Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEMIRSKI OTPAD

Tajanstveni objekt uskoro pada na Zemlju

Zemlja
Foto: ESA/DPA/PIXSELL
26.10.2015.
u 19:39

WT1190F trebao bi većinom izgorjeti u atmosferi. Dug je metar-dva i navodno šupalj

Astronomi promatraju tajanstveni komad svemirskog otpada nazvan WT1190F koji bi 13. studenog trebao pasti u Indijski ocean.

Objekt neobičnog imena (sličnost s popularnim vulgarnim akronimom WTF navodno je stvar slučajnosti) trebao bi sletjeti oko 65 kilometara od južnog vrha Šri Lanke, kaže Bill Gray, nezavisni developer astronomskog softvera koji prati ovaj predmet s NASA-inim astronomima. Kako piše Nature, Gray procjenjuje da će WT1190F većinom izgorjeti u atmosferi, ali dodaje da "ipak ne bi pecao izravno ispod njega". Predmet je dug od jednog do dva metra, a njegova putanja pokazuje da ima nisku gustoću te da je možda šupalj, što upućuje na to da je riječ o umjetnom predmetu. Nature piše da je možda riječ o jednom od ostataka neke od nedavnih misija na Mjesecu, a moguće je da je predmet star nekoliko desetljeća, možda još iz vremena misija Apollo

U Europskoj svemirskoj agenciji kažu da je WT1190F orbitirao blizu Mjeseca prije nego što su ga spazili astronomi. Riječ je o jednom od rijetkih svemirskih objekata koji su dokumentirani i precizno predviđeni od početka svog otkrića. Njegov povratak na Zemlju znanstvenicima je prilika za proučavanje načina na koji takvi predmeti reagiraju na Zemljinu atmosferu.

>> Za 500 tisuća kuna uskoro ćete moći popiti piće u prvom kafiću u svemiru

>> Za put u svemir robotske lignje i voda iz asteroida

Komentara 27

Avatar million
million
21:05 26.10.2015.

A sta cemo sa ovim kukuriku otpadom ?

KO
komentatorv3
00:26 27.10.2015.

Kolko debilnih trolova na clanku kaj sve zivo povezuju s politikom :/

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
21:01 26.10.2015.

sta ja mislio pas ce na glavu udbasima..ahahahha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije