Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BILI SU GENIJALCI

Hrvatski majstor proučavao Srbina kako bi se usavršio: Ima malo stopalo...

Miljenko Mumlek
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/6
31.10.2019.
u 18:46

Ni Ronaldo ni Messi još nisu među desetoricom najboljih izvođača slobodnih udaraca u povijesti nogometa iako se približavaju tome društvu

Genijalci našega doba Lionel Messi (32) i Cristiano Ronaldo (34) nastavljaju svoju bjesomučnu statističku utrku u još jednoj kategoriji – pogocima iz slobodnih udaraca. Povod ovoj priči Messijev je pedeseti pogodak iz slobodnjaka u karijeri u prekjučerašnjoj Barceloninoj utakmici s Valladolidom, čime se Argentinac približio Portugalcu na vječnoj ljestvici na samo četiri pogotka.

Pa ipak, ni Ronaldo ni Messi još nisu među desetoricom najboljih izvođača slobodnih udaraca u povijesti nogometa iako se približavaju tome društvu. Ne dosegnu li pak brojku od 59 pogodaka, obojica će se suočiti s poražavajućom činjenicom da je od njih efikasniji bio jedan vratar, Rogerio Ceni, danas 46-godišnji otkačeni Brazilac koji je između 1992. i 2015. godine nastupao za Sao Paulo.

Ja na guzicu, lopta u rašlje

Jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca u Hrvatskoj ligi umirovljeni je Varaždinac Miljenko Mumlek. Kaže da nije vodio statistiku pogodaka iz slobodnjaka, ali sjeća se nekoliko najupečatljivijih.

– Iz slobodnjaka sam zabio za Varaždin Nijemcu Georgu Kochu u pobjedi nad Dinamom, 4:3, jednom sam zabio i Danijelu Subašiću, kada mi je stajna noga proklizala pri izvođenju; ja pao na guzicu, a lopta završila u rašljama. Dva gola iz slobodnjaka na jednoj utakmici zabio sam vrataru Slavena Rodiću – kaže Mumlek.

Vježbali ste slobodnjake, nekoga izvođača kopirali?

– Da, puno sam vježbao na treninzima. Kao mladoga učili su me da je najvažnije izabrati putanju lopte i imati je stalno u glavi. Naravno, važna je brzina zamaha u potkoljenici, pa i veličina stopala, makar to nije pravilo. Primjerice, kopirao sam Mihajlovića i Juninha. Prvi ima izrazito malo, a drugi veliko stopalo. Ja sam nosio broj kopačke 40,5 – nastavlja Mumlek.

Koja je za vas bila idealna udaljenost od gola?

– Između 22 i 25 metara. Pucao sam i iz bližega i iz daljega. Nije mi baš odgovarala velika blizina golu jer je onda putanja lopte prekratka, a tu onda nije lako izvesti idealan šut – zaključio je Mumlek.

Uz njega, najveći majstori slobodnjaka u Hrvatskoj ligi bili su Marin Lalić, legendarni Marko Mlinarić, Joško Popović, Igor Cvitanović, Davor Vugrinec, Dejan Računica, Vlatko Đolonga, pa i Darijo Srna, inače rekorder po broju pogođenih slobodnjaka u reprezentaciji (sedam pogodaka).

Petorica s hat-trickovima

Zanimljivo, nitko iz poretka prvih deset najboljih izvođača slobodnih udaraca nije u toj kategoriji postigao hat-trick. Nogometni almanasi ipak pronalaze petoricu nogometaša kojima je to uspjelo u natjecateljskim utakmicama, a od te petorice samo su dvojica zvučnih imena.

Dvojici njih uspjelo je to u talijanskoj ligi, obojici u dresovima istoga kluba – Lazija. Beppe Signori to je ostvario u travnju 1994. godine u utakmici protiv Atalante, svojim specifičnim stilom – šutom ljevicom bez zaleta. Pet godina kasnije isti pothvat, u istome dresu, ostvario je Srbin Siniša Mihajlović postigavši hat-trick iz slobodnjaka protiv svoga bivšega kluba Sampdorije.

U tom kontekstu citirana je Mihajlovićeva izjava koju je dao nakon završetka karijere.

– Nogomet sam igrao samo zbog slobodnih udaraca. Sam nogomet nisam toliko volio, ali slobodnjaci su mi bili sjajni. To je za mene bio nogomet; da nema slobodnih udaraca, možda ga ne bih ni igrao – kazao je Mihajlović.

Osim Signorija i Mihajlovića, hat-trickove iz slobodnih udaraca postigli su još Škot Ray McKinnon u dresu Dundee Uniteda, Grk Kostas Frantzeskos iz PAOK-a te posljednji u tom nizu, 2015. godine, Brazilac Cristiano da Silva u dresu japanskog prvoligaša Kashiwa Reysola.

Pogoci iz slobodnog udarca:

Juninho Pernambucano (Brazil) 77

Pele (Brazil) 70

Victor Legrottaglie (Argentina) 66

Ronaldinho (Brazil) 66

David Beckham (Engleska) 65

Diego Maradona (Argentina) 62

Zico (Brazil) 62

Ronald Koeman (Nizozemska) 60

Rogerio Ceni (Brazil) 59

Marcelino Carioca (Brazil) 59

Cristiano Ronaldo (Portugal) 54

Lionel Messi (Argentina) 50

>>> Pogledajte što je za Večernji TV rekao Bruno Petković

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije