Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVO JOJ NIJE PRVI PUT

Hrvatska sutkinja svjedočila kako je Anita završila na dnu bazena: 'Nije lako podignuti tijelo bez svijesti'

FINA World Championships
Foto: LISA LEUTNER/REUTERS
1/7
23.06.2022.
u 15:01

- Ne razumijem odluku njezine trenerice da Anita ipak nastupi. Ako ovo nije dovoljna opomena, ne znam što bi se još trebalo dogoditi. Da se mene pita, Anita se više nikad ne bi natjecala - rekla je sutkinja Iva Šimenc.

Iva Šimenc, bivša hrvatska reprezentativka u sinkroniziranom plivanju, a danas vrhunska sutkinja, bila je prisutna kada se američka plivačica Anita Alvarez tijekom nastupa u disciplini solo onesvijestila i potonula na dno bazena.

Nesretna Anita završila je svoj nastup i jednostavno potonula na dno. Bio je to veliki šok za gledatelje, nas sutkinje, ali ne i za njezinu trenericu Andreu Fuentes, koja je odmah skočila u bazen. Nije lako podignuti tijelo s dna bazena, s dubine od 2,5 metara. Kada ju je izvukla na rub bazena, Anita je bila bez svijesti. Odmah je prevezena u bolnicu, a kasnije je njezina trenerica objavila na Instagramu da je Anita dobro, da joj sve vitalne funkcije rade bez problema i da čak razmišljaju o nastupu – kaže Iva.

Ako ovo nije opomena...

Zanimljivo je da ovo nije prvi put da se američkoj plivačici ovo dogodilo.

– Da, sudila sam kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju koje su se održavale u Barceloni. Tada je Anita nastupala u disciplini duo i na kraju izvedbe se onesvijestila, ali tada je brzo reagirala njezina partnerica u disciplini duo i sve je to izgledalo puno blaže nego ovo u Budimpešti. Inače, ovakvo što rijetko se događa, pogotovo na velikim europskim i svjetskim natjecanjima. Ne razumijem odluku njezine trenerice da Anita ipak nastupi. Ako ovo nije dovoljna opomena, ne znam što bi se još trebalo dogoditi. Da se mene pita, Anita se više nikad ne bi natjecala. U novije vrijeme sinkronizirano plivanje postalo je jako naporno kada je riječ o velikim natjecanjima. Prije nije bilo kvalifikacija, a sada, da bi se došlo do finala, u svakoj disciplini potrebno je jedanput nastupiti, a to iziskuje jako puno napora. Anita je jedna od rijetkih koja nastupa u svim disciplinama i sigurno je to jedan do razloga zašto je izgubila snagu. Sada je više nego jasno da je Anita išla iznad svojih granica. Kada govorimo o kvaliteti, Anita je sigurno plivačica za top deset u disciplini solo, ali nije kandidatkinja za postolje – istaknula je Iva.

Služba za spašavanje na bazenu nije baš brzo reagirala?

– Nije. Čak mi se učinilo da je spasilac najprije skinuo majicu, a onda skočio u bazen. Jasna mi je reakcija trenerice, koja je vjerojatno jednim djelićem mozga razmišljala o tome da bi se tako nešto moglo dogoditi pa je odmah reagirala. Svaka joj čast. Jesam li očekivala nakon Barcelone da će se Aniti dogoditi ovako nešto? Pa nisam jer sam joj u međuvremenu sudila na jednom natjecanju svjetske serije i tamo se ništa nije dogodilo – rekla je Iva. I dodala:

Mama se nije uspaničila

Vjerujem da američka reprezentacija ima vrhunsku liječničku službu. Oni su ti koji će na kraju odlučiti hoće li Anita sutra nastupiti u ekipnom natjecanju.

U međuvremenu se javila i Anitina majka Karen.

– Nije ovo prvi put da Anita ostaje bez svijesti. I prije se to događalo, doduše ne tijekom natjecanja. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Na zadnjem elementu bila sam sigurna da se nešto loše događa – istaknula je majka, što baš i nije točno jer je zaboravila na događaj iz Barcelone. Inače, ovo je američkoj plivačici Aniti Alvarez treće Svjetsko prvenstvo u karijeri.

>> Pogledajte i video: Razgovor s Peterom Schmeichelom

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
16:08 23.06.2022.

Bolje da nastupi Lia Thomas. Ove žene koje su stvarno žene padaju u nesvjest u bazenu, bez veze. Uopće nisu moderne. Živio drug Brandon.

RA
radolizem
15:42 23.06.2022.

Ovo o čemu govori sutkinja Iva Šimenc u stručnom se smislu zove - nesvijest u naporu ili sinkopa u opterećenju. Dakle, riječ je o sinkopi.

RA
radolizem
15:24 23.06.2022.

Srećom, ne pita se Iva Šimenc već liječnik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije