Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznenađenja LP-a

Zašto Ajax i Tottenham nazivaju židovskim klubovima?

19.04.2019.
u 07:12

Simpatizeri ajaxa susreću se sa zastrašujućim sloganima, navijači Feyenoorda skandiraju im “Hamas, Hamas”. Tottenham, klub iz SJ. Londona, bio je popularan među židovskim doseljenicima koji su tamo stigli u 19. i početkom 20. stoljeća

Iznenađenja Lige prvaka dva su kluba s najmanjim budžetima među četiri posljednja i oba, zanimljivo, sa židovskim predznakom, Tottenham i Ajax, čiji navijači na svim utakmicama ponosno razvijaju zastave s Davidovom zvijezdom.

No, po čemu su to kopljanici i Spursi doista židovski klubovi, zašto ih se uopće tako percipira? Slika o Ajaxu kao židovskom klubu potječe od činjenice da se Amsterdam prije Drugoga svjetskog rata nazivalo ‘zapadni Jeruzalem’.

>> Pogledajte galeriju slavlja Ajaxovih igrača

1/9

U gradu je tada živjelo oko 80 tisuća Židova, a mnogi su bili simpatizeri Ajaxa. Stadion De Meer, na kojemu je momčad Ajaxa igrala domaće utakmice do 1990-ih godina, bio je smješten u istočnom Amsterdamu, u kojem je tada živio najveći dio gradskih Židova.

Upravo iz tog razloga Ajax je bio etiketiran kao židovski klub, pa je sedamdesetih godina, u vrijeme svoje najveće slave, pa i poslije, njegova momčad bila izložena antisemitskim uvredama u nizozemskom nacionalnom prvenstvu.

Primjerice, navijači Feyenoorda iz Rotterdama u odgovoru na židovski identitet navijača Ajaxa, na najvećim derbijima skandiraju zastrašujući slogan ‘Židove u plin’, te ‘Hamas, Hamas!’. Nogometaš Ado Den Haaga Lex Immers 2011. godine bio je kažnjen s pet utakmica neigranja jer je nakon utakmice s Ajaxom s navijačima svoga kluba urlao: ‘Idemo u lov na Židove!’.

Kako bi ajaxovci uzvratili udarac, huliganska skupina ‘F Side, koja navija za Ajax, demonstrativno je od 1976. godine počela koristiti židovske simbole. Skupina je i danas aktivna iako njezini članovi nisu posebno zainteresirani za solidarnost s Izraelom ili judaizmom.

>> Pogledajte vrijednost hrvatskih reprezentativaca

Naime, kako je otkrio jedan kroničar Ajaxa, oko 90 posto obožavatelja Ajaxa uopće ne zna gdje je Izrael.

– Oni na utakmicama skandiraju ‘Jews, Jews!’ i ‘Super Jews!’, ali to je samo u svrhu podupiranja momčadi, bez ikakvih političkih konotacija – kazao je nizozemski novinar.

Van Prag doveo Ivića

Pa ipak, nakon Drugoga svjetskoga rata Ajax je imao nekoliko snažnih lidera židovskog podrijetla. To je bio najslavniji klupski predsjednik Jaap van Praag, koji je 1976. godine u Ajax za trenera doveo Tomislava Ivića, zatim njegov sin Michael, potom i Uri Coronel.

Tottenham, klub iz sjevernog Londona, bio je popularan među židovskim doseljenicima koji su se tamo naselili krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

– Spursi su tada bili glamurozniji od West Ham Uniteda ili Arsenala – izjavio je Anthony Clavane, židovski novinar u tabloidu Daily Mirror, koji je objavio knjigu o tome kako su Židovi utjecali na povijest engleskog nogometa.

Osim toga, drugi okruzi na sjeveru Londona, kao što su Barnet, Hackney i Harrow, tradicionalno su bili dom mnogim Židovima, koji su također pridonijeli židovskom imidžu Spursa.

>> Pogledajte što voze hrvatski reprezentativci

1/17

Baš kao i obožavatelji iz Ajaxa, pristaše Tottenhama također su se suočavali s antisemitskim uvredama sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je engleski nogomet bio pogođen valom nasilja i rasizma.

Tako su navijači suparničkih klubova znali zvučno proizvoditi šištanje koje je oponašalo istjecanje plina u komorama koncentracijskog logora. Kako bi se obranili od ovakvog oblika vrijeđanja, navijači Tottenhama preuzeli su suparničke uvrede i preoblikovali ih u svoje. Od tada sebe nazivaju ‘Yid Army’.

Izraelci se ne poistovjećuju

A imaju li Ajax i Tottenham simpatizera među Židovima izvan Nizozemske i Engleske, primjerice u Izraelu? Pitali smo našega bivšega vratara, Zagrepčanina židovskog podrijetla Tvrtka Kalea, koji je u Svetoj zemlji promijenio ime u Kale Dreshler.

– Oba ta kluba imaju ovdje svoje fan klubove, ali jednako kao i drugi veliki svjetski klubovi. Ja u Izraelu ne poznajem niti jednoga navijača Ajaxa i Tottenhama, osim što sam ja još od dječačkih dana bio simpatizer Ajaxa. No, ne zbog svoga židovskog podrijetla, nego zbog načina i stila kojim je Ajax igrao. Dakle, samo iz nogometnih razloga – kazao nam je Kale.

Profesor Ivo Goldstein s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu objasnio nam je mlak odnos Izraelaca prema sportu.

– Razlog u tome što su Izraelci nesportska nacija i teško se mogu poistovjećivati s klubovima, kao primjerice Arapi. Izraelci su tako svoju jedinu zlatnu olimpijsku medalju osvojili 2004. godine, učinio je to jedriličar Gal Fridman. No, kada sam boravio u Dubaiju, osjetio sam kako se tamošnji ljubitelji nogometa poistovjećuju s Manchester Cityjem i PSG-om, nazivajući ih “našim” klubovima – kazao je Ivo Goldstein.

>> Pogledajte što Luka Modrić govorio prije deset godina

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije