Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVOJE HORVAT

Glazbeni dokumentarci u Šibeniku, sjajne priče od Mare Danušine do braće Gallagher

02.07.2018.
u 16:05

Od filmova o Oasisu, Ericu Claptonu, Milesu Davisu do dokumentaraca o Tifi, Dubioza kolektivu i drugima, SPFF priuštit će vam projekcije zanimljivih naslova glazbene tematike

Zanimaju li vas dokumentarci o rocku ili, popularnije, rockumentarci, idući tjedan od 3. do 7. srpnja u Šibeniku se održava 9. SPFF festival. Ako ste u blizini, službeni program festivala u nekoliko selekcija nudi pregršt stranih i domaćih filmskih naslova. Skraćeno, od Oasisa, Erica Claptona, Conyja Planka preko rumunjskih romskih pop-zvijezda, Manuela iz Hondurasa čija je pjesma razljutila kartel pa je pobjegao u SAD, prijatelja iz Kibbutza koji se s rock-sastavom Field People od prijezira susjeda sele u London do dokumentaraca o Tifi, Dubioza kolektivu, Milesu Davisu, Solo Positivo Film Festival priuštit će vam nekoliko hrvatskih premijera i projekcije zanimljivih filmova glazbene tematike.

Dakako, ima i domaćih tema i filmova koje ćete teško vidjeti negdje drugdje osim na festivalima. “Ošljačka saga” Tanje Kanceljak govori o Ošljaku, smještenom između Zadra i Preka, gdje živi 15 stanovnika.

Najpoznatiju pjesmu o Ošjaku, “Ošljačka saga”, napisao je Davor Valčić i izvodi je s grupom Postolar Tripper, a film priča o životu otoka smještenog između sela i grada, duge povijesti i bogate tradicije. “Pope, vrati se” Tonija Volarića oslikava lik splitskog pjesnika i novinara Momčila Popadića. Uranja u tajnu nastanka nezaboravnih novinskih reportaža i tekstova za hitove, od “Oprosti mi, pape” i “Skitnice” do “Košulje plave” i “Ča je život vengo fantažija”.

Javna uloga žene u patrijarhalnom društvu kroz stoljeća bila je ograničena, a objašnjava je film “Mara Danušina” Davora Borića. U malim selima srednje Bosne, Gornji Lug, Donji Lug i Brankovići, djeluje Marica Filipović, samouka narodna sviračica, jedina u svom kraju, a i jedna od rijetkih u bosanskohercegovačkoj tradicijskoj kulturi, koju svi znaju kao Maru Danušinu uz pomoć vrijednih i predanih mještana okupljenih pri HKUD-u „Ognjišta“, njeguju i čuvaju izvornu narodnu glazbu, pjesme i plesove Hrvata u Zeničko-dobojskom kantonu.

Priču o etnobendu “Veja” režirao je Neven Mihael Dianežević. Glavnog protagonista Gorana Farkaša, virtuoza na mihu, zovu „Jimmy Hendrix na mrtvoj kozi“. Živciraju ga klišeji da etnoglazbenici moraju svirati u šumi i jesti organski uzgojenu hranu, svjestan je da istarski melos nije ugodan svakom uhu, živi u Belgiji i Hrvatskoj i pjevač je koji nastupa bos i pjeva žmireći.

Etnomuzikolog i multiinstrumentalist s još četvoricom zaljubljenika u tradicijsku glazbu Istre čini „Veju“, etnobend iz Pazina za koji Dario Marušić kaže da mu se ne može dogoditi da ga se nakon slušanja zaboravi.

Od inozemnih filmova “Oasis: Supersonic” imat će u Šibeniku hrvatsku premijeru. Oscarom nagrađeni producent Asif Capadia i redatelj Mat Whitecross filmom donose pogled na meteorski uspon Oasisa sredinom 90-ih, sastavljen od nikad ranije prikazivanih koncertnih snimki, intervjua i iz prve ruke ispričanog bratskog rivalstva.

Conny Plank bio je jedan od najinovativnijih producenata njemačke glazbene scene sedamdesetih godina. Umro je sa samo 47 godina i iza sebe ostavio suprugu, glumicu Christu Fast i 13-godišnjeg sina Stephana koji 20 godina poslije u filmu “Conny Plank: Potencijalna buka” pronalazi oca radeći ovaj film kao putovanje kroz glazbenu povijest svijeta donoseći intiman i emotivan pogled umjetnika koji su radili s Connyjem Plankom i mnoge glazbene tragove koje je ostavio iza sebe.

“Eric Clapton: Život u 12 taktova” donosi dramatičnu priču o Claptonovu životu i karijeri s ranije neobjavljenim videomaterijalima i izjavama te uz druge naslove nudi odličnu ponudu ovogodišnjeg SPFF-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije