Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEGA GA STAR POZNANIK

Dinamu se sve posložilo: Idealniji put nije mogao imati, sada mu smiješi lova do krova

12.08.2021.
u 09:53

Slabijeg suparnika od Sheriffa imao je samo 2015. godine, bio je to albanski Skenderbeu. Uopće, cijeli Dinamov put prema Ligi prvaka ove sezone nije mogao biti idealniji: Islanđani, Ciprani, Poljaci pa Moldavci. Da si je Krznar sam birao, ne bi mogao smisliti lakši put.

Dinamo je na korak do plasmana u Ligu prvaka, do Uefine premije od 15,25 milijuna eura: preostaje mu samo jedan koračić, izbacivanje svoga staroga poznanika, moldavskoga Sheriffa. Za Dinamo je ovo zapravo i očekivan scenarij budući da je razlika u klasi u odnosu na Legiju bila izražena već u prvome susretu. Poljaci su jednostavno u ovom trenutku preslabi za hrvatskog prvaka, čak i ako on nije u top-formi.

Jer, Krznarov Dinamo kao da još nije zagrijao motore i u fazi napada još uvijek ne djeluje onako zastrašujuće moćno kao kada je pomeo Tottenham. No Dinamo je naučio igrati na rezultat, Dinamo više nitko ne može impresionirati ni zastrašiti, on ne podliježe nikakvom pritisku, niti se slama pod imperativima.

Dinamo je zrela, ozbiljna europska momčad i bila bi prvorazredna senzacija kada ove sezone ne bi nastupio u Ligi prvaka. On tamo i pripada. Ispadne li pak nekim čudom od Sheriffa, nastupao bi u grupnoj fazi Europske lige.

Inspirativan ambijent

Ključni trenutak ovoga dvoboja, odigranoga u doista užarenome, ali inspirativnome ambijentu, zbio se u 20. minuti kada je 21-godišnji lijevi bek Bartol Franjić manirom rutinera pospremio loptu u mrežu Poljaka. Bila je to akcija plavih iz školskih udžbenika, u kojoj je i asistencija Ivanušeca bila maestralna.

A u strijelce se prvi put u europskoj utakmici upisao Bartol Franjić, dečko iz Dugog Sela, čak dvadeset godina mlađi od vratara Legije! Franjić je rođen u siječnju 2000. godine, a u to vrijeme otkačena je poljska vratarska legenda branila već treću seniorsku sezonu. Franjiću je ovo pogodak života, i postigao ga je s pozicije na kojoj igra silom prilika.

Zanimljivo, poljski list Sport krivcem za Dinamov pogodak označio je desnoga braniča Legije – Josipa Juranovića. U naslovu izvješća s utakmice taj list naglašava kraj Legijinih snova o Ligi prvaka, a Juranovića pita: “Zašto?”

– Ivanušec je imao loptu na 20 metara i sjajno ugledao lijevog beka Bartola Franjića kako ulazi u šesnaesterac. Jedina zagonetka ostaje zašto ga je Juranović pustio – piše očito razočarani izvjestitelj Sporta.

– Na kojoj god sam poziciji, uvijek ću dati maksimum, a sada sam imao sreće da sam zabio gol s te defenzivnije pozicije. Prošli smo dalje, nema veće sreće od toga. Plaćam ručak Ivanušecu? Ma naravno, on je odigrao tu glavnu ulogu, dobro mi je to dodao, na meni je to bilo da pogodim – izjavio je Dinamov junak Franjić (koji je u drugom poluvremenu igrao u veznom redu) te dodao:

– Teško se u utakmici prešaltati s jedne pozicije na drugu, ali to je nogomet, moraš biti unutra svih 90 minuta i na kraju se to isplatilo; pred 30 tisuća ljudi, to smo čekali dugo vremena! Prednost protiv Sheriffa je to što igramo prvu u gostima i nadam se da će kod kuće biti puno navijača i da ćemo otići u Ligu prvaka.

Idealan ždrijeb

Dinamo i Sheriff tri su se puta međusobno sastali u pretkolima Lige prvaka, ali nikada do sada u play-offu. U ljeto 2010. godine Moldavci su izbacili plave pod vodstvom Velimira Zajeca na jedanaesterce u 3. pretkolu, a 2012. (Ante Čačić) i 2013. godine (Kruno Jurčić) Dinamo je lakoćom prolazio, s ukupnih 5:0 pa 4:0 u istoj fazi natjecanja.

Dinamo je posljednji put u play-offu Lige prvaka nastupio u kolovozu 2019. godine kada je izbacio norveški Rosenborg. U šest prethodnih pokušaja u ovoj fazi natjecanja bio je eliminiran dva puta: 2013. godine od bečke Austrije te 2018. godine od Young Boysa.

Slabijeg suparnika od Sheriffa imao je samo 2015. godine, bio je to albanski Skenderbeu. Uopće, cijeli Dinamov put prema Ligi prvaka ove sezone nije mogao biti idealniji: Islanđani, Ciprani, Poljaci pa Moldavci. Da si je Krznar sam birao, ne bi mogao smisliti lakši put. 

>> Pogledajte i veliki razgovor s Goranom Ivaniševićem

Ključne riječi

Komentara 13

DI
Dingo
10:04 12.08.2021.

Idealan put? To je kao stvar sreće ili klubskog koeficijenta? Pišite istinu jer će neki navijač kazati da njegov klub nije imao takve sreće pa nije naletio na Debrecen, Gziru United, Tobol..... Legija od nenositelja u 3 predkolu je bila najopasniji protivnik sa nevjerojatnom podrškom navijača. sada Sheriff je lakši protivnik, ali to ne znači da se s njima možeš sprdati i uzeti prolaz zdravo za gotovo, a Dinamo je to i jedne sezone naučio. Samo zahvaljujući nesposobnosti i neodgovornosti ostalih prvoligaša Dinamo je primoran startati sezone od prvog predkola iako je pojedinačno u samom vrhu klubova izvan liga petice.

Avatar Bill Carson
Bill Carson
11:24 12.08.2021.

Hajduk ima savršene protivnike, amatere iz Malte, Gibraltara i Andore.... Problem je što je teško pobjediti protiv zubara i električara koji su uzeli slobodan dan na poslu :-D

VR
vrbaZG
11:33 12.08.2021.

Dinamo je u 2. i 3. pretkolu dobio najteže moguće protivnike. U 4. pretkolu je dobio protivnika koji je tu došao izbacivši ekipu s jačim koeficijentom... Možda se sada čini kao idealan ždrijeb, ali u trenutku ždrijebanja činilo se punoo gore. Dinamo nikada nije imao jači koeficijent i manje brige, uvijek se (osim možda prošle i pretprošle godine) skoro do zadnjeg trenutka čekalo hoće li netko ispasti kako bi bili nositelji u zadnjem pretkolu. Prije je bio i drugačiji sustav ždrijebanja, tj. nije se ždrijebalo jedno kolo unaprijed kao sada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije