Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jean Todt za Večernji list:

Uz Schumijevu pomoć osvojio sam Bondovu djevojku

Jean Todt
Foto: Reuters/PIXSELL
14.12.2015.
u 10:50

'Na svoj prvi reli otišao sam u očevu Mini Morrisu, a da sam uzeo auto, rekao sam tek nakon utrke. Bila je to i posljednja vožnja u tom autu.'

Što zvučnije svjetsko ime, to je osoba pristupačnija, to nije ništa novo. Ali, Jean Todt (69) je otišao i korak dalje u jednostavnosti. Čovjeka iz svjetskog glamura, koji je život proveo među Ferrarijima, partnerica mu je Bond djevojka Michelle Yeoh, družio se sa svjetskim facama od Ayrtona Senne do Michaela Schumachera, Alaina Delona, u Zagrebu je prvog čovjeka FIA-e od srca oduševio – sv. Nikola, koji mu je spontano na Trgu bana Jelačića poklonio čokoladni bombon. U razgovoru za Večernji list, u jednom trenutku, odložio je kavu koju je pio iz staklene češe, posegnuo u džep i izvadio stari mobitel, sličan onima kakve smo imali prije desetak i više godina, te kazao:

– Vidite! Ne treba meni iPhone. Preferiram komunikaciju uživo, a ne preko telefona. A za ovo što mi treba, i ovaj stari mi je dovoljan. OK, neki put se osjećam da ne pratim tehnologiju, ali za SMS-ove je sasvim dobar.

Partnericu Michelle Yeoh, upoznali ste upravo zbog SMS-a?

– Kako znate? Točno! Znam i datum, bio je 4. lipanj 2005. godine, upoznali smo se u Šangaju. Želio sam joj se nekako javiti, stupiti s njome u kontakt. Mislio sam da bi najbolje bilo poslati SMS poruku, ali nisam znao kako to učiniti! Situaciju sam objasnio Michaelu (Schumacheru, nap.a), a on me je naučio kako napisati SMS.

I upalilo je. Danas ste vi i gospođa zajedno?

– Da, a i pišem poruke.

Dogodine ćete proslaviti 50 godina karijere. Sjećate li se prvog dana na poslu? Bili ste mladić...

– Bio? Pa još sam ja mlad! Znate li koji sam prvi reli vozio te 1966.?

Znamo da vozili Mini Morris.

– Tako je. Bio je to automobil mog oca. Nisam mu rekao da ću uzeti auto za utrku, nakon utrke sam mu priznao.

Je li uslijedila kazna?

– Njegov mini više nisam vozio... Bilo je to jedino iskustvo u njegovu automobilu.

Je li vas tada bio strah kao suvozač sjesti u auto i jurnuti, prepustiti se u ruke vozaču?

– Ma kakvi. Iako, da to danas ponovim, vjerojatno više ne bih bio tako hrabar kao nekad.

Što su vam roditelji rekli na odluku da ćete biti relijaš?

Nisu baš bili sretni, bojali su se za moju sigurnost.

Danas, pola stoljeća kasnije, svjetski ste sinonim za sigurnost na cestama. I glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, zadužio vas je kao posebnog izaslanika da kao šef FIA-e brinete o tome.

Imam iskustva u motorsportu, a kad imate iskustvo, možete bolje procijeniti situaciju. Nakon silnih godina u tom svijetu, mogu vidjeti što su u prioriteti. A moji su prioriteti sad svakako sigurnost na cestama! Želim biti poveznica s najvažnijim ljudima na tom području na svijetu, kako bi smanjili broj smrtno stradalih te teško ozlijeđenih u prometu.

Promijenili ste mnogo pozicija tijekom godina, najpoznatija je bila kad ste kao šef Ferrarija osvajali titule s Michaelom Schumacherom. Danas ste na čelu FIA-e. Koji vam je dio dosadašnje karijere najdraži?

– Moj je život poput knjige, svaki period života je jedno poglavlje. Prvo poglavlje je doba kad sam bio suvozač... Nakon toga, bio sam šef Peugeotova trkaćeg tima, pa u Ferrariju, danas u FIA-u... U 50 godinama imao sam različite uloge. Danas sam volonter, kako bih nešto i vratio tom svijetu koji mi je puno dao.

Što bi, vaš Francuz, Jules Verne rekao na vaše putešestvije. Koliko ste puta proputovali svijet? Znate li brojku?

– Ne znam ni sam! Putujem cijeli život. I to puno. Da idem raditi listu u kojim sam zemljama bio ove godine, trajalo bi dugo. Godišnje posjetim 50 ili 60 zemalja.

Sebastien Loeb, kralj relija, vaš sunarodnjak, otkrio nam je svojedobno u Versaillesu, kako mu je prva ljubav bila iz Hrvatske...

– Znao sam da je Loeb čovjek s odličnim ukusom.

Lijepo, no željeli smo pitati, kakve su vaše veze s Hrvatskom?

– Moja prva djevojka nije bila Hrvatica... Ali, sjećam se kako sam, kao mladić, s možda 10 godina, ljetovao u Dubrovniku. Bilo je to doba prije otprilike 60 godina, puno prije početka moje karijere. Sjećam se, putovali smo tada automobilom iz Francuske, bili i u Opatiji. Volim doći kod vas, uostalom Hrvatska je po cijelom svijetu poznata po ljepotama. Moj odličan prijatelj Zrinko Gregurek me svaki put lijepo ugosti u vašoj zemlji, bili smo nedavno i u Dubrovniku.

Stignete li i uživati?

– Imam takav tempo da nemam vremena uživati u mjestima koje posjećujem. Moja se žena uvijek žali, ona bi u Hrvatskoj željela ostati barem tjedana dana, a ja mogu tek dan ili dva. Samo, da mogu malo duže biti ovdje...*

Okušali ste se kao glumac. Glumili ste u filmu Asterix na Olimpijskim igrama. Alain Delon glumio je Cezara, Gérard Depardieu Obelixa, Michael Schumacher glumio vozača Schumixa....

– Znate koji je bio razlog naših uloga u tom filmu? Pomoć bolesnima! Producent Thomas Langmann je mene i Michaela nagovarao da glumimo u tom filmu. Razgovarali smo Schumacher i ja o tome i zaključili da bi moglo biti zabavno iskustvo. Važnije, vidjeli smo to kao dobru priliku kako bi mogli skupiti novac za naš institut ICM u Parizu. Riječ je o specifičnom medicinskom institutu, koji se bavi istraživanjem mozga i leđne moždine.

Schumacher je glumio vozača, a vi njegovog direktora utrke. Kako ste se snašli, to su uloge u kojima ste sjajno funkcionirali kao duo? Vi ste, osobno imali 106 pobjeda i 14 titula svjetskih prvaka, što momčadskih, što vozačkih.

– Kad gledate taj film, na njegovim kolima vidjet ćete znak ICM, a na našim trkaćim odijelima isti taj logo. To nam je bilo najvažnije, učiniti dobru stvar, ali i oglasiti naš institut. A što se glume tiče, to nam je pomogla moja žena, ona je glumica, mi tu puno nismo znali.

Dakle, Asterix je bio sudionik Olimpijskih igara, utrkivao se, a je li moguće da ćemo jednog dana gledati i utrke Formule 1 na Olimpijskim igrama?

– Sumnjam. F1 nije olimpijski sport, ali nikad ne treba reći nikad. Uostalom, što znači riječ nikad?

>>Prijatelji Hrvati, hvala vam što mislite na Francuze

Komentara 1

ON
onle79
13:17 14.12.2015.

Osvojio si ti nju s puno nula na računu jer visinom i izgledom sigurno nisi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije