Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četvorica vratara

Može li debitant poremetiti vratarsku hijerarhiju? Dalić će na kraju vagati između dva vršnjaka

Trening hrvatske nogometne reprezentacije uoči odlaska u Egipat
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/15
20.03.2024.
u 07:00

Od današnjih vratara najviše nastupa za Hrvatsku ima Livaković (51) i jedini je naš vratar koji u svojoj riznici ima dvije svjetske medalje! Tko zna hoće li ga ikada itko dostići!

Otkad nastupa na europskim i svjetskim prvenstvima – a upravo se priprema za svoje trinaesto – hrvatska nogometna reprezentacija nikada na dva turnira zaredom nije imala trojicu istih vratara. Podsjetimo, na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine vratari su bili Livaković, Ivušić i Grbić, godinu prije na Europskom prvenstvu Livaković, Kalinić i Sluga, a 2023. godine na završnici Lige nacija Livaković, Ivušić i Labrović.

Kotarski vrijedi 4 milijuna

Sada, uoči Eura 2024., vratarsku konkurenciju u vatrenima zaoštrava Zagorac Dominik Kotarski, 24-godišnjak iz PAOK-a, golman kojega je hrvatska javnost pobliže upoznala u nedavnim susretima njegova kluba s Dinamom u Konferencijskoj ligi. Mnogi smatraju da je upravo Kotarski bio ključna figura Dinamove eliminacije, obranivši šutove Špikića i Sučića.

GALERIJA Vatreni odradili trening prije odlaska u Egipat

Trening hrvatske nogometne reprezentacije uoči odlaska u Egipat
1/13

Koje su Dominikove reference i čime je to osvojio Dalića i trenere vratara u reprezentaciji Mrmića i Subašića? Najprije, Dominik Kotarski u ovoj sezoni ima najviše klupskih nastupa, čak 41, a u 15 navrata nije primio pogodak. Njegova je tržišna vrijednost četiri milijuna eura te je nakon Dominika Livakovića (11 milijuna eura) drugi najvredniji hrvatski golman.

Za usporedbu, 29-godišnji Livaković u dresu Fenerbahçea ima 38 nastupa i 16 čistih mreža, njegov vršnjak Ivušić u ciparskom Pafosu 32 nastupa, od toga 14 s neprimljenim pogotkom, a Nediljko Labrović u dresu Rijeke 33 nastupa i 16 bez primljenoga gola. Dapače, u nepredvidivim, uzbudljivim i napetim ogledima SuperSport HNL-a kapetan Rijeke nije primio gol u posljednja tri nastupa (Varaždin 2:0, Osijek 3:0, Slaven Belupo 1:0), kao ni u jednoj domaćoj Rijekinoj utakmici ove godine na Rujevici.

Pitali smo stručnjake može li pojava debitanta Dominika Kotarskog poremetiti vratarsku hijerarhiju i proizvesti novoga putnika na Europsko prvenstvo.

– Kotarski u kontinuitetu brani dobro u PAOK-u, bori se za naslov prvaka. Od sve trojice naših vratara on uvjerljivo najbolje igra nogom, na liniji je odličan, a jedino na čemu bi trebalo poraditi su izlasci na centaršutove. Osobito je bitan ovaj segment igranja nogom, što su Kotarskoga naučili u Ajaxu, u kojem su vratare oduvijek na terenu tretirali kao igrače – kaže proslavljeni vratar Tomislav Ivković, sudionik SP-a mladih (1979.), Mediteranskih igara (1979.), Olimpijskih igara (1980.), EP-a (1984.) i SP-a (1990.) te nastavlja:

– Po meni, Livaković i Labrović trebali bi biti broj 1 i broj 2 za Euro. Ne znam kakva je situacija s Ivušićem na Cipru, koliko je snažna tamošnja liga, ali s obzirom na njegovu dob, nekako mi se čini da bi 24-godišnji Kotarski trebao biti broj 3. Naime, Ivušiću je 29 godina, Grbiću 28 i oni bi u toj dobi – ako ih se već zove u reprezentaciju – trebali u njoj braniti, a u ovim okolnostima to je nemoguće. Uglavnom, Kotarski je u perspektivi vrlo zanimljiv, vidjet ćemo kako će se nakon PAOK-a razvijati njegova karijera.

VEZANI ČLANCI:

Nekadašnji vratar Osijeka Miroslav Žitnjak također smatra da je Dominik Kotarski u ovom trenutku, iako novi na popisu i debitant, ozbiljan kandidat za odlazak na Euro.

– Da, stojim pri tome jer je Dominik mlad golman. I da, znam da je Labrovićev vršnjak, ali Kotarski brani u inozemstvu, u jakome klubu, i to ga stavlja u obećavajuću poziciju u kontekstu Eura. Odluka je na stožeru, ovisi tko će im više odgovarati, koga vide kao budućega Livakovićeva nasljednika. Pretpostavljam da su Livaković i Ivušić sigurni za Euro te da će dvojba biti Labrović ili Kotarski. Da se mene pita, znao bih koga bih odabrao – kaže Žitnjak i odmah otkriva karte:

– Labrovića poznajem iz razdoblja kad je branio u Šibeniku i Rijeci, Kotarskoga iz mladih selekcija. Obojica su odlični vratari, a ja bih ipak prednost dao Kotarskom.

Od svih hrvatskih vratara na najviše velikih natjecanja bio je Pletikosa (5), do njega je Subašić s njih četiri, Livaković ima tri, jednako koliko i Kalinić i Butina, po dva Didulica, Vasilj, Mrmić i Ladić, po jedno Sluga, Vargić, Kelava, Grbić, Galinović, Runje, Zelenika i Gabrić.

Ivušić sjajan u Parizu

Od današnjih vratara najviše nastupa za Hrvatsku ima Livaković (51) i jedini je naš vratar koji u svojoj riznici ima dvije svjetske medalje! Tko zna hoće li ga ikada itko dostići!

VEZANI ČLANCI:

Zanimljivo, rekorder po broju utakmica odgledanih s klupe reprezentacije ima Danijel Subašić, ima ih čak 42, drugi je Livaković s 37, dok je Nediljko Labrović čak 14 puta bio na klupi, a još uvijek je debitant.

Ivica Ivušić za sada ima pet nastupa za Hrvatsku, od kojih su neki bili antologijski, poput onoga protiv Francuske u lipnju 2022. godine u Parizu, kada su vatreni slavili 1:0. Ta ga je utakmica i lansirala na Svjetsko prvenstvo u Katar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije