Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA U problemima i najmoćnije momčadi, Toyota gasi pogone u Japanu

Toyota gasi pogone, ali ostaje

07.01.2009.
u 10:21

Iako je automobilska industrija u najvećoj krizi u posljednjih sedamdeset godina, šef formule 1 Bernie Ecclestone hrabro poručuje da nema straha za najpopularniji oktanski cirkus i da će formula 1 preživjeti krizu kredita.

Globalna prodaja automobila u studenom pala je čak 45 posto i prva je potez povukla Honda koja je povukla momčad iz svjetskog prvenstva. Petsto milijuna dolara godišnje bio je preveliki izdatak za vodstvo kompanije. Stručnjaci predviđaju da će se najveće momčadi formule 1, McLaren, Williams, Reanult, Ferrari, vrlo brzo naći pod velikim pritiskom dioničara da razmisle o privrženosti toj zabavi ili barem smanje ulaganja u razvoj motora i momčad.

Toyota je za sada najavila da ostaje, ali ugledna azijska kompanija ovih je dana zatvorila privremeno svih 12 pogona u Japanu, budući da je po prvi put u gubitku od 1941. otkad objavljuje službene podatke.

Obećao Beogradu
- Očito je da svjetska financijska kriza zahvaća sve aspekte industrije, uključujući i automobilsku, ali neće ozbiljnije uzdrmati formulu 1. Stvar je jednostavna - velike kompanije koje se žele reklamirati cijelom svijetu, znaju da im je formula 1 najjeftiniji način za to - tumačio je Ecclestone novinarima u Beogradu gdje se sa suprugom Slavicom provodio za Novu godinu. Pritom je izjavio da razmatra mogućnost da ubaci u kalendar svjetskog prvenstva glavni grad Srbije. Vjerojatno je riječ o zabavi za tamošnju javnost, iako bi utrka kroz sumorne ulice Beograda odgovarala kriznim vremenima.

Šefa formule 1 ovih je dana napao nekadašnji svjetski prvak sir Jackie Stewart izjavivši da je došlo vrijeme da Ecclestone i Max Mosley napuste vodeće položaje u SP-u i Svjetskoj automobilističkoj federaciji.

Ugovor s LG-om
- Nedavno smo potpisali dva velika ugovora, s proizvođačem elektronike LG-om i DHL-om. A koliko mi je poznato, prodane su gotovo sve ulaznice za utrke sljedeće sezone - tješi javnost Ecclestone.




Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije