Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kineska priča

Tomić: Bolje ne može, u Kini učim od bivšeg engleskog izbornika

Goran Tomić
Foto: Privatni album
1/6
15.03.2017.
u 11:26

Goran Tomić (39) u jesenskom je dijelu sezone nizao sjajne rezultate na klupi Istre 1961, a onda mu je potkraj studenog zazvonio mobitel.

“Halo, ovdje Sven-Göran Eriksson, želim da mi budeš pomoćnik u kineskom Shenzenu”, rekao je glas s druge strane telefona.

– Iskreno, u prvi sam tren mislio da se netko sa mnom šali, no ubrzo sam shvatio da je na telefonu zaista slavni švedski trener, te da jako želi da mu budem pomoćnik – opisao nam je tu situaciju Goran Tomić.

Danas, tri i pol mjeseca kasnije, Eriksson i Tomić već su uigrani trenerski dvojac, a u nedjeljnom 1. kolu kineske League One (2. rang natjecanja) s uvjerljivih 6:0 pobijedili su Dalian.

Najbolji trenuci karijere

– Imamo velike ambicije, u klub je ušla bogata kineska megakompanija Kaisa Group, a vlasnici su nam kao cilj postavili ulazak u elitnu kinesku ligu. Lovu imaju, puno su uložili, a sada očekuju rezultate. Prošle sezone trener je bio legendarni Nizozemac Clarence Seedorf, no nije mu baš išlo pa je za ovu sezonu klub odlučio dovesti Svena-Görana Erikssona, kojemu je ovo četvrta godina zaredom da radi u Kini – rekao nam je Tomić te prepričao kakav odnos ima sa Šveđaninom:

– Sven je fantastičan čovjek, toliko jednostavan i normalan bez obzira na impresivnu trenersku karijeru. Na treningu i utakmicama je veliki profesionalac, a izvan terena jako pristupačan. Ja mu pripremam i vodim treninge, radim analize protivnika... Iskreno, ovo su mi najbolja tri mjeseca u trenerskoj karijeri, uživam učiti od takvog stručnjaka koji je vodio Lazio, Englesku, City, Romu, Benficu, Meksiko... – kaže Tomić.

Eriksson i Tomić imaju ugovor do kraja sezone, no uđu li u Superligu, ugovor će im produljiti za još dvije godine. Inače, Eriksson je Tomića angažirao zbog njegova višegodišnjeg iskustva u kineskoj 2. ligi, u kojoj je Šibenčanin bio proglašen i za trenera godine.

– Moj kontakt s Erikssonom postoji iz vremena dok je on bio trener Shanghai SIPG-a, te mi je tada posudio igrača u moj drugoligaški klub. Inače, Eriksson jako voli Hrvate, s Bokšićem je osvojio 'scudetto' kao trener Lazija, a u Manchester Cityju trenirao je Ćorluku. Također, bio je i u Hrvatskoj, oduševljen je našom zemljom – otkriva Tomić, koji kao Šibenčanin uživa u Shenzenu, obalnom kineskom gradu u kojem je prosječna zimska temperatura 17 stupnjeva, a ljetna 29.

Shenzen je jedan od najbržerastućih gradova u Kini, početkom osamdesetih imao je 300.000 stanovnika, a sada ih ima oko 10 milijuna. Također, Shenzen je jedan od najčišćih gradova, ovdje nema smoga. Jedini problem su velike gužve, i to što na gotovo svako gostovanje letimo po četiri sata, no naviknuo sam se već – kaže Tomić, koji nije jedini hrvatski trener u Kini, jer Vjekoslav Lokica trenira jednog drugog člana 2. lige, Hakku.

U 1. ligi su pak naši igrači Nikica Jelavić i Goran Milović, a pomoćni trener Felixu Magathu u Lunengu je Zvonimir Soldo.

– Kinezi jako cijene hrvatske trenere, Ćiro, Besek i Ivanković otvorili su vrata nama ostalima. Sa mnom je u Shenzenu i naš kondicijski trener Antonijo Cinotti – kaže Tomić.

Rijeka će biti prvak

A kakva je kineska 2. liga u usporedbi s Prvom HNL?

– Domaći, kineski igrači nisu neka klasa, no svaki od naša tri stranca mogao bi igrati u Dinamu, Rijeci ili Hajduku – rekao je Tomić te zaključio:

– Iz Kine redovito pratim i HNL, a mislim da će prvak biti Rijeka.

Komentara 1

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
14:01 15.03.2017.

Vidim da je čak i ljudima u Kini jasno da HNK Rijeka moće postati prvak na balkanu jer je na njenoj klupi europski trenerski mag Matjaž Kek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije