Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRĐENA OPTUŽNICA

Završili na sudu jer su vikali 'Ubij Srbina', 'Za dom spremni' i 'Srbe na vrbe'

Torcida
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
17.06.2019.
u 12:21

Optužno vijeće potvrdilo je optužnicu jer smatra da iz priloženih dokaza proizlazi osnovana sumnja da bi optuženici počinili djelo koje se navijačima Hajduka stavlja na teret

Optužno vijeće splitskog Općinskog suda potvrdilo je optužnicu protiv četvorice torcidaša optuženih za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju. 

Tereti ih se da su 11. ožujka 2017. tijekom susreta 24. kola HNL-a između Hajduka i Rijeke u cilju izazivanja nesnošljivosti i prijezira prema pripadnicima srpske nacionalnosti preko megafona uzvikivali 'Ubij, ubij Srbina'. Prvooptuženi se tereti i da je uzvikivao 'Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba', 'Srbe na vrbe' i 'Za dom spremni', piše Dalmatinski portal.

U optužnici se navodi da su pri tom gestikulirali rukama i pozivali veći broj navijača na uzvikivanje i da je utakmicu prenosio HNTV. Državno odvjetništvo predložilo je sudu izdavanje kaznenog naloga s uvjetnom presudom od šest mjeseci zatvora uvjetno na godinu dana. No kako su optuženici prigovorili, optužnica je došla pred optužno vijeće. 

Vinko Gulišija, branitelj prvooptuženog, naveo je da nema dovoljno dokaza te da izricanje osuđujuće presude bilo nemoguće. Naveo da je istina njegov branjenik vodio skandiranje navijača, no da se radilo isključivo o navijačkim pjesmama koje ne potiču na nasilje i mržnju. 

Branitelj drugooptuženog Ante Ćurković upozorio je da je zbog bakljade na sjevernoj tribina bila izrazito loša vidljivost, da je utakmica prekinuta te da se u tim trenucima ništa nije moglo vidjeti. Odvjetnik Boris Majić, branitelj trećeoptuženog, smatra da je optužnica konfuzna, nerazumljiva i u proturječju s prikupljenim dokazima pa se ne može ni ispitati. 

Predložio je da se vrati Državnom odvjetništvu na doradu i ispravljanje uočenih nedostataka. I branitelj Marin Radić predložio je, poput ostalih odvjetnika, da se postupak obustavi. Drži da su policajci improvizirali vrijeme počinjenja djela i prepoznavanje počinitelja jer su uspoređivali zvučni snimak, a vrijeme označeno na kamerama ne poklapa se s realnim vremenom. 

Optužno vijeće potvrdilo je optužnicu jer smatra da iz priloženih dokaza proizlazi osnovana sumnja da bi optuženici počinili djelo koje im se stavlja na teret. Nije pronađen ni jedan razlog za obustavu postupka i odbacivanje optužnice. 

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar Uskok
Uskok
12:35 17.06.2019.

Te ljevičarske gluposti treba prekinuti. Tkz. Govor mržnje i tkz. zločin iz mržnje je zbilja ljevičarski konstrukt. Kao da su drugi zločini iz ljubavi. To je diskriminacija. Postoji samo zločin. Prema svakom jednako.

Avatar Gab Dissenter
Gab Dissenter
12:31 17.06.2019.

Ovakve radikalne ljevičarske konstrukte koji su ubačeni u zakone treba ukinuti. Radikalna ljevica bi putem zakona vršila društveni inženjering.

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
12:30 17.06.2019.

A zašto se na koncu navodi da su vikali “za dom spremni”

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije