Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritizira vladu

Župan Tolušić: Ovako više ne ide. Svakog dana gubimo milijune eura iz EU fondova!

Tomislav Tolušić
Goran Stanzl/PIXSELL
13.06.2014.
u 14:53

Dovedeni smo zida i zaista više ovako ne može dalje. Na ovakav način slavonske županije na dnevnoj razini gube milijune eura, kazao ej Tolušić

- Kada je riječ o sredstvima koja slavonske županije mogu povući iz EU fondova izgledno je da je 2014. godina izgubljena ali vrlo vjerojatno i dobar dio 2015. godine, rekao je danas u Vukovar župan Virovitičko – podravske županije Tomislav Tolušić koji je i predsjednik zajednice hrvatskih županija. Pojašnjavajući svoje tvrdnje Tolušić je rekao kako je osnovni problem u tome što izostaje komunikacija između Vlade RH i resornih ministarstava sa lokalnim zajednicama i razvojnim agencijama.

Sve to dovodi do toga da još uvijek nema operativnih programa i strategije povlačenja novca iz EU fondova, a što bi trebala izraditi resorna ministarstva.

– Dovedeni smo zida i zaista više ovako ne može dalje. Na ovakav način slavonske županije na dnevnoj razini gube milijune eura. Imamo ljudske kapacitete, znanja i iskustva ali nemamo suport iz države. Obraćamo se stalno ministarstvima ali bez ikakvih odgovora. Jednostavno nema komunikacije, rekao je Tolušić dodajući kako su svi svjesni da samo sredstvima iz EU fondova mogu podići kvalitetu života u Slavoniji, podići zaposlenost i omogućiti i da slavonske županije dostignu razvijenije hrvatske županije. Kao jedan od primjera spomenuo je i sastanak koji se u utorak treba održati u Zagrebu na temu novog Zakona o regionalnom razvoju.

– To je najbitniji zakon ali ćemo mi za taj sastanak potrebne materijale dobiti tek u ponedjeljak popodne, istakao je Tolušić. Župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić potvrdio je izrečene navode napominjući kako u piramidi između EU i lokalnih zajednica postoji praznina koju bi trebali popuniti kvalitetnijim i boljim radom Vlada RH i resorna ministarstva. Jedna od tema sastanka pet slavonskih župana bile su i poplave koje su proteklih tjedana pogodile područje Slavonije.

– Tražimo od Vlade i ministarstava da se sve u poplavljenim područjima vrati u prvobitno stanje kao i da država financira sve troškove tih aktivnosti. Isto tako tražimo od Hrvatskih voda i resornog ministarstva snažnije i jače sudjelovanje u projektima vezanim za objekte zaštite od poplava, čišćenje kanalske mreže… Sredstva za te projekte treba povećati i to ne samo za održavanje postojećih objekata nego i za gradnju novih, rekao je Galić.

Komentara 3

JA
james49
08:44 16.06.2014.

– Tražimo od Vlade i ministarstava da se sve u poplavljenim područjima vrati u prvobitno stanje kao i da država financira sve troškove tih aktivnosti.-...Pa to je sve novac hrvatskih građana. Već je i prošao zakon o obnovi. Kaj je sa ovim ljudima? Jesu li svi na prahu?

ZO
zoom
15:02 13.06.2014.

pričekajte da se gospon vrati iz brazila

Avatar admiral
admiral
15:18 13.06.2014.

hm, pobuna hdz župana?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije