Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Finale ABA lige

Aco: Sjajni Jović manje će nedostajati Zvezdi nego Ryan Boatright Cedeviti

08.02.2017., Dom sportova, Zagreb - 6. kolo skupine H TOP-16 Eurokupa, KK Cedevita - Unicaja Malaga. Marko Tomas.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
10.04.2017.
u 16:15

I hrvatski izbornik Aleksandar Petrović Zvezdu smatra favoritom, no on više žali za neigranjem Boatrighta

KK Cedevita pred svojim je četvrtim finalom regionalne lige (u Beogradu, danas u 19 sati). U prethodna tri nikad nisu slavili, a nitko ih ne vidi favoritima niti u ovome.

Samo jednom Cedevita je bila favorit finala, no Repešina momčad kiksala je protiv Cibone, a zbilo se to na nezaboravnom Final Fouru u Beogradu 2014. U finalnoj seriji 2015. protiv Crvene zvezde Cedevita je izgubila 3:1.

U Pioniru padali i Real i CSKA

Mnogi će reći da je takav ishod vjerojatan i ove sezone na što ih navodi niz činjenica među kojima su i 16 Zvezdinih pobjeda u Euroligi (protiv Reala, Fenera, CSKA...) i samo jedan poraz u ligaškom dijelu ABA lige (25-1). Cedevita je pak imala šest poraza (19-6) od kojih su dva i protiv Zvezde. Još je nekoliko činjenica koje favoriziraju zvezdaše, a to je da imaju prednost domaćeg terena i dužu rotaciju.

Zagrepčani će imati i rotaciju kraću za dva igrača (Boatright, Arapović) pri čemu bi izostanak Amerikanca mogao biti ključni faktor. No, ni Zvezda ne može računati na svog najboljeg pojedinca, razigravača Stefana Jovića, pa to Cedeviti ipak ostavlja određene izglede o čemu govori i hrvatska trenerska legenda Mirko Novosel:

- Jović je 20-30 posto vrijednosti momčadi, a Simonović im je ispao iz šuterske forme pa to nije Zvezda iz prvog dijela. Cedeviti će Boatright nedostajati u napadu, pogotovo onaj koji ne dribla previše i ne zalijeće se, ali neće nedostajati u obrani. On je jedan od rijetkih Amerikanaca koji igra tako lošu obranu, a on, svjestan toga, to pokušava kompenzirati u napadu, igrom jedan na pet.

U činjenici da se prve dvije utakmice igraju u Beogradu, Novosel vidi i neke Cedevitine prilike:

- Zbog imperativa da prve dvije moraju dobiti, zvezdaši bi se mogli naći pod velikim psihičkim pritiskom što se može manifestirati u šutu. A “break” se najlakše može napraviti u prvoj jer kada serija ode do kraja onda ipak odlučuje kvaliteta. Ako bi Cedevita dobila jednu u Beogradu, onda bi se sve odlučivalo u Zagrebu.

I hrvatski izbornik Aleksandar Petrović Zvezdu smatra favoritom, no on više žali za neigranjem Boatrighta nego Novosel:

- Bez obzira što je disperzija lopti bez njega bolja, s obzirom na količinu “ludila” koju taj igrač ima, ti nikad ne znaš kada dolazi utakmica u kojoj on može kreirati puno toga. On bi bio faktor kojeg bi se Zvezda jako bojala.

Igrati s nižom petorkom

S obzirom na monolitnost Zvezdina sustava igre, čak i kada Jović ne igra, Petrović kolegi Mršiću predlaže taktičku varku:

- Ja bih išao na smanjivanje petorke jer bi se sa Tomasom na lažnoj četvorci u prijenosu lopte rasteretili vanjski igrači, a on bi to protiv Simonovića i Mitrovića mogao rješavati. Cedevita nije favorit i ona mora povući potez iznenađenja, nešto što dosad nije igralo. Bude li se pak igralo istim figurama, Zvezda će biti u velikoj prednosti. Jer, kada Jenkins, Lazić i Dangubić krenu pritiskati vanjske igrače, pitanje je koliko cedevitaši tome mogu odoljevati.

Suprotno Novoselu, Petrović drži da Boatright više nedostaje Cedeviti, nego Jović Zvezdi.

- Zvezda je i bez Jovića deklasirala Budućnost jer se oslanja na sustav igre koji proizlazi iz kontiuniranog pritiska u obrani u čemu će pomoći i publika jer se ovaj finale ne igra samo za prvaka ABA lige nego i za prolazak u Euroligu. A njen Final Four je sljedeće godine upravo u Beogradu.

Komentara 1

Avatar comandante
comandante
16:26 11.04.2017.

veeeliki stručnjaci, buaahahaha, kakava analiza!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije