Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanost u trendu

Eksperiment će podići na 30 km, najuspješniji će osvojiti 30.000 kn

Stjepan Bedić
Foto: Danijel Berković/Pixsell
1/2
19.01.2014.
u 16:00

Znanstveno natjecanje za srednjoškolce koje potiče kreativno razmišljanje i interes za znanjem

Znanstveno natjecanje za srednjoškolce nova je inicijativa Tima Stellar, neprofitne udruge koja okuplja inženjere i znanstvenike iz Hrvatske, ali i svijeta, entuzijaste kojima je cilj potaknuti mlade da izaberu znanstvena zanimanja i studije te da svoje ambicije ostvare upravo na tom polju.

Stoga su odlučili sami, vlastitim sredstvima, i osigurati fond nagrada, koji je doista poticajan. Naime, prva nagrada za šesteročlani tim iznosi 30.000 kuna, druga 20.000, a treća 10.000 kuna.

Zadatak je...

Podršku su dobili i od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a evo što treba učiniti. Osmisliti originalan eksperiment koji će biti odaslan u stratosferu balonom. Ne smije težiti više od 150 grama, a trebao bi biti koristan i skupiti na toj visini vrijedne podatke. Ne bi li pomogli timovima, Tim Stellar će održati i nekoliko radionica koje mogu poslužiti kao vodilje i pomoć timovima te odgovoriti na pitanja o eksperimentu i njegovoj doradi.

Svi članovi tima ne moraju biti srednjoškolci niti zaposlenici srednje škole. Dakle, roditelji, profesori i ostali željni mentorstva i natjecanja mogu sudjelovati.

Važno je samo prijaviti timove do 31. siječnja. Budući cjelokupna i detaljna dokumentacija projekta treba biti predana do 30. ožujka i ovih desetak dana, koliko je preostalo do isteka roka, dovoljno je za prijavu na natjecanje. Detaljne informacije nalaze se na adresi www.teamstellar.org/natjecaj/.

Tim Stellar financirat će podizanje balona, dok su prijavljeni timovi odgovorni za kreativno osmišljavanje, izradu i financiranje samih eksperimenata. Usto, inženjeri unutar tima Stellar rade intenzivno na uspostavi prijenosa leta uživo, što bi bilo jedinstven događaj i na svjetskoj razini. Za potrebe dizanja balona, navigacije i komunikacije s balonom dovest će stručnjaka Roberta Branda čak iz Australije. Brand drži svjetski rekord u broju uspješno podignutih balona u stratosferu i njihovu lociranja nakon povratka na površinu Zemlje.

Istraživanje svemira

Nakon zaključenja natječaja i objave prikupljenih podataka prijavljenih ekipa, Tim Stellar nagrade najboljima dodijelit će 25. svibnja. Usto, Tim Stellar će ponuditi suradnju i financirati daljnji razvoj nekih ideja. Stoga je natječaj savršena prilika za sve one koji imaju ambiciju razvijati se u znanosti i tehnologiji, posebice u svemirskim istraživanjima.

Tim Stellar okuplja znanstvene stručnjake širom svijeta te su jedan od 18 međunarodnih timova koji sudjeluju u Google Lunar Xprize, pri čemu je cilj robotsko vozilo spustiti na Mjesec. Imaju iskustvo u svemirskoj industriji, u suradnji s NASA-om i u njezinim misijama, od Apolla 11 do Challengera, gradnji svemirskog broda “Space Shuttle”, kreiranju sustava na Međunarodnoj svemirskoj stanici...

>>Tim koji vodi Hrvat odlučan je prošetati robota Mjesecom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije