Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO

Višnjić: Svi me u Americi pitaju za Hrvatsku, osjećam se kao ataše

goran višnjić (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
11.04.2013.
u 20:50

Zvijezda serije “Red Widow” i filma “The Counselor” za Ekran otkriva sve o tržištu glume u Americi, ali i kako provodi dane sa sinovima koje od milja zove razbojnicima

Malo koji hrvatski glumac u životopisu može navesti da je bio liječnik u jednoj od najgledanijih serija “Hitnoj službi”, snimao s Nicole Kidman, Christopherom Plummerom, Jennifer Garner, snimio spot s Madonnom, surađivao s redateljima kao što su David Fincher i Ridley Scott te da je Daniela Craiga pozvao u Hrvatsku na jedrenje... Ustvari, niti jedan osim Šibenčanina Gorana Višnjića koji karijeru više od deset godina gradi u Americi.

Negativac sa stilom

Trenutno je zaokupljen promocijom ABC-jeve serije “Red Widow” koja se premijerno počela emitirati u ožujku i gotovo je nemoguće uhvatiti ga jer stalno leti između New Yorka i Los Angelesa u kojem živi sa suprugom Ivanom i sinovima, šestogodišnjim Tinom i Vigom koji će uskoro proslaviti drugi rođendan. Ipak, uspio je zastati i uhvatiti malo vremena kako bi nam ispričao nešto o seriji, budućim planovima, ali i tome kako se zabavlja sa sinovima koje od milja zove razbojnicima.

– U seriji glumim Christiana Schillera kojeg je teško opisati u dvije riječi, ali ako pokušam, najlakše je reći da je on razbojnik sa stilom – priča Goran Višnjić o seriji čija se radnja vrti oko života Marte Walraven (Radha Mitchell), udovice mafijaškog šefa koja nastavlja suprugov posao i ne preza ni od čega kako bi zaštitila svoju obitelj. Njezina oca Andreja glumi Rade Šerbedžija, a Goran je šarmantni negativac.

– Melissa Rosenberg, koja je kreirala seriju, i ja sate smo proveli u razgovoru o smjeru u kojem treba voditi karakter moje uloge. On je lik kakvog dosad nisam igrao i bilo je strašno zanimljivo graditi ga kroz sezonu. Ima poseban odnos s ocem koji ga je obilježio, a zanimljivo je da ćemo upoznati njegovu obitelj, što inače nije običaj s negativcima. Kroz seriju se mijenja, a promjeni je podložan i njegov odnos s Martom koji iz poslovnog prerasta u neku vrstu opasne romanse. To ‘opasne’ najlakše je opisati rečenicom iz serije: “Nije dobro ako se Schiller u tebe zaljubi jer to znači da mu postaješ smetnja i lako je moguće da će te eliminirati” – govori glumac. Riječ je o mini-seriji od osam epizoda snimljenih u tri mjeseca u Vancouveru, a u svibnju će se znati snima li se i druga sezona.

Svi idu na audicije

Osim serije, Goran je snimio i film “The Counselor” koji je režirao Ridley Scott. S impozantnom glumačkom listom koja, osim Gorana, uključuje Brada Pitta, Javiera Bardema, Michaela Fassbendera, Penélope Cruz i Cameron Diaz, triler o životu odvjetnika koji doživljava kafkijanski preokret kada upadne u svijet dilera droge, već sada je kandidat za Oscara.

– U filmu imam dosta malu ulogu. Pojavljujem se samo u sceni s Cameron Diaz. Nažalost, nisam radio ni s Bradom ni s Javierom – smije se skromno i nastavlja:

– Ali puno vremena proveo sam s Ridleyjem. Čak i nakon što je film snimljen, odlučio se za neke promjene u scenariju pa smo zadnju scenu, koja je u biti epilog filma, snimali ponovno.

Američka premijera “The Counselora” je 15. studenoga, a Hrvatska još nije potvrđena.

– Ne mogu obećati da ću se pojaviti na hrvatskoj premijeri, ali kako mi je Ridley rekao, s filmom najvjerojatnije idemo na filmski festival u Veneciju koji se održava u kolovozu – kaže Višnjić.

Dobra i zanimljiva stvar glume je, priča, što si konstantno u hvatanju novih uloga i želiš napraviti nešto novo i toga se još nije zasitio.

– Neke kolege me i danas pitaju u čudu: “Zar zbilja još moraš na audicije?” A ja kažem da, to je ovdje obavezno i normalno za većinu filmova. Glumac u Americi ima puno pokušaja, puno neuspjeha i puno situacija u kojima ipak na kraju ubode dobar projekt. Vlada konstantna borba. Ne možete se uljuljati i očekivati da ćete tako postati ili ostati zvijezda. Čak i izrazito popularni glumci moraju stalno razmišljati kako održati karijeru svježom – kaže.

I kada ga kao znatiželjno dijete pitate s kim se od glumaca holivudske A liste i privatno druži, on se opet smije i odgovara:

– Snimanja filmova ovdje traju jako kratko i s ljudima s kojima glumite najčešće uspijete razviti samo profesionalni odnos. Privatno se družim s ekipom iz “Hitne službe”: Anthonyjem Edwardsom, Scotom Grimesom... Dobri smo prijatelji i često se viđamo. Ali nemam nikakvih drugih celebrity prijatelja!

Zahvaljujući Goranovu opisu hrvatskih ljepota, kako je nedavno ekskluzivno u Ekranu i otkrila, našu zemlju posjetila je i Julianna Margulies iz “Hitne službe”. A ulogu svojevrsnog turističkog i kulturnog ambasadora svoje domovine Goran obavlja i dalje.

Pomalo sam i kulturni ataše

– S kim god da radim i pričam, a da i nije u filmskom poslu, tema nam skrene na Hrvatsku. Puno njih me pita kamo bi u Hrvatskoj trebali otići, a ja, ovisno o vremenu, prijevoznom sredstvu kojim idu, tome koliko ostaju i u koje godišnje doba idu, već imam razrađen turistički vodič za zimu ili ljeto, najam rent-a-cara... Pomalo sam doista ataše Hrvatske u Americi, što bi, uostalom, trebala raditi, a i radi, većina naših ljudi ovdje.

 

Domaću kinematografiju prati zahvaljujući prijateljima koji mu dođu u posjet i donesu DVD-e s hrvatskim filmovima.

– S poslovima i klincima jako je teško uhvatiti korak sa svime. Ali vrijeme koje provodim na putu u avionu često koristim za gledanje raznih filmova pa ih na jednom letu vidim i četiri zaredom – kaže Goran. U Hrvatskoj je zadnji put bio prije mjesec dana, kad je sa snimanja u Londonu skočio do Šibenika vidjeti roditelje. Ljetos je u domovini bio više od dva mjeseca, a sličan mu je plan i za ovo ljeto.

– Nedostaje mi Hrvatska, posebno roditelji i prijatelji. Ali i godišnja doba. Sjećam se kad smo tek došli u Kaliforniju, Ivana i ja smo se automobilom znali satima voziti do prve šume kako bismo vidjeli stabla koja nisu palme. Treba neko vrijeme da se naviknete na život ovdje, ali s vremenom shvatite da je ta umjerena klima predivna i da je život u Los Angelesu zaista lijep. Daleko nam je Hrvatska, 12 sati do Frankfurta pa još sat i pol do doma, i to bez vremena koje provedete na aerodromima – priča i nastavlja:

– Najvjerojatnije opet dolazimo na ljetovanje. Tin je malo veći pa će cijelo ljeto provesti s bakama i djedovima. Volim razmišljati da ću ostati u Americi jer ovdje ima više posla, a kako klinci rastu, s njima je lakše putovati pa ćemo s vremenom biti sve mobilniji i moći češće kući.

O obitelji koja mu je centar svijeta kaže:

– Moji razbojnici su fantastično. Baš smo Tinčo i ja prije neki dan bili na aeromitingu u jednoj Američkoj vojnoj bazi do koje smo automobilom potegnuli 800 km kako bismo vidjeli avione. Ovdje počinje ljeto, a kada još malo ugrije, počinje zabava u bazenu pa ćemo svaki dan kada Tin dođe iz škole svi na kupanje. To će nam biti omiljena zabava sljedećih par mjeseci.

O filmu o generalu Anti Gotovini koji radi njegov punac Antun Vrdoljak tek kratko kaže da je u pripremi i da će mu biti velika čast glumiti generala jednog dana kada se film realizira, a o poslovima o kojima može otvorenije razgovarati za kraj otkriva:

– Poslije ljetnog odmora u Hrvatskoj u studenome počinjem snimanje drugog nastavka trilogije “Millennium”. To je za sada sigurno!

>> Goran Višnjić snima film s Bradom Pittom i Javierom Bardemom

>> Goran Višnjić u novoj seriji glumi okrutnog šefa mafije

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije