negoli su kalifornijske vlasti to naposljetku dopustile. Čak je sebe nudio kao potencijalnog uhićenika zbog kršenja mjera i prijetio preseljenjem tvornice u drugu saveznu državu.

Uz to, Musk je, opet tvitom, kazao da planira prodati sve svoje nekretnine te živjeti u unajmljenoj kući. I doista, započeo je ispunjavati obećanja. Oglasio je prodaju sve svoje imovine, tako je, prema zadnjim medijskim izvještajima, na prodaju stavio pet nekretnina koje posjeduje u Kaliforniji ukupne vrijednosti 97,5 milijuna dolara.

Od toga su četiri na Bel-Airu, a jedna u Hillsboroughu u Silicijskoj dolini. Još prije oglasio je prodaju dviju nekretnina u Bel-Airu za 39,5 milijuna. Inače, imanje u Hillsboroughu prostire se na 47 hektara i ima planinarske staze, vrtove i kuću staru više od 100 godina s deset spavaćih soba.

Kruna tog cijelog šarenog poslovno-privatnog niza tvitova dogodila se 1. svibnja kada je Musk kazao da je Teslina cijena dionice previsoka. Dionicom se tada trgovalo po cijeni od 760 dolara, i umjesto urušavanja, Teslina dionica dobila je 10% na cijeni, piše The Financial Times, tako je sada cijena 800 dolara po dionici. Naime, Teslina dionica cijelo je vrijeme predmet rasprava o tome je li ili nije precijenjena. Ulagači očito, imaju povjerenja, i spremni su zanemariti bezobrazne tvitove dok im donose profit.

Teslini dugoročni izgledi blistaviji su nego ikada prije, smatra analitičar JMP Securities, Joseph Osha, koji ističe da će zahvaljujući svojoj gotovini od 8 milijardi dolara, Tesla moći zaustaviti pad. Teslina dionica zaslužuje i mnogo višu cijenu, sličniju ostalim tehnološkim kompanijama, zbog sposobnosti tvrtke da poremeti autotržište.

Tesla ima potencijal da nastavi rasti ubrzanim stopama do kraja desetljeća, smatraju optimistični analitičari. Ipak, oni oprezniji su zabrinuti jer dionicu gledaju obratno, više kao autodionicu a manje tehnodionicu. Analitičar Cowen Jeffery Osborn piše: Jednostavno, vidimo puno više toga što može poći po zlu.

I za kraj još jedna zanimljivost, Elon Musk je usred cijele te krizne situacije dobio i sina. I to šestog. Ni to nije prošlo bez kontroverzi i silnog komentiranja zbog imena koje su mu nadjenuli – a nazvali su ga X Æ A-12.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar CarolKO96
CarolKO96
09:19 30.05.2020.

w​​w︆︅︆︅︆︅​w︆︅︆︅︆︅​.k​i​s︆︅︆︅︆︅st​︆︅o︆︅︆︅​​k︆︅︆︅︆︅​​.​c​︆︅︆︅︆︅o​​m

Avatar KimberlyQW82
KimberlyQW82
01:34 30.05.2020.

w​​w​​w​​.​​l​​o​v​e​​x​​x​​.​​c​​l​​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije