Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽNK Mikanovci

Rijetkost u Hrvatskoj: Žene vode nogometni klub, polažu licence i svi ih respektiraju

Helena Kirchbauer
Foto: Branimir Bradarić
1/5
15.12.2022.
u 08:00

- Ima tu puno posla, ali za sada nekako uspijevamo. Uz razumijevanje svih djevojki velika podrška su mi Mihaela Kikić koja je potpredsjednica kluba, Iva Kikić i kapetanica seniorske momčadi Nikolina Jukić. Jedna drugoj pomažemo i uskačemo koliko god je to moguće i potrebno - kaže Helena Kirchbauer.

Nogomet u Hrvatskoj je svakako sport broj jedan i, kako se to obično kaže, najvažnija sporedna stvar na svijetu. U prilog tome govore i rezultat hrvatske nogometne reprezentacije, kojima svjedočimo i na SP u Kataru, kao i euforija koja vlada širom Hrvatskoj. Uz vatrene u Kataru i one koji igraju po hrvatskim i drugim ligama Europe i svijeta puno je onih koji su u nogometu i koji se trude na neki svoj način podići kvalitetu i napraviti nešto u ovome sportu.

Velikom većinom su to muškarci, barem za sada, iako ima i žena koje su u nogometu. Jedna od takvih je i Helena Kirchbauer (46) iz Starih Mikanovaca, naselja nedaleko od Vinkovaca, koja je već osam godina na čelu Ženskog nogometnog kluba Mikanovci iz Starih Mikanovaca koji se natječe u 2. HŽNL. Kirchbauer kaže kako je ona sasvim slučajno ušla u nogomet ali i da je ostala do danas te planira i dalje baviti se najvažnijom sporednim stvari na svijetu. Prisjeća se kako je sve počelo s jednim natjecanjem djevojčica u nogometu, na kojem su bila i njena djeca, te je ona bila na klupi kao podrška.

Foto: Branimir Bradarić

- Tako je počelo, a od tada jedna stvar veže drugu i tako sam tu ostala do danas. U našoj županiji ima još ženskih nogometnih klubova ali samo u Mikanovcima klub vode žene - kaže Kirchbauer.

Napominje kako se ŽNK Mikanovci danas natječe u 2. HŽNL i nalaze se u sredini prvenstvene ljestvice. Ove godine su, na domaćem terenu, igrali osminu Kupa Hrvatske protiv Hajduka. Momčad je većinom sastavljena od igračica iz Mikanovaca i okolice uz nekoliko pojačanja sa strane koja im puno znače za kvalitetu momčadi. Financiraju ih Hrvatski nogometni savez, Vukovarsko – srijemska županija, Županijski nogometni savez vukovarsko – srijemski i Općina Mikanovci. Inače, klub ima četiri selekcije te sve to zahtijeva puno truda i volje da se održi.

Foto: Branimir Bradarić

- Ima tu puno posla, ali za sada nekako uspijevamo. Uz razumijevanje svih djevojki velika podrška su mi Mihaela Kikić koja je potpredsjednica kluba, Iva Kikić i kapetanica seniorske momčadi Nikolina Jukić. Jedna drugoj pomažemo i uskačemo koliko god je to moguće i potrebno - kaže Kirchbauer.

U međuvremenu je Kirchbauer odlučila uložiti i u svoje trenersko zvanje pa je poslije stjecanja UEFA C licence ovoga ljeta stekla i trenersku UEFA B licencu te sada radi kao trenerica momčadi. U Vukovarsko – srijemskoj županiji ona je jedina ženska trenerica s UEFA B licencom s kojom samostalno može voditi momčadi u 2. HŽNL. Koliko zna jedina je ženska trenerica s ovom licencom u najistočnijoj hrvatskoj županiji.  Ističe kako je to veliko odricanje koje traži puno učenja i putovanja kao i da su se edukacije i školovanje odvijali u Zagrebu. Na kraju je ipak uspjela, stekla je željenu trenersku licencu, a za dalje će vidjeti što i kako dalje, odnosno hoću li dalje napredovati kao trenerica.

Foto: Branimir Bradarić

Njen nogometni put se ne završava na tome jer Kirchbauer već pet godina i nogometni delegat. Krenula je kao delegat na županijskim nogometnim ligama pa je preko Međužupanijske nogometne lige Osijek – Vinkovci od ovoga ljeta došla na listu delegata 3. HNL Istok gdje je trenutno jedina žena delegat.

- Kao žena delegat nisam nikada imala nikakvih neugodnosti. Čak što više mislim da i igrači i predstavnici klubova imaju prema meni, kao ženi, veće poštovanje nego prema muškarcima. U ovih pet godina nisam osjetila niti jedan ružan ili podsmješljiv pogled. Za uzvrat ja se trudim da sve odradim maksimalno korektno i sportski – kazala je Kirchbauer.

U klubu ulažu u budućnost pa je već spomenuta Iva Kikić krenula na edukacije za trenericu s C licencom. U isto vrijeme kapetanica momčadi Nikolina Jukić je postala delegat na županijskim nogometnim ligama.   

Video - Pranjić na rubu suza: Treba reći jedno ime. On je najveća priča SP-a, svima očitao lekciju života

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije