Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVUKLA SE

Janica Kostelić više nije doministrica, a poznati sportaš bi je trebao zamijeniti

Janica Kostelić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
23.11.2019.
u 07:00

Odluka je očekivana jer se Janica želi potpuno posvetiti obitelji. Naime, 1. siječnja postala je majka dječaka Oskara.

Janica Kostelić, proslavljena hrvatska skijašica i sportašica, više nije državna tajnica Središnjeg državnog ureda za sport. To je odluka koju je Janica sama donijela, a potvrđena je na 191. sjednici Vlade.

– Na osobni zahtjev, razriješena je Janica Kostelić – poručili su iz Vlade.

Odluka je očekivana jer se Janica želi potpuno posvetiti obitelji. Naime, 1. siječnja postala je majka dječaka Oskara. Otkako je rodila potpuno se povukla iz javnosti, mediji ni danas ne mogu otkriti identitet oca. Mjesec dana nakon rođenja sina Janica se prvi put oglasila na Twitteru.

“Čovječuljak u šetnji”, napisala je ispod fotografije koju je objavila. Na fotografiji, koju je snimila negdje na snijegu, bivša skijašica gleda u kameru, dok se ispod tople zimske jakne nazire glava malenog Oskara, odjevenog u tamnosmeđe zimsko odijelo za bebe.

Mislila je usporiti tempo...

Još dok nije napustila funkciju i dok još nije rodila, uoči jedne od sjednica Vlade, rekla je novinarima o budućem sinu.

– Nije važno hoće li se baviti skijanjem ili politikom.

U prvi trenutak nije mislila da će odustati od funkcije.

– Malo ću usporiti tempo – govorila je još prije samo nekoliko mjeseci.

No, procijenila je da ne bi bila dovoljno dobra u zahtjevnom poslu kao što je funkcija državne tajnice i u odgoju djeteta. Njezinu odluku baš nitko neće dočekati s negodovanjem kao onda kad je na vrhuncu karijere objavila da se više neće baviti skijanjem. Bilo je to u travnju 2007. godine.

– Došao je trenutak da okončam sportsku karijeru. Nije došlo do zasićenja skijanjem, nego su glavni razlog mog oproštaja brojne ozljede. Također, postoji bojazan da mi se ne dogodi nekakva teža ozljeda s težim posljedicama – kazala je tada na pressici u Tomislavovu domu Janica Kostelić i dodala:

– Za moj oproštaj nisu “krivi” novinari nego ja. Obična sam cura koja ne voli o sebi čitati na naslovnicama. Ali još ću reći – nikad ne reci nikad. Naime, neki su se sportaši vraćali i nakon dulje stanke.

Janica Kostelić je tijekom karijere bila četverostruka olimpijska pobjednica, trostruka osvajačica Svjetskog kupa i peterostruka svjetska prvakinja. Na Olimpijskim igrama osvojila je šest medalja – četiri zlatne i dvije srebrne. Također, pobjeđivala je u svim disciplinama Svjetskog kupa, a ukupno je postigla 30 pobjeda u Svjetskom kupu.

Provjeravala rad HNS-a

Nakon skijaške karijere, u 13. Vladi Republike Hrvatske obnašala je dužnost pomoćnice ministra Predraga Šustara u Ministarstvu obrazovanja, znanosti i športa. Nakon što je odobrenjem Andreja Plenkovića, predsjednika 14. Vlade Republike Hrvatske, osnovan Središnji državni ured za šport, Janica Kostelić je 10. studenoga 2016. imenovana prvom državnom tajnicom Odbora za šport, napustivši doministarsko mjesto. Prije godinu dana otišla je na rodiljski dopust, a njezinu dužnost privremeno obnaša Krešimir Šamija, njezin zamjenik.

U tri godine koliko je državna tajnica, Janica se nikad u medijima nije razbacivala velikim izjavama i djelima. Jedan od rijetkih trenutaka kad se spominjala na toj funkciji bio je 2017. godine kad je sportska inspekcija, koja je pod ingerencijom njezina sada bivšeg Ureda, izišla na teren kako bi provjerila rad Hrvatskog nogometnog saveza. Janica ni tada nije htjela previše komentirati, rekla je samo kako “ne bi pretjerano ulazila u rad i postupanje inspekcije te da ona postupa sukladno zakonu i svojim ovlastima”.

U kuloarima se priča da majčinstvo nije jedini razlog njezina odustajanja od funkcije koju je obnašala, a već se špekulira i s imenom osobe koja bi je zamijenila. Navodno, glavni je kandidat za to Josip Pavić, proslavljeni hrvatski vaterpolski reprezentativni vratar. Pavić je ne tako davno bio kandidat za mjesto sportskog direktora Vaterpolskog kluba Mladost. No, klub sa Save u vrijeme kada gleda na svaku kunu nije želio otvarati novo radno mjesto pa je Pavić trenutačno slobodan.

– Prvi mi je glas da bih ja trebao biti kandidat za to mjesto. Nitko me ništa nije o tome ni pitao – zaključio je Pavić. 

Ključne riječi

Komentara 43

DD
dr dragon
08:18 23.11.2019.

Bravo Janice naša sniježna kraljice! Što tebi treba imati posla sa mafijom nepoštenih političkih lažova,prevaranata i na kraju blesavim hr narodom koji je u manjini sklon vrijedjanju bez argumenata. Zato imaš palac gore i ostani brižna majka

KA
kajinx
10:21 23.11.2019.

Zlobnici ! Janica hrvatska Kraljica!

RA
Rafael945
14:08 23.11.2019.

Baš me zanima koje su narodnosti ovi likovi, kojima je Janica trn u oku. Makar i nije teško pogoditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije