Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedina predstavnica u Budimpešti

Prvo utrka na SP-u, a potom matura u hrvatskom veleposlanstvu

storyeditor/2022-06-23/Mataja.jpg
Privatni album
24.06.2022.
u 10:09

- To što ću biti jedina hrvatska predstavnica u Budimpešti stvara mi određeni pritisak jer će sada sve oči biti uprte u mene i moj rezultat, ali ću, kao i na svakom natjecanju, dati sve od sebe i Hrvatsku predstaviti na najbolji mogući način - kaže Meri.

Nekada su naši plivači na svjetskim prvenstvima osvajali i odličja - Gordan Kožulj u Barceloni 2003. i Duje Draganja u Montrealu 2005., obojica srebrni - a sada nam se događa da smo na najvećim svjetskim priredbama jedva zastupljeni, gotovo simbolično. Pa ćemo tako na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti biti predstavljeni samo s jednom plivačicom.

Već 14 godina u bazenu

Ali to je tako kad imamo mlade plivače i plivačice (gdje su nestali stariji, to je neka druga tema), a Svjetsko prvenstvo palo je baš u vremenu polaganja mature. Zbog toga u Budimpešti nema Ane Blažević, iako je postigla normu. No, ona i 15-godišnja Jana Pavalić odlučile su prednost dati Europskom juniorskom prvenstvu koje će se od 5. do 10. srpnja održati u Bukureštu i na kojem će imati i bolje izglede za visoki plasman. Nikola Miljenić, pak, tek se prije nekoliko dana vratio sa studija iz SAD-a, pa će pripreme usmjeriti prema Europskom seniorskom prvenstvu kojemu je od 11. do 21. kolovoza domaćin Rim.

Čast da brani ugled hrvatskog plivanja u mađarskoj metropoli pripala je tako 18-godišnjoj Riječanki Meri Mataji. Već je nastupala u polufinalima velikih juniorskih natjecanja, a današnje sudjelovanje u budimpeštanskim kvalifikacijama na 50 metara prsno bit će joj premijera na seniorskoj svjetskoj smotri.

- To što ću biti jedina hrvatska predstavnica u Budimpešti stvara mi određeni pritisak jer će sada sve oči biti uprte u mene i moj rezultat, ali ću, kao i na svakom natjecanju, dati sve od sebe i Hrvatsku predstaviti na najbolji mogući način - kaže Meri koja je i sama u specifičnoj situaciji.

Nakon nastupa u kvalifikacijskoj utrci otići će u hrvatsko veleposlanstvo u Budimpešti i ondje polagati dio maturalnog ispita, esej iz hrvatskoga jezika.

- I zato sam već danima usredotočena samo na te dvije stvari: plivanje i maturu - istaknula je Riječanka, inače članica Kantride, dodavši:

- Netko bi mogao pomisliti da će mi to poremetiti koncentraciju u plivanju, ali ja sam navikla na puno obveza u jednom danu, tako da sam uvjerena da će sve biti u redu.

Meri je nastup na SP-u izborila u ožujku na mitingu u Zagrebu kada je drugi put ove sezone poboljšala mlađeseniorski hrvatski rekord preplivavši 50 metara za 31.64 sekunde. Time je ispunila i normu za EP u Rimu.

– Svjesna sam da će konkurencija u Budimpešti biti izuzetno jaka, a jedini mi je cilj postići svoj najbolji rezultat. Nešto lakše trebalo bi mi biti na EP-u, barem neće biti mature - objasnila je Riječanka.

Meri ima pozitivna iskustva s Budimpeštom, lani je na jednom od mitinga Svjetskog kupa na 50 metara prsno osvojila peto mjesto s novim hrvatskim rekordom u 25-metarskim bazenima (31.13). A zbog tog i drugih sjajnih rezultata proglašena je i najboljom sportašicom Primorsko-goranske županije u juniorskoj konkurenciji za prošlu godinu.

Toliko je dugo u plivanju da se, kaže, i ne sjeća prvih treninga.

- Moji su me upisali na plivanje jer sam navodno kao klinka voljela vodu. Ne sjećam se, ali znam da sam već 14 godina u bazenu i da volim plivanje.

Želi na Igre u Pariz

Uz nju je cijelo to vrijeme praktično bio samo jedan trener - Dalibor Krebelj. On ju je i vozio do Budimpešte.

- Surađujem s Meri od njezine najmlađe dobi. Dobra je plivačica, jako je marljiva i dobro usklađuje sve ostale obveze s plivanjem - hvali Krebelj svoju štićenicu.

Ne sumnjamo da će Meri položiti maturu, no sljedeće godine željela bi se malo odmaknuti od školskih obveza i posvetiti samo plivanju jer bi htjela izboriti nastup na OI u Parizu 2024.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije