Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport reprezentacija

Čelnik FARE-a: Velika je zabrinutost zbog nacionalizma u Hrvatskoj!

Do sada se FARE u Hrvatskoj poistovjećivao s imenom Zorana Stevanovića, koji je dobio epitet glavnog “drukera” u Hrvatskoj.
23. srpnja 2017. u 10:25 110 komentara 15858 prikaza

Već nekoliko godina postoji “dežurni” krivac za kazne zbog kojih ispaštaju hrvatski nogometni klubovi. Sigurno je to FARE, rečenica je koja se čuje već nekoliko minuta nakon objave. No, FARE ili Football Against Racism in Europe bavi se plemenitim radom zbog kojega je i Uefin partner.

Borba protiv rasizma i drugih netrpeljivosti na stadionima fokus je FARE-a. Do sada se FARE u Hrvatskoj poistovjećivao s imenom Zorana Stevanovića, koji je dobio epitet glavnog “drukera” u Hrvatskoj.

Dinamo - Cibalia Maksimir Dinamo pobjedom najavio prvi europski ispit protiv Odda

Ipak, kako nam je rekao Piara Powar, čelni čovjek FARE-a, Stevanović je, iako je njegova udruga doista članica FARE-a, s tim imao malo veze.

Uefa odlučuje o kaznama

– Naši članovi doista nisu uključeni u praćenje međunarodnih utakmica. To čine promatrači čija vam imena, naravno, ne mogu otkriti. Način na koji se promatrači biraju i educiraju te etički kod njihova ponašanja javno su dostupni. Na Balkanu je riječ o visokoprofesionalnim iskusnim osobama koje potpuno razumiju jezik, događanja u regiji i navijačku kulturu – objasnio nam je Powar dodajući da jedino Uefa upravlja pravnim procesima koji vode do kažnjavanja, a to se čini u skladu s međunarodnim standardima zakonskih praksi u sportu te nema mjesta manipuliranju treće strane.

1 / 3

– Promatrač FARE-a podnosi izvještaj Uefi koja će ga prihvatiti ako zadovoljava najviše standarde te će ga u tom slučaju uzeti kao dokaz zajedno s drugim materijalom vezanim uz konkretan događaj, sve to kao dio pravne procedure. Nikakva se akcija ne poduzima ako nema konkretnih dokaza. Odlučivanje o kazni sasvim je u domeni Uefe pa je najbolje da o tome razgovarate izravno s njima – govori Powar. Napominje da je mreža koju vodi legalno registrirana nevladina udruga koju su priznali Ujedinjeni narodi, Vijeće Europe, Europska komisija i mnoga druga tijela uključujući Uefu i Fifu. Dobili smo odgovor i na pitanje jesu li promatrači FARE-a plaćeni za svoj rad.

– Nadoknađuju im se samo troškovi, primjerice putni troškovi i smještaj, ako je potrebno. Za svoj rad ne dobivaju nikakvu plaću. Uz to su obvezni postupati unutar vrlo jasnoga etičkog okvira u koji prije svega spada neutralno mišljenje uz brojne druge stvari – rekao nam je FARE-ov čelnik.

U objašnjenju koje se nalazi na FARE-ovoj web-stranici piše i kamo se šalju promatrači. Riječ je o utakmicama za koje se procijeni da nose rizik od povećanog izražavanja rasizma, ekstremnog nacionalizma, ksenofobije, antisemitizma ili homofobije. Ne idu na utakmice nacionalnih natjecanja, no ipak o njima prikupljaju informacije da bi dobili cjelovitu sliku. Rad je promatrača dobrovoljan, a ne šalje ih se na utakmice momčadi za koju navijaju ili njezina suparnika. Njihov se identitet štiti, a izvještaji temeljito provjeravaju, piše na FARE-ovim stranicama na koje nas je Powar uputio.

HNS radi i dobre stvari

U incidente koji se prijavljuju spadaju nacistički pozdravi, skandiranja, zastave, barjaci, ali i odjeća, dijelovi navijačke koreografije, slogani i pjesme koje se pjevaju za vrijeme utakmice. Primjerice, za vjerojatno najpoznatiji incident na našim stadionima, kada je Joe Šimunić nakon pobjede nad Islandom u studenom 2013. navijače potaknuo na ustaški pozdrav, piše: „Josip Šimunić i hrvatski navijači skandirali su ekstremno desničarski slogan. Detalje incidenta FARE je poslao Fifi. Hrvatsko je pravosuđe kaznilo Šimunića s 3140 eura zbog širenja rasne mržnje“.

Ilie Nastase ITF objavio Teniska legenda suspendirana zbog rasističkih i seksističkih ispada

Već pet dana kasnije FARE bilježi i incident na utakmici 1. HNL između Hajduka i Osijeka na kojoj „ekstremni navijači Hajduka, Torcida, izvikuju homofobne i ekstremno desne slogane“. Cijeli je niz takvih događaja zabilježen na FARE-ovu webu, ali i brojni pozitivni poput, primjerice, HNS-ovih aktivnosti za postizanje tolerancije kod mladih. Zanimalo nas je i postoji li neko rangiranje zemalja po broju podnesenih izvještaja ili na njima utemeljenih kazni. Odgovor je da takve ljestvice nema, no ipak se na neke regije posebno pazi.

– Balkan ostaje područje zabrinutosti zbog visokog udjela nacionalizma u nogometu. Imali smo promatrače na nekoliko utakmica u regiji tijekom uvodnih kvalifikacijskih utakmica za Ligu prvaka i Europsku ligu te smo, kada smo vidjeli da je tako nešto potrebno, poslali izvještaj o klubovima iz drugih zemalja regije. Posljednjih je sezona stupanj zabrinutosti zbog incidenata vezanih za nastupe hrvatske nacionalne momčadi bio veći, ali HNS je poduzeo neke jake mjere posljednjih godinu i nešto – ističe Piara Powar.

Prijavio ih FARE Šok na Poljudu! Hajduk protiv Brondbyja pred praznim tribinama

Što se samog Zorana Stevanovića tiče, čelnik je FARE-a upoznat s pisanjem o njemu u hrvatskim medijima.

– Želim biti jasan, Zoran Stevanović nije glasnogovornik FARE-a u Hrvatskoj, njegova udruga za mlade jednostavno je članica isto kao što je to više od 130 drugih organizacija u Europi. Mogu potvrditi i da Zoran Stevanović nije promatrač – razbio je svaku dvojbu vezanu za prijave hrvatskih klubova Piara Powar.

Hajduk Vamos Carrillo! Kako je Katalonac lošeg engleskog osvojio Splićane VELIKA BESPARICA Ovo je HNL: Sezona tek počela, a igrači su pod ovrhama i nemaju od čega živjeti! Dinamo - Cibalia Dobar start plavih Još puno rupa treba Dinamo zatvoriti
Rajko Dujmić
ODLAZAK LEGENDE
Kakav oproštaj od Rajka Dujmića! Naježit ćete se kad ovo vidite
Gorenje
Pametni savjeti
Borba protiv otpada: Bacamo hrane više nego ikada, ali postoje načini kako to smanjiti
  • gunny01:

    Da nema rasizma, grupe kao FARE nebi mogle živjeti na državnoj sisi. Zato FARE izmišlja rasizam, jer ne pili granu na kojoj sjedi. A nacionalizam je ljubav prema domovini, i što je tu loše?

  • kajbum:

    Cetnicka organizacija

  • Shariel Aron:

    Jovica Stevanović nema ništa sa tim. Ja sam zabrinut zbog korupcije u FARE koju nitko ne istražuje.