Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVA TEORIJA

Britanski arheolog zgranuo svijet: Tvrdi da je pronašao ostatke kuće u kojoj je Isus Krist proveo djetinjstvo

Foto: Google Maps
24.11.2020.
u 12:41

Prvi put teorija o tome da je na toj lokaciji Isus Krist proveo svoje djetinjstvo pojavila se u 19. stoljeću, potom je teorija odbačena u 1930-ima.

Poznati britanski arheolog tvrdi kako je dobro očuvana kuća u Nazaretu ustvari dom u kojem je Isus proveo svoje djetinjstvo. Građevina datira još od prvog stoljeća prije Krista i u njemu se sad nalazi samostan Sestara iz Nazareta. 

Prvi puta teorija o tome da je na toj lokaciji Isus Krist proveo svoje djetinjstvo pojavila se u 19. stoljeću, potom je teorija odbačena u 1930-ima. Međutim, nakon 14 godina istraživanja profesor arheologije i povijest Ken Dark sa Sveučilišta Reading tvrdi kako samostan stoji na ostacima kuće za koju su Nazarećani vjerovali da je bio Isusov prvi dom. 

Profesor Dark otkrio je da su ljudi koji su živjeli na tom području u 3. stoljeću nakon Krista vjerovali kako je to bio dom Isusa Krista. Njegova analiza potvrdila je da su ostaci zgrade prije nove ere te da su vidljivi dokazi kvalitetne izrade koji upućuju na to da je, tko god radio na njoj, imao znanje oblikovanja kamena. Ističe kako sve upućuje na to da je to bio tipičan dom. 

– Nema ničeg neobičnog o toj kući. Nije bila ni pretjerano siromašna, no nije bilo ni znakova velikog bogatstva. Bila je poprilično normalna. Ako je to bio uistinu dom Isusa Krista, nemamo razloga vjerovati da je Krist odrastao u domu koji nije bio vrlo tipičan galilejski ruralni dom tog doba – kaže prof. Dark, prenosi CBS. 

Terenske analize pokazuju da je u IV. stoljeću pokraj te kuće sagrađena crkva. U V. stoljeću na ostacima tog doma i crkve sagrađena je nova crkva i to u bizantskom stilu. Bila je detaljno ukrašena mozaicima i mramorom te odgovara opisu velike bizantske crkve iz VII. stoljeća, za koju se tada vjerovalo da je lokacija Isusova doma te važno mjesto hodočašća vjernika. 

– Mogu zaključiti prema antropološkim dokazima i usmenoj tradiciji da nema nikakvog razloga ustvrditi da ne znamo je li to bio Isusov dom prije vremena kad je sagrađena prva crkva na tom području – ustvrdio je profesor Dark, prenosi Russia Today. 

VIDEO: Ekskluzivno smo isprobali dvije nove igrice za PlayStation 5

 

 

 

Komentara 46

RO
romobil
14:28 24.11.2020.

Fantastične tvrdnje idu uz fantastične dokaze...prvih u izobilju potonjih nigdje...😆

SA
sasoon
18:02 24.11.2020.

"Mogu zaključiti prema antropološkim dokazima i usmenoj tradiciji da nema nikakvog razloga ustvrditi da ne znamo je li to bio Isusov dom prije vremena kad je sagrađena prva crkva na tom području". Što je autor htio reći?

DU
Deleted user
15:12 24.11.2020.

Davno objasnjeno u Monty Python's "Life of Brian!" Ima i o mami... 🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije