Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAMIR MARTIN:

'Uz trening od šest sati, svaki dan imam i dva sata mentalnih vježbi'

Damir Martin
Foto: Anto Magzan/Pixsell
02.06.2015.
u 13:15

Radim vježbe relaksacije, vizualizacije, disanja, kontroliranja misli... Da mi u utrci ne dođe misao da ću puknuti.

Na EP-u u Poljskoj skifist Damir Martin predstavio se kao novi naš kandidat za medalju na OI u Riju. Od tri najtrofejnija skifista današnjice Damir je u Poznanju pobijedio dvojicu (Synek, Tufte), a i od svih njih je puno mlađi. Aktualnom olimpijskom pobjedniku Novozelanđaninu Drysdaleu je 36 godina, dvostruki olimpijski pobjednik Olaf Tufte (Atena, Peking) ima 39 godina, a najmlađi od njih je aktualni svjetski prvak Ondrej Synek koji je rođen prije 32 godine.

– I oni su u skif ušli negdje mojih godina. Računam da sam sa svojih 26 godina na pola svog veslačkog vijeka. Estonac je u Ateni medalju osvojio sa 42 godine.

Rivalima na ramenima

Svoj veliki potencijal Damir je najavio već prije dvije godine. Nakon Igara u Londonu otišao je na EP u Torinu i osvojio srebrnu medalju.

– Meni je to oduvijek bila draga disciplina, no od kada sam stasao u veslačkom smislu, nisam imao priliku to trenirati, nego sam samo izlazio na regate. No upravo u četvercu sam sazrio i sada uživam u svakom treningu u samcu i nekako sam sretniji. Promijenio sam koncepciju treninga, okupio tim i ne znam kako bih se više uklopio u neku posadu.

Uživao je kada su ga na ramena podignuli veslački velikani Tufte i Synek.

– To je bilo više od sporta – ustvrdio je Damirov otac Boris, i sam bivši veslač.

– Iznenadili su me, no dobar je to bio osjećaj. Kad su velikog Tuftea pitali što se dogodilo, rekao je: "Ništa posebno, pobijedio je najbolji" – kaže Damir.

Vukovarski prognanik

Pitali smo Damira nije li ovo trebao sačuvati za Rio, da tamo iz drugog plana sve iznenadi. Jer sada svi znaju koliko on može.

– Ne znaju to oni, a vjerojatno ni ja. To znaju samo ljudi koji me okružuju. Možda neće svaki put biti zlato, top-rezultat, ali vjerujem da sada mogu u kontinuitetu biti u igri za medalje.

U njegovu brojnom timu nalazi se i dvoje mentalnih trenera, Igor Čerenšek i Ana Kotzmuth.

– Mentalni trening prakticiram od rujna i vidim da donosi ploda. Ako treniram šest sati dnevno, još dva sata provedem na mentalnom treningu – ističe Vukovarac sa zagrebačkom adresom koji je napadnuti i okupirani rodni grad morao napustiti sa samo tri godine.

>>Damir Martin osvojio zlato i oborio europski rekord!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije