Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŠLA U LEGENDU

Janica Kostelić prije 13 godina zlatnim slovima ispisala povijest hrvatskog sporta

Janica Kostelić
Foto: DPA/PIXSELL
1/8
22.02.2015.
u 11:00

Ukupno je na olimpijskim igrama osvojila šest medalja, od čega su četiri bile zlatne, a sve je počelo u Salt Lake Cityju.

Janica Kostelić napustila je svijet sporta 6. listopada 2006. godine u dobi od 24 godine, ali i tako mlada priskrbila si je titulu koja vrijedi i danas - najuspješnija je hrvatska sportašica u povijesti. Ponajprije zahvaljujući Zimskim olimpijskim igrama i medaljama koje je osvajala prije točno 13 godina.

Ukupno je na olimpijskim igrama osvojila šest medalja, od čega su četiri bile zlatne. U Torinu se okitila zlatom u kombinaciji i srebrom u superveleslalomu, no posebno se pamte Igre četiri godine prije u Salt Lake Cityju kad je osvojila tri zlata i srebro. S time da je posljednja medalja, zlatna, stigla upravo 22. veljače.

A prva, također zlatna, stigla je 14. veljače. I možda je ne bi ni bilo da se Janica odlučila voziti spust, koji bi joj ionako zgusnuti raspored dodatno zakomplicirao. Odustala je od te discipline, koja ionako nije bila "njena" te se koncentrirala na kombinaciju. Bio je to pravi pogodak jer osvojila je zlatnu medalju ispred velike Renate Goetschl s dvije odlične utrke u kombinacijskom slalomu u kojemu je bila prva i u fantastičnoj utrci u kombinacijskom spustu. To je bila ujedno i prva hrvatska medalja na Zimskim olimpijskim igrama.

Nakon što je osvojila zlatnu medalju u kombinaciji, Janica je dobila potrebnu sigurnost i vjeru u sebe za nadolazeće utrke. Tri dana kasnije dogodio se uspjeh, koji je bio iznenađenje za mnoge - srebrna medalja u superveleslalomu sa samo 0,05 zaostatka za pobjednicom utrke Danielom Ceccarelli. Janica je samo dva sata nakon osvajanja srebrne medalje u superveleslalomu, već bila na izuzetno zahtjevnoj veleslalomskoj stazi trenirajući s muškim natjecateljima.

Foto: Reuters/PIXSELL

Nakon osvajanja dviju medalja u predjelu Snow Basinu, preselila se sa svojom ekipom u Park City i Deer Valley, gdje su na rasporedu bile tehničke discipline. I dalje je bila potpuno usredotočena na nadolazeće utrke i nije imala vremena za euforiju i slavlje, svjesna da je još očekuju dvije potencijalne medalje.

Već na utrci Deer Valleyu uspjela je doći do prve. Bez obzira na izrazito teške vremenske uvjete i slabo pripremljenu stazu, uspjela je osvojiti slalom pobijedivši drugoplasiranu Francuskinju Lauru Pequegnot sa 0,07 sekundi prednosti. Nakon toga, Janica je bila potpuno opuštena te startajući s brojem 19 osvaja i veleslalom s najboljim vremenom u obje utrke! To je bila njezina četvrta medalja u Salt Lakeu, a treća zlatna. Prije 13 godina nismo znali da će samo četiri godine kasnije i još dvije olimpijske medalje kasnije, Janica prekinuti karijeru.

Navijači su bili uvjereni da će dominacija trajati godinama te da će sa svojim bratom Ivicom srušiti sve moguće rekorde. Tko zna, možda bi u tome i uspjela, možda bi još koji put na dočeku u Hrvatskoj bilo 150 tisuća ljudi. No dok o onome što se nije dogodilo možemo samo nagađati, ostavština Janice Kostelić ono je što ćemo pamtiti i cijeniti jer osim brojnih medalja, kristalnih globusa i pobjeda, njeni uspjesi donijeli su Svjetski kup na Sljeme, a skijanje je dobilo na popularnosti. Nažalost, iz sjene obitelji Kostelić rijetki su uspjeli proviriti, a nitko još izaći...

>> Janica: Bog me očito voli

>> Kostelići postali najuspješnija obitelj u povijesti ZOI!

>> Samo jednu od 10 hrvatskih zimskih medalja nisu osvojili Kostelići

Komentara 6

MI
Mikulici
11:36 22.02.2015.

Janici i obitelji Kostelić svaka čast za sve radosti i veselja koja su nam pružili.Naklon do poda.

Avatar Daruvar_
Daruvar_
12:13 22.02.2015.

(Životna sila Ivice Kostelića) Moralo se otvoriti! Takva predanost rijetko se viđa na sportskomu polju. Ivica Kostelić pokazao se tvrdom kosti - nisu ga slomile razočaravajuće ozljede, neočekivani plasmani, iznenađujuća ispadanja… Pobijedila je životna sila osobe za koju je otac Ante uvijek govorio da za nesvakidašnji trud nije primjereno nagrađena. I kada je proklinjao sudbinu na bolničkomu krevetu, kada je na štakama pravio milimetarske korake na putu povratka na bijele padine, bilo je zapisano da će sa zapanjujućom točnošću i savršenstvom Ivičina životna sila iscijeliti otvorenu ranu na njegovoj duši i tijelu. Trebale su godine da se sve posloži, uskladi pozitivna i negativna energija mladoga Kostelića, ali je u Torinu napokon došao dugo željeni trenutak – ulazak u olimpijsku besmrtnost. I tada su nabujale emocije, Ivica je bio u transu, kao i mi, njegovi navijači koji su nakon takve sportske priče morali pustiti suzu!

Avatar Daruvar_
Daruvar_
12:10 22.02.2015.

Janičino veleslalomsko zlato najveća je pojedinačna pobjeda hrvatskoga sporta u povijesti. Do tada naša junakinja nije nijedanput slavila u toj disciplini, a onda je u zadnjemu nastupu na Olimpijskim igrama deklasirala konkurenciju, ostvarila prednost veću od 90 sekundi. Eurosportov jee reporter zadivljeno komentirao Janičin nastup koji je njegov kolega Ćosić opisao kompjuterski navođenom vožnjom. Inače, znate li koji je bio Janičin savjet bratu nakon upita o receptu za osvajanje svjetskih skijaških vrhova? Janica: "Ivice, samo se pusti niz padinu"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije