Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PADOVI I USPONI

Dinamo slavi veliki uspjeh, a sve je mirisalo na veliko razočaranje

Dinamo protiv Krasnodara igra za osminu finala Europa lige
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/9
26.02.2021.
u 07:00

Plavi su u novu sezonu ušli nakon previranja, Zoran Mamić trebao je biti samo prijelazno rješenje, no kako je Matjaž Kek ipak odustao od dolaska, mlađi Mamić ostao je trajno rješenje, što dobrom dijelu navijača nije baš dobro leglo.

Puno je pohvala dobio Dinamo za svoja europska izdanja, kako navijača tako i nogometnih stručnjaka, morali su mu se nakloniti svi koji su gledali europska izdanja plavih. Doduše, taj novi uspješan europski put nije počeo nimalo obećavajuće, prije bi se reklo da je mirisalo na veliko razočaranje. Već nakon prvih utakmica plavi su, a pogotovu trener Zoran Mamić, dobili kritike jer bilo je puno muke, pa i razočaranja na startu.

Plavi su u tu novu sezonu ušli nakon previranja, Zoran Mamić trebao je biti samo prijelazno rješenje, no kako je Matjaž Kek ipak odustao od dolaska, mlađi Mamić ostao je trajno rješenje, što dobrom dijelu navijača nije baš dobro leglo.

Ispali od Ferencvárosa

Plavima na ruku nije išao ni novi sustav kvalifikacija za Ligu prvaka, zbog koronavirusa igralo se samo na jednu utakmicu, a onda ni ždrijeb nije pomazio maksimirsku momčad. Prvo je dobio rumunjski Cluj, u drugom pretkolu teško je mogao dobiti nekog jačeg. I odmah prava drama iako se činilo da neće biti tako kad je prvi ovosezonski pogodak za vodstvo 1:0 postigao Amer Gojak. No u nastavku je sve krenulo loše, isključen je Théophile-Catherine, a domaćini su dobili jedanaesterac. Dominik Livaković je to “skinuo”, no kasnije je Cluj izjednačio, Kastrati ponovno doveo Dinamo u vodstvo, da bi u 93. minuti Debeljuh matirao Livakovića. U produžecima pogodaka nije bilo pa su odlučivali jedanaesterci, Rumunji su jednom bili neprecizni, jednom je obranio Livaković. Kod plavi su bili precizni Petković, Leovac, Ademi, Stojanović, Dilaver i Gvardiol, jedino Gojak nije uspio zabiti. No, slavilo se nakon te drame u plavoj svlačionici. Ali i spremalo za novi ispit protiv dobro znanog Ferencvarosa s kojim se Dinamo u kvalifikacijama obračunao u kvalifikacijama za Ligu prvaka 2019. godine slavljem u Pešti s 4:0 i remijem (1:1) u Maksimiru. No, sad je bilo drukčije, već na startu su Mađari poveli, Uzuni autogolom vratio nadu, ali ju onda i pogotkom za Ferencváros ugasio i Dinamo se oprostio od Lige prvaka, svog velikog cilja.

Utjehu je mogao potražiti u Europskoj ligi, ali tu je prvo trebalo proći kvalifikacije. Sad je ždrijeb ipak bio naklonjeniji Zagrepčanima, bili su domaćini u toj jednoj utakmici estonskoj Flori i već nakon 26 minuta Dinamo je pogocima Gavranovića i Ademija imao 2:0, u nastavku su gosti smanjili, ali svojim drugim pogotkom Ademi je osigurao igranje u skupini Europske lige.

Nisu u Maksimiru bili baš sretni sa ždrijebom, ali najavljivali su da imaju kvalitetu “potući” se s renomiranim Feyenoordom i CSKA Moskvom te pomalo nepoznatim austrijskim Wolfsbergerom. I tko zna kako bi se sve razvijalo da Dinamo, kao na startu, u Cluju, nije imao sjajnog Livakovića, kojim bi smjerom otišlo to igranje u skupini. Već u osmoj minuti Livaković je obranio jedanaesterac Berghuisu, a imao je i još nekoliko sjajnih obrana. Imao je zadnjih 20 minuta Dinamo igrača više, ali rezultat se nije mijenjao.

Plavi su svoju mrežu, ponovno zahvaljujući odličnom Livakoviću, ali i jako dobroj defenzivnoj igri, u Moskvi sačuvali. A onda je krenuo sjajan niz, četiri pobjede do kraja igranja po skupinama. Prvo dvije uzastopne pobjede nad Wolfsbergerom koji je, pokazalo se, bio jako neugodan i Feyenoordu i Moskovljanima i prošao dalje.

Ključno u Rotterdamu

I onda je stigla ključna utakmica, a i nju su plavi odradili maestralno, s 2:0 slavili su u Rotterdamu pogocima Petkovića iz jedanaesterca i Lovre Majera, osigurali su europsko proljeće, a sve zasladili u zadnjem kolu s 3:1 pobjedom nad CSKA Moskvom pogocima Gvardiola, Oršića i Kastratija. Šteta je što je Bistrović zabio taj jedan pogodak za rusku momčad jer do tada plavi nisu primili nijedan pogodak što nikad nikome nije uspjelo ni u skupinama Lige prvaka ni Europske lige, no i ovako su postavili rekord od 527 minuta bez primljenog gola.

I čekali su plavi ždrijeb šesnaestine finala Europske lige, prvog suparnika u novom europskom proljeću. I Zoran Mamić je pogodio da će to biti ruski Krasnodar.

– Nije da sam želio Krasnodar, ali imao sam osjećaj da ćemo izvući baš njih – kazao je Zoki.

Ključne riječi

Komentara 8

LU
Ludwik
07:36 26.02.2021.

Ovo Dinamovo proljeće jedan je od većih uspjeha hrvatskog klupskog nogometa. Ovaj uspjeh je nešto što nije leglo ni MSM dnovinarima niti nekim "navijačima"... Ali tko ih, znate već šta, mi Hrvati ćemo slaviti i uživati u još najmanje dvije europske utakmice!

ER
EroK
07:48 26.02.2021.

Ha-ha-ha! Mirisalo na jad i bijedu zavidnih gubitnika!

Avatar Moxa
Moxa
08:13 26.02.2021.

Dobro da nije naslov "Dinamo se slabašnom igrom provukao s4:2 dok Je C: Zvezda odličnom igrom nesretno ispala"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije