Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pred deportacijom

Nakon poništenja vize Đoković je na potezu: Može li se dogoditi najluđi scenarij?

Trening Novaka Đokovića u Španjolskoj prije odlaska na Australian Open
Foto: KMJ
1/3
14.01.2022.
u 08:42

Očekuje se žalba pravnog tima srpskog asa, a tek onda slijedi konačni epilog.

Australska vlada danas je ponovno poništila vizu Novaku Đokoviću, ustvrdivši da prvi tenisač svijeta, koji nije cijepljen protiv covida-19, može predstavljati prijetnju za zajednicu.

Imigracijski ministar Alex Hawke iskoristio je svoje posebne vlasti kako bi ponovno poništio Đokovićevu vizu, nakon što je sud u ponedjeljak poništio raniju odluku o ukidanju vize i oslobodio ga iz imigracijskog pritvora.

"Danas sam iskoristio svoje ovlasti prema članku 133C(3) Migracijskog zakona kako bih poništio vizu koju ima gospodin Novak Đoković, na temelju zdravstvenih razloga, te na temelju interesa javnosti da to napravim", istaknuo je Hawke u posebnoj izjavi. 

Ždrijeb za Australian Open obavljen je jučer i srpski tenisač već je saznao svoje eventualne protivnike, ali protiv njih najvjerojatnije neće moći igrati, osim ako ne dođe do nekih promjena.

Sada je Đoković na potezu. Očekuje se žalba pravnog tima srpskog asa, a tek onda slijedi konačni epilog. Stoga saga oko Đokovića i sudjelovanja na turniru nije dobila kraj, ali se pomaknula s mrtve točke, s obzirom da se posljednjih nekoliko dana svelo samo na puke špekulacije.

Ono što je ključ svega, jest činjenica da bi vlasti Đokoviću mogle izdati privremenu vizu zbog natjecanja u Melbourneu.

- Ukoliko Đoković uloži žalbu, opcija koja je otvorena za ministra, bila bi da ga pusti iz pritvora uz 'pomoćnu' vizu dok žalba traje. To bi moglo potrajati dovoljno vremena da se Đoković natječe na Australian openu - riječi su bivšeg zamjenika tajnika australskog odjela za imigraciju Abula Rizvija, prenosi Blic.

To se poklapa i s pričom doktora politologije iz Australije, Pitera van Onselena.

- Odluka nije samo 'binarna' i ne znači da Novak može samo ostati ili biti deportiran. Mogu mu dati uvjetnu vizu, koja je ograničavajuća i koja mu daje naznake gdje se može kretati i što može raditi. Ili može ostati u administrativnom pritvoru, gdje bi imao samo dozvolu da ide na stadion igrti ili trenirati. Ima opcija koje nisu samo jednostavno deportiranje ili odustajanje od toga - poručio je.

Postoji nekoliko mogućih scenarija onoga što će se sada događati:

1. U slučaju da Đokovićevi odvjetnici ne podnesu žalbu, on će odmah biti deportiran iz Australije.

2. U slučaju da Đokovićevi odvjetnici podnesu žalbu i sud ne odluči u njegovu korist, bit će deportiran nakon suđenja.

*U oba ova slučaja, po članku 133C (3) Zakona o imigracijama, prijeti mu zabrana ulaska u Australiju na tri godine, ali ona nije konačna, već se može mijenjati u skladu s odlukom suda u Melbourneu.

3. U slučaju da Đokovićevi odvjetnici podnesu žalbu i sudi odluči u njegovu korist, viza će mu ponovo biti vraćena i on će moći sudjelovati na Australian Openu.

4. Postoji mogućnost i da Novak dobije privremeni nalog suda koji bi mu dozvolio da ostane u zemlji dok traje turnir, što bi mu omogućilo i nastup na prvom grand slamu u sezoni.

Komentara 59

NI
NikoCro
09:33 14.01.2022.

Ajde antivakseri ako nemate nista pametno reci bolje sutite, Djokovic je poceo kao ovi nazovi migranti, ne pridrzava se zakona jedne drzave, ako mu se ne svidjaju zakoni neke drzave neka ne ide u nju tocka.

SA
sargu123
09:45 14.01.2022.

Neka ga Bulj pozove u Sinj, pogosti janjetinom, organizira turnir i proglasi počasnim građaninom. E to bi bio ludi scenarij!

AA
Aabbcc11
09:50 14.01.2022.

Lažov, utrpati ga na avion i pravac Beograd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije