Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAČANIN NAJAVIO OGLED

Može li Dinamo do novoga čuda protiv Engleza? Evo gdje možete gledati prijenos

Tottenham Hotspur v Dinamo Zagreb - UEFA Europa League - Round of 16 - 1st Leg - Tottenham Hotspur Stadium
Foto: David Klein/PA Images/PIXSELL
1/3
18.03.2021.
u 07:00

– Pa, baš mi se i ne sviđa kako Dinamo igra. Dinamo bi se za veći rezultat ipak trebao pojačati. Primjerice, onaj Theophile, kako je izgledao u Londonu, ne može ni u Tekstilcu igrati – istaknuo je Gračanin

Dinamo protiv Tottenhama u Zagrebu traži novo čudo (18:55, Arena Sport 3), onakvo kakvo se u Maksimiru samo dva puta dogodilo kada su ovdje gostovali engleski klubovi: 1967. u Zagrebu je u finalu Kupa velesajamskih gradova pao Leeds United (2:0), a 2015. u grupnoj fazi Lige prvaka Arsenal (2:1). Trenerska remek-djela s Dinamove klupe ostvarili su Ivica Horvat i Zoran Mamić.

Sjećam se da smo se napili

Branko Gračanin (204 službena nastupa za plave) bio je akter Dinamove pobjede nad Leedsom. Ona je doista posebna i u svjetlu činjenice da ju je Dinamo izvojevao bez najboljega igrača Lamze te trenera koji ga je doveo do finala, Branka Zebeca.

– Žao mi je što su sve zasluge za taj trofej bile pripisane treneru Horvatu. Često se umanjuje važnost Branka Zebeca, a on je za njega najzaslužniji – kaže Gračanin i nastavlja:

– Dinamo u to vrijeme ne bi strahovao ni od Real Madrida ni od Barcelone pa ni od moćnoga Leedsa. Nikada kasnije nije se dogodilo da je Dinamo imao bolju momčad od Engleza, a mi smo je imali. I nisu nas Englezi podcijenili, ma kakvi, igralo se na nož, prsa o prsa, i opet nam nisu mogli ništa.

Čega se posebno sjećate s te utakmice?

– Sjećam se samo da smo se poslije nje napili – smije se legendarni dinamovac.

Leeds je tada u svojim redovima imao dvojicu igrača koji su godinu ranije s Engleskom osvojili svjetski naslov, Charltona i Huntera, a nitko od Dinamovih igrača iz te generacije nije bio na SP-u. A kakve su šanse Dinama protiv Tottenhama?

– Toplo se nadam – dobre. Samo treba vjerovati, jer plavi nemaju što izgubiti: ispadnu li, neće biti zamjerke, svi će reći “svaka čast, ispali ste od mnogostruko skuplje momčadi”, a prođu li, e, to će onda odjeknuti Europom kao ona naša pobjeda nad Leedsom – dodaje Gračanin.

Sviđa li vam se kako Dinamo igra?

– Pa, baš mi se i ne sviđa. Dinamo bi se za veći rezultat ipak trebao pojačati. Primjerice, onaj Theophile, kako je izgledao u Londonu, ne može ni u Tekstilcu igrati – zaključuje Gračanin.

Za Dinamo su protiv Leeds Uniteda 30. kolovoza 1967. u Zagrebu nastupili: Škorić, Gračanin, Brnčić, Belin, Ramljak, Blašković, Čerček, Pirić, Zambata, Gucmirtl, Rora. Strijelci su bili Čerček i Rora.

Četrdeset i osam godina kasnije u Zagrebu je pao još jedan engleski velikan, Arsenal. Junak te utakmice bio je Josip Pivarić (181 nastup za Dinamo).

– Arsenal je u toj utakmici ipak podcijenio Dinamo. Znate kako se kaže; igraš onoliko koliko ti suparnik dozvoli, a mi smo tada baš mogli sve. Znali smo da Arsenal najčešće napada kroz sredinu, kratkim pasovima, i da u njima čak i pretjeruju. Mi smo tu njihovu kombinatoriku zaustavili, usto, dogodio se crveni karton Girouda i sve je išlo na našu stranu. Prvi gol pao iz je iz polukontre, drugi iz prekida. Bilo je to razdoblje sezone u kojemu smo baš dizali formu, a eto, vrhunac se dogodio baš protiv najjačega suparnika – prisjetio se Pivarić.

Spursi su svjetski vrh

Kako gledate na današnje Dinamove izglede? Je li Tottenham baš momčad iz najužega svjetskoga vrha?

– Za mene – jest. Oni su zaista vrhunska momčad, u kojoj Son i Kane čine nevjerojatno usklađen dvojac koji je, ako imaju svoj dan, nemoguće zaustaviti. Ali, može se dogoditi i da nemaju svoj dan, kao i cijela njihova momčad, a da se Dinamu otvori – ističe Pivarić i dodaje:

– Na Tottenham ne treba gledati kao na svemoguću momčad. Oni su isto od krvi i mesa, što se vidjelo i u prvoj utakmici u kojoj Dinamo nije podbacio, nego je u većem njezinu dijelu dobro parirao.

Dinamo samo treba jako vjerovati u sebe, ne da će ga Tottenham podcijeniti, jer neće, jer oni žele osvojiti Europsku ligu, ali može im se dogoditi pogreška koja može usmjeriti utakmicu. Sjetite se samo Arsenala; jedan krivi potez, krivo dodavanje, malo opuštanja i – odeee! Ode utakmica u smjeru iz kojega nema povratka.

Za Dinamo su protiv Arsenala 16. rujna 2015. u Zagrebu nastupili: Eduardo, Pinto, Sigali, Taravel, Pivarić, Ademi, Antolić (od 82. Rog), Fernandes (od 74. Ćorić), Machado, Pjaca (od 88. Benković), Soudani. Strijelci su bili Pivarić i Fernandes, a za topnike Walcott.

Dinamo je protiv Engleza u Zagrebu igrao još i 1997. godine s Newcastleom (2:2), 1999. s Manchester Unitedom (1:2), 2002. s Fulhamom (0:3), 2006. s Arsenalom (0:3) i 2019. s Manchester Cityjem (1:4).

Komentara 19

Avatar Cheriff
Cheriff
10:21 18.03.2021.

U ovom trenutku pušu nepovoljni vjetrovi za Dinamo : kako u pravnoj priči, tako i s kartama koje su bačene na stolu ( minus 2 iz prve utakmice ). Nisu nam sada potrebni negativni komentari i priče tko je bio loš u prošlosti. Treba nam sloga na svim razinama i pobjednički mentalitet da bi uspjeli u današnjoj utakmici. A Swami Hamsananda kaže :"Šansa će se ukazati onog trenutka kad se odlučiš boriti."

DU
Deleted user
07:14 18.03.2021.

sto je hrvatskim predplatnicima vaznije gledanje utakmice najboljeg hrvatskog kluba dinama...ili svakdnevno gledanje plenkoviceva cmizdrasa pupavca...cemu onda predplata za tv..

ON
ON
11:04 18.03.2021.

Podrzavam Pivaricevo misljenje.Bajern je trenutno najjaci klub Evrope,a iz njemackog kupa ih izbacio drugoligas.Krznar mora decke dobro postavit,motivirat i sa samo malo srece Dinamo moze proc.Izgubit nemaju sta to je olaksavajuca okolnost.Zato decki,glavu gore,budite hrabri,nogomet znate igrati,dajte 20% vise od sebe i prolazak je moguc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije