Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRONOLOGIJA SLUČAJA

VIDEO Ovako su počele muke Novaka Đokovića: Napravljen je niz velikih pogrešaka

Novak ?okovi? na treningu uo?i turnira Australian Open
Foto: PATRICK HAMILTON
1/7
14.01.2022.
u 10:32

Uz bolju komunikaciju sve se moglo na vrijeme riješiti, no to bi značilo da ili tenisač ne bi dolazio u Australiju jer ne bi se stigao cijepiti dvaput u nepuna tri mjeseca.

Australska vlada je drugi put poništila vizu Novaku Đokoviću, uz obrazloženje da može predstavljati rizik za zajednicu zbog činjenice da nije cijepljen.

Ovo je kronologija svih događaja koji su dovelo do toga:

18. studenoga 2021.

Novaku Đokoviću odobrena je privremena viza za Australiju kako bi se mogao natjecati na Australian Openu. Aplicirao je za nju u listopadu ili početkom studenoga.

29. studenoga 2021.

Australski ministar zdravstva Greg Hunt je poslao obavijest direktoru Australian Opena i Australskog teniskog saveza Craigu Tileyju da preboljenje koronavirusa unazad šest mjeseci ne zadovoljava kriterije za dobivanje vize.

7. prosinca 2021.

Australski teniski savez obavijestio je tenisače i tenisačice da su preboljenje koronavirusa unazad šest mjeseci i liječnička potvrda o medicinskom izuzeću od cijepljenja dovoljni za dobivanje vize. Pritom je naglašeno da je rok za apliciranje 10. prosinca.

14. prosinca 2021.

Novak Đoković bio je na košarkaškoj utakmici u Beogradu, nakon koje je veći broj ljudi bio pozitivan na koronavirus.

16. prosinca 2021.

Kako je tenisač sam rekao, testirao se antigenskim testom i bio negativan, a potom se odlučio i na PCR test "zbog mjere opreza".

17. prosinca 2021.

Đoković je doznao da je pozitivan na koronavirus, ali to je doznao tek nakon što je bio na dva događaja koja su bila isplanirana ranije.

18. prosinca 2021.

Dao je intervju za L'Equipe iako je znao da je pozitivan. Tvrdi da ih nije htio iznevjeriti i da se držao svih propisanih mjera kako nikoga ne bi ugrozio.

22. posinca 2021.

Novo testiranje pokazalo je da Đoković više nije pozitivan.

23. prosinca 2021.

Potvrđeno je da Đoković ima potrebna antitijela, naveo je srpski Institut za javno zdravstvo.

30. prosinca 2021.

Đoković dobiva medicinsko izuzeće od cijepljenja, a dodijelio mu ga je Australski teniski savez.

1. siječnja 2022.

Đoković je ispunio obrazac za ulazak u Australiju, na kojem je naveo da nije putova unazad dva tjedna, a samo dva dana ranije bio je u Španjolskoj, u koju je doputovao iz Srbije.

2. siječnja 2022.

Vlada države Victoria dozvolila mu je ulazak u Melbourne.

5. siječnja 2022.

Đoković je stigao u Australiju oko ponoći i priveden je na ispitivanje zbog nejasnoća vezanih uz njegovu dokumentaciju. Njegov pravni tim odmah je krenuo u akciju.

Police personnel watch pro-refugee protestors rally outside the Park Hotel, where Serbian tennis player Novak Djokovic is believed to be held while he stays, in Melbourne, Australia, January 10, 2022. REUTERS/Sandra Sanders Photo: SANDRA SANDERS/REUTERS
Foto: SANDRA SANDERS/REUTERS

6. siječnja 2022.

Australski premijer Scott Morrison potvrdio je da preboljenje koronavirusa nije dovoljno da bi netko necijepljen ušao u Australiju. Novak Đoković prebačen je u hotel Park za imigrante, gdje će boraviti naredna četiri dana, do odluke suda o njegovu statusu.

10. siječnja 2022.

Sud je temeljem proceduralne pogreške potvrdio vizu Novaku Đokoviću, ali njegovu odluku mogao je poništiti ministar imigracija Alex Hawke.

11. siječnja 2022.

Australska granična patrola počela je istragu o Đokovićevoj dokumentaciji.

12. siječnja 2022.

Novak Đoković poslao je australskoj Vladi dodatne informacije o svim nejasnoćama u dokumentaciji, ali još je podosta pitanja ostalo neodgovoreno, ponajprije oko njegova PCR testa, kretanja među ljudima dok je bio zaražen i putovanja u Španjolsku.

13. siječnja 2022.

Dok je čekao odluku, Đoković se našao u ždrijebu turnira i u prvom kolu trebao je zaigrati protiv Miomira Kecmanovića.

14. siječnja 2022.

Ministar Hawke poništio je Đokovićevu vizu, a njegovi odvjetnici odmah su na to uložili žalbu, koja bi trebala biti procesuirana prije ponedjeljka, nakon čega će tenisač biti deportiran ili će ostati u Australiji. Također, zbog potencijalno krivotvorenog PCR testa, čekaju ga istraga u Srbiji i mjestu boravišta Španjolskoj, a ako se potvrde sumnje i propisane sankcije.

Postoji nekoliko mogućih scenarija onoga što će se sada događati:

1. U slučaju da Đokovićevi odvjetnici ne podnesu žalbu, on će odmah biti deportiran iz Australije.

2. U slučaju da Đokovićevi odvjetnici podnesu žalbu i sud ne odluči u njegovu korist, bit će deportiran nakon suđenja. *U oba ova slučaja, po članku 133C (3) Zakona o imigracijama, prijeti mu zabrana ulaska u Australiju na tri godine, ali ona nije konačna, već se može mijenjati u skladu s odlukom suda u Melbourneu.

3. U slučaju da Đokovićevi odvjetnici podnesu žalbu i sudi odluči u njegovu korist, viza će mu ponovo biti vraćena i on će moći sudjelovati na Australian Openu.

4. Postoji mogućnost i da Novak dobije privremeni nalog suda koji bi mu dozvolio da ostane u zemlji dok traje turnir, što bi mu omogućilo i nastup na prvom grand slamu u sezoni.

Komentara 2

DU
Deleted user
17:48 14.01.2022.

Sada pričaju kako zbog svojih građana moraju se držati mjere i da izuzetci bi slali katastrofalnu poruku. Ali to je bilo tako i prije nego su mu dali vizu. Znali su da nije cijepljen. Čemu onda taj cirkus ? Što Što god da je Đoković napravio završilo bi isto. Problem je što se nije cijepio, eksperimentalnim i neefikasnim cijepivom, a sve ostalo je potpuno nevažno. Znači vizu mu nisu trebali dati, a ovo sada služi samo vjerojatno njihovim predizbornim borbama.

ŠO
šolman
11:11 14.01.2022.

Puno nepostenja s obje strane. 1. Australski teniski savez Djoki daje izuzece, zasto ako nije sigurno da je to dovoljno? 2. Djoko laze da nije putovao 2 tjedna prije turnira, vrli da je to greska onoga koji je u njegovoo ime popunjavao obrazac? 3. Vlada pokrajine Viktorije mu odobrila dolazak u Melbourne, zasto ako ga ne zele? 4. Australska savezna vlada ponistila rjesenje pokrajine Viktorija, dajte se dogovorite! Ili ste Djoku htjelinavuci u Australiju pa ga ponizavati za vlastite politicke probitke? 5. Djoko, zasto si davao intervju zarazen, jesi li uppce bio zarazen? Ako jesi, jesi li normalan? 6. Djoko je li istina da ti je srpski zavod za zdravstvo isti dan dao dva suprotna covid rezultata, jedan pozitivan, drugi negativan? Obostrano grozna muljaza!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije