Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glumci ujedinjeni

Skandal trese poznate filmske nagrade: Zbog seksizma i korupcije Tom Cruise vratio svoje kipiće

Foto: Reuters
1/9
14.05.2021.
u 22:30

Sve to rezultiralo je tome da se protiv udruženja uzdignu Netflix, Amazon te NBC, televizijska mreža koja inače prenosi nagrade, što su odbili napraviti za iduće.

Zlatni globus je američka filmska nagrada koja se dodjeljuje filmskim, a od 1970. i televizijskim uradcima jednom godišnje tijekom formalne večere. Nakon Oscara, Zlatni globus je druga najznačajnija mainstream filmska nagrada, a često je i glavni indikator za favorite za Oscara. Osnovana je 1943. godine, a glasačko tijelo (Hollywood Foreign Press Association ili skraćeno HFPA) sačinjava žiri stranih novinara koji broji 86 članova. Međutim, posljednje vrijeme negodovanje protiv HFPA-e sve više raste, a brojni glumci oštro kritiziraju organizatore zbog nedostatka raznolikosti i navodne korupcije, kao i seksizma. Dnevne novine Los Angeles Times objavio je sumnjive podatke o nedostatku raznolikosti unutar samog udruženja HFPA-e. Po tim podacima, ispostavilo se kako među 90-ak članova koji imaju pravo glasa u udruženju nema niti jednog crnca. 

Sve to rezultiralo je tome da se protiv udruženja uzdignu Netflix, Amazon te NBC, televizijska mreža koja inače prenosi nagrade, što su odbili napraviti za iduće.

"Za velike promjene treba uložiti puno vremena i rada, a mi čvrsto vjerujemo da će HFPA dati svoj maksimum kako bi se uspješno sprovele nužne reforme. Međutim, NBC neće emitirati dodjelu Zlatnih globusa 2022. Pretpostavljajući da organizacija intenzivno radi na izvršavanju svojega plana, nadamo se da ćemo biti u mogućnosti emitirati program u siječnju 2023.", stoji u priopćenju koje je objavila medijska kuća NBC. Također, i Warner Bros izvijestio je kako će prestati održavati projekcije i druge događaje za HFPA-u sve dok se ne uvedu značajnije promjene.

Nakon njih, holivudski favorit Tom Cruise vratio je svoja tri kipića koja je osvojio u sljedećim kategorijama: za najboljeg glumca u "Jerryju Maguireu" 1997., za najboljeg glumca u "Rođen 4. srpnja" 1990. i za najboljeg sporednog glumca u "Magnoliji" 2000. Očekuje se također da će njegov primjer slijediti i drugi. 

Također, i zvijezda "Osvetnika" Mark Ruffalo na svom se Twitteru osvrnuo na situaciju. 

"Moramo ispraviti nepravde iz prošlosti. Iskreno, kao nedavni dobitnik Zlatnog globusa, ne mogu se osjećati ponosno ili sretno zbog primanja ove nagrade", napisao je glumac među ostalom.

Osim njega, digla se i glumica Scarlett Johansson koja je imala čak pet nominacija za Zlatni globus. U izjavi je pozvala sve u filmskoj industriji da bojkotiraju spomenutu organizaciju ukoliko ista ne napravi značajne interne promjene.

"U više navrata suočila sam se sa seksističkim pitanjima i primjedbama od strane određenih članova HFPA-e. Njihovo nedolično ponašanje graniči sa seksualnim uznemiravanjem. Ako unutar udruženja ne bude temeljitih reformi, onda je očito došlo vrijeme da se udaljimo od HFPA-e te usredotočimo na važnost i snagu jedinstva unutar naših sindikata i industrije u cjelini", izjavila je Scarlett. 

VIDEO>>Snimanje serije 'Hamilton'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije