Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE IDUĆI?

Čačić: konfliktan tip ili samo izbornik sa stavom?

Ante Čačić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
14.04.2016.
u 12:46

– Lovren je ‘debilček’ po ponašanju. Kako se kapetan Srna mogao dugo zagrijavati i to podnijeti bez riječi prigovora, a Lovren ne može? Istina, dijelim mišljenje onih koji tvrde da je Čačić taj sukob trebao riješiti iste sekunde, i tu je kao izbornik pogriješio. Međutim, ono što je kasnije napravio Lovren cirkus je koji si ne smije nitko dozvoliti – rekao je Laljak.

Ante Čačić na najboljem je putu da po zavidnom broju eliminacija iz kruga reprezentativaca dostigne svoga prethodnika na klupi vatrenih. Naime, Niko Kovač u nepune je dvije izborničke godine u mirovinu poslao čak petoricu zaslužnih igrača, od kojih su čak trojica, Dudu, Vukojević i Jelavić, to učinila naprasno, gnjevni na šefa. Pletikosa se povukao gospodski, bez teških riječi, dok je Joe Šimunić presudio sam sebi.

Ante zvani Metla u pola godine svoga mandata počistio je već dvojicu, Ivicu Olića i Dejana Lovrena, obojicu maestralno izvukavši na brisani prostor, provocirajući njihovu reakciju. Pa je dobio ono što je i priželjkivao.

Plavi u niskome startu

Ne ulazeći u ispravnost izbornikove politike, ovdje stavljamo pod povećalo Čačićevu eksplozivnost u odlučivanju, kratak fitilj koji je u posljednje četiri godine razbucao pola Dinamove svlačionice, a po novome i reprezentaciju.

Kako je počelo kod Ante, do Eura će nam još ponestati igrača, premda bi to izbornik s lakoćom kompenzirao, dakako regrutacijom iz Maksimira. Tako se već zna da će Lovrena zamijeniti Šifo, Olićevu poziciju pokrit će Pjaca, a posljednji krug prijava za EP u niskom startu pratit će Antolić, Ćorić, Rog, Brekalo i Šemper.

– Antu Čačića poznajem kao čovjeka koji ne voli gubiti ni na haklu, a kamoli s reprezentacijom. Dakle, njegove odluke o Oliću i Lovrenu treba gledati kroz prizmu rezultata, koji mu je očito bio najbitniji – kaže Ilija Lončarević, kojemu je Čačić svojedobno bio tehniko u NK Zagreb.

Je li Ante pritom pogriješio?

– Kao izbornik nije smio dopustiti da dođe do tih sukoba. Ako je i znao da ima nezadovoljnih, to je morao riješiti u četiri zida s igračem, a ne dopustiti da novinari potegnu to pitanje. Pa da uslijede onakve reakcije – dodaje Lončarević.

Koji su to konflikti?

Je li, s obzirom na već impresivan niz sukoba s igračima, u pitanju Čačićeva nezgodna narav?

– Svaki trener bira svoj put i najbolje zna s kakvim karakterima ima posla. Stvar je individualna, koliko trener ima sposobnosti nositi se s ekscesnim situacijama – izbjegao je Ilija izravan odgovor.

Je li Ante Čačić konfliktan trener, pitamo njegova nekadašnjeg šefa u Interu Branka Laljka.

– A koji su to njegovi konflikti? – uzvratio je protupitanjem i nastavio: – Za razliku od brojnih trenera-guzonja, koji čekaju da netko taj posao obavi umjesto njih, Ante je frajer koji ima muda isluženim igračima reći: ti više ne možeš igrati. Čačić će i pod cijenu da ostane bez posla reći svoje mišljenje.

Ali Lovren je igrač u naponu snage?

– Da, ali je ‘debilček’ po ponašanju. Kako se kapetan Srna mogao dugo zagrijavati i to podnijeti bez riječi prigovora, a Lovren ne može? Istina, dijelim mišljenje onih koji tvrde da je Čačić taj sukob trebao riješiti iste sekunde, i tu je kao izbornik pogriješio. Međutim, ono što je kasnije napravio Lovren cirkus je koji si ne smije nitko dozvoliti – zaključio je Laljak.

Čačić, naravno, nije prvi izbornik u konfliktu s reprezentativcem, ali je prvi koji je za jezik potegnuo kapitalce. Otto Barić svojedobno je naletio na volej Šeriću, koji ga je nazvao seljakom, Joe Šimunić obrisao je pod Bilićem jer ga on nije koristio na EP-u u Poljskoj, Pranjić se privremeno bio oprostio od reprezentacije gnjevan na Štimca... No nikada se nijedan naš izbornik nije hladno odrekao tako važnoga igrača uoči velikog natjecanja.

Čačić je tako preuzeo veliki rizik, svjesno ušao u još jednu avanturu, ali istodobno i otvorio natječaj: tko će, nakon Olića i Lovrena, sljedeći izletjeti?

Zato, dragi pratitelji i simpatizeri reprezentacije, kada uskoro na Rujevici budemo lomili San Marino, prisilite se na trenutak skrenuti pozornost s tog spektakla prema poligonu za zagrijavanje domaće momčadi. Tamo će se zasigurno odvijati veća drama nego na igralištu. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije